RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua 39 Rușii au executat civili ucrainenii înainte de...

RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua 39 Rușii au executat civili ucrainenii înainte de retragerea din zona Kievului. Noi atacuri asupra Odesei UPDATE 9 Noi victime raportate după un atac în Harkov

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 9 Mai multe persoane au fost ucise duminică în bombardamentele rusești asupra orașului Harkov, afirmă guvernatorul regional.

Într-o declarație pe Telegram, guvernatorul Oleh Siniehubov a spus: „Seara, ocupanții au bombardat cartierul Slobidsky din Harkov. Din păcate, există morți și răniți în rândul populației civile”.

„Până în acest moment, există 23 de victime, inclusiv copii. Cifrele sunt în curs de stabilire”, a adăugat acesta, conform BBC.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina și este situat aproape de granița cu Rusia.

UPDATE 8  Boris Johnson a declarat că „atacurile josnice ale Rusiei împotriva civililor nevinovați din Irpin și Bucha” sunt „încă o dovadă că Putin și armata sa comit crime de război în Ucraina”.

„Nicio negare sau dezinformare din partea Kremlinului nu poate ascunde ceea ce știm cu toții că este adevărul: Putin este disperat, invazia sa eșuează, iar hotărârea Ucrainei nu a fost niciodată mai puternică. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a înfunda mașina de război a lui Putin. Ne intensificăm sancțiunile și sprijinul militar, precum și consolidarea pachetului de sprijin umanitar pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie pe teren”, a spus prim-ministrul Marii Britanii, citat de The Guardian.

Johnson a adăugat că Marea Britanie a fost în prima linie în susținerea anchetei Curții Penale Internaționale privind atrocitățile comise în Ucraina.

„Ministrul justiției a autorizat un sprijin financiar suplimentar și desfășurarea de investigatori specializați. Nu vom avea odihnă până când nu se va face dreptate”, a afirmat premierul britanic.

Procurorii ucraineni care investighează posibile crime de război comise de Rusia au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului, a declarat procurorul general Irina Venediktova.

UPDATE 7 Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit AFP şi Reuters.

„Cadavrele a 410 civili au fost evacuate din teritoriile eliberate” din jurul capitalei, „iar experţii medico-legali au examinat deja 140 dintre ele”, a spus ea în cadrul unei emisiuni transmise de mai multe posturi de televiziune ucrainene.

Irina Venediktova a lăsat de înţeles că există, fără îndoială, mult mai multe cadavre care nu au fost încă recuperate pentru a fi supuse unei expertize.

În paralel, sunt căutate mărturii în rândul populaţiei locale şi sunt adunate probe foto şi video, a adăugat procurorul general.

Numai în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, au afirmat autorităţile ucrainene.

Acestea au acuzat duminică armata rusă că a comis un „masacru” în această localitate şi „orori” în regiunile acum „eliberate de sub invadatori”, ceea ce a stârnit indignare în Europa şi în SUA, precum şi apeluri la sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

UPDATE 6 Ministerul rus al Apărării a negat afirmațiile Ucrainei potrivit cărora sute de civili au fost uciși de soldații ruși la Bucha.

Ministerul rus al Apărării a declarat, potrivit Sky News, că numeroasele fotografii și videoclipuri publicate de Ucraina sunt o „provocare”, susținând că toate unitățile sale au părăsit orașul miercuri.

Mai multe cadavre ale unor bărbați civili au fost găsite sâmbătă pe o stradă din Bucha, oraș din nord-vestul Kievului. Un jurnalist ucrainean spunea că, în retragere, rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

CNN menționa, citând oficiali și martori, că ar fi vorba despre cadavrele a aproape 300 de civili uciși de trupele rusești în Bucha.

UPDATE 5 Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a ținut duminică o slujbă pentru soldații ruși, în care i-a îndemnat să-și apere țara „așa cum numai rușii o pot face”, în timp ce Moscova își continuă campania militară în Ucraina.

La Catedrala principală a forțelor armate inaugurată în urmă cu doi ani în Kubinka, în afara Moscovei, patriarhul Kirill a spus unui grup de militari că Rusia este o țară „iubitoare de pace” care a suferit mult din cauza războiului.

„Nu ne străduim în niciun caz să pornim la război sau să facem ceva care ar putea să le facă rău altora. Dar am fost educați de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Și vom fi gata să o apărăm, așa cum numai rușii își pot apăra țara”, a declarat patriarhul, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin.

UPDATE 4  După atacurile aeriene ale forțelor rusești asupra orașului portuar ucrainean Odesa, apar informații despre un atac asupra unui alt oraș portuar, Mikolaiv.

Anton Herashchenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat că autoritățile locale au raportat mai multe atacuri cu rachete asupra orașului Mikolaiv, relatează Reuters.

Armata rusă a vizat porturile din sudul Ucrainei – inclusiv Odesa și Mikolaiv – într-o încercare aparentă de a bloca accesul Ucrainei la Marea Neagră și de a crea un coridor terestru din Rusia către peninsula Crimeea, al cărei control a fost preluat de Moscova în 2014.

Conform CNN, Oleksandr Syenkevich, primarul orașului Mikolaiv, a scris, duminică, pe Facebook, că au fost raportate „mai multe lovituri cu rachete” asupra orașului, adăugând că autoritățile adună informații.

Într-o declarație pe Telegram, Vitalii Kim, șeful administrației militare regionale, a declarat: „Vă voi spune mâine despre bombardamente. Totul este în regulă”.

UPDATE 3 Două explozii au fost auzite duