RĂZBOI ÎM UCRAINA, ziua 59. Papa Francisc anunță că nu merge la...

RĂZBOI ÎM UCRAINA, ziua 59. Papa Francisc anunță că nu merge la Kiev UPDATE 5 Bombardamente la Harkov

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 5 Mai multe bombardamente intense ale Rusiei asupra celui de-al doilea oraș ucrainean Harkov au ucis două persoane și au rănit 19, a declarat guvernatorul regional din Harkov, Oleh Synehubov.

Un depozit de produse siderurgice a luat foc, iar câteva mașini au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra zonelor civile, spun rapoartele din oraș.

Aproape două luni de bombardamente rusești au afectat deja puternic infrastructura din Harkov. Orașul industrial din nord-estul țării se află la 42 km de granița cu Rusia. Majoritatea locuitorilor săi folosesc rusa ca primă limbă.

În postarea sa pe Telegram, guvernatorul Synehubov a declarat că forțele ucrainene care au contraatacat la nord de oraș au alungat trupele rusești din trei sate – Bezruki, Slatine și Prudyanka. BBC nu a putut verifica această afirmație.

UPDATE 4  O rachetă a lovit infrastructura din orașul portuar Odesa, au anunțat autoritățile locale. Un consilier al ministrului ucrainean de interne a declarat că forțele ruse au tras cel puțin șase rachete asupra orașului.

Forțele ucrainene au doborât mai multe rachete, dar cel puțin una a explodat, a declarat Anton Gerashchenko. Cel puțin o persoană a fost ucisă, iar clădiri rezidențiale au fost lovite.

Odesa, în sudul Ucrainei, a cunoscut până acum un număr limitat de lupte, dar s-a pregătit pentru un asalt rusesc.

UPDATE 3 Forțele rusești încearcă, sâmbătă, să ia cu asalt uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, afirmă un oficial ucrainean, ultima redută a orașului.

Ultimele trupe ucrainene din orașul asediat Mariupol s-au refugiat în uzină siderurgică Azovstal și se crede că acestea sunt blocate acolo împreună cu până la 1.000 de civili caresunt ascunși în adăposturile antiaeriene de sub complex, împreună cu soldați, pușcași marini și medici.

Consilierul prezidențial ucrainean a declarat acum că forțele rusești încearcă să desfășoare operațiuni pentru a lua cu asalt uzina Azovstal și că au reluat atacurile aeriene, scrie Sky News..

Joi, însuși președintele rus Vladimir Putin a anulat un asalt planificat asupra uzinei și a ordonat în schimb o blocare a complexului.

„Nu este nevoie să ne urcăm în aceste catacombe și să ne târâm în subteran prin aceste instalații industriale”, a declarat el.

„Blocați această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici măcar o muscă”.

UPDATE 2 Forțele rusești au continuat să bombardeze orașul Mykolaiv în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, a declarat sâmbătă un guvernator regional ucrainean, citat de Sky News. Această situație au determinat oficialii să impună un stare de asediu înainte de perioada Paștelui.

„Au avut loc din nou bombardamente în această noapte (vineri spre sâmbătă noaptea – n.r.)”, a declarat Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale din Mykolaiv.

„Au lovit o cafenea… fără victime, slavă Domnului”, a adăugat.

Kim a adăugat că va fi în vigoare un stare de asediu între orele 19.00 și 5.00 dimineața înainte de slujbele de Paște din oraș.

Oficialii ucraineni au îndemnat cetățenii din unele regiuni să marcheze Paștele de acasă.

Teritoriul dintre Mykolaiv și Herson, în sud-est, a cunoscut lupte intense în ultimele trei săptămâni, când forțele ucrainene au lansat contraatacuri.

UPDATE 1 Trupele rusești nu au reușit să obțină câștiguri majore în ultimele 24 de ore, au transmis sâmbătă serviciile secrete britanice.

În pofida unei activități sporite, forțele rusești nu au obținut câștiguri majore în ultimele 24 de ore, deoarece contraatacurile ucrainene continuă să le îngreuneze eforturile”, afirmă Defence Intelligence (DI) din cadrul Ministerului britanic al Apărării în ultima sa informare.

Acesta precizează că forțele aeriene și navale rusești „nu au stabilit controlul în niciunul dintre cele două domenii din cauza eficacității apărării aeriene și maritime a Ucrainei, care reduce capacitatea lor de a face progrese notabile”.

Și „în ciuda cuceririi declarate a orașului Mariupol [în sud-estul Ucrainei], continuă să aibă loc lupte grele, frustrând încercările rusești de a cuceri orașul”.

Acest lucru „încetinește progresul lor [al Rusiei] dorit” în regiunea Donbas din estul Ucrainei, adaugă DI.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a anunțat o a doua etapă a „operațiunii sale militare speciale” în Ucraina, afirmând că se va concentra acum pe preluarea controlului asupra Donbasului.

Acest lucru a venit după ce trupele rusești s-au retras din nord-estul Ucrainei, după ce nu au reușit să cucerească orașele importante de acolom inclusiv capitala Kiev.

Știrea inițială

Suveranul Pontif a spus că este „dispus să facă totul pentru a opri războiul” din Ucraina, dar o vizită papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”, cum ar fi eforturile de a pune capăt războiului, așa că nu va merge la Kiev.

Papa Francisc a declarat că nu va vizita Ucraina, așa cum ar fi luat în considerare la începutul lunii.

„La ce i-ar folosi Papei să meargă la Kiev dacă războiul ar continua a doua zi?”, a declarat el pentru cotidianul argentinian La Nacion, citat de BBC.

Suveranul pontif a subliniat că este „dispus să facă totul pentru a opri războiul”, dar o vizită papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”, cum ar fi eforturile de a pune capăt războiului.

Papa Francisc a adăugat: „Orice război este anacronic în această lume și la acest nivel de civilizație”.

În interviul publicat vineri, Sfântul Părinte a descris, de asemenea, vizita sa neașteptată la ambasada rusă din Vatican la sfârșitul lunii februarie ca fiind „o decizie pe care am luat-o într-o noapte de veghe, gândindu-mă la Ucraina”.

„M-am dus singur.


Nu am vrut să mă însoțească nimeni. A fost o responsabilitate personală a mea”.

Întrebat de ce nu numește niciodată Rusia sau pe președintele acesteia în declarațiile sale împotriva războiului, el a răspuns: „Un Papă nu numește niciodată un șef de stat, cu atât mai puțin o țară, care este superioară șefului său de stat”.

Un marinar şi-a pierdut viaţa şi alţi 27 sunt în continuare daţi dispăruţi după naufragiul crucişătorului Moskva săptămâna trecută, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării, recunoscând pentru prima dată victime, notează AFP.

„Un militar a fost ucis şi alţi 27 de membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi”, a declarat ministerul, citat de agenţiile ruse de presă, afirmând că celelalte 396 de persoane aflate la bord au fost evacuate.

„Ministerul Apărării oferă tot sprijinul şi asistenţa necesare familiilor şi prietenilor celui decedat şi celor dispăruţi”, a adăugat el.

Moskva, nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, cu un echipaj oficial de până la 680 de persoane, s-a scufundat la 14 aprilie.

Naufragiul crucişătorului este văzut pe scară largă ca o umilire pentru Rusia şi flota sa, şi chiar comentatorii pro-Kremlin au cerut o explicaţii autorităţilor.

Rusia susţine că nava s-a scufundat din cauza exploziei muniţiei de la bord şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile care au împiedicat operaţiunile de remorcare. Dar Ucraina spune că a scufundat bastimentul cu rachete.

Mii de tone de muniție ucraineană ar fi căzut în mâinile Rusiei, după ce armata rusă a revendicat capturarea unui depozit de arme din regiunea Harkov, scrie BBC.

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene, unde erau mii de tone de muniţie, în regiunea Harkov, relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de BBC.

„În timpul operaţiunii militare speciale, trupele ruse de inginerie au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene pe o suprafaţă de câteva sute de hectare, cu depozite care conţin mii de tone de muniţie în regiunea Harkov”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Rusia. În depozit sunt depozitate, în special, muniţii pentru sisteme de lansare de rachete multiple cu bombe cu dispersie, potrivit sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.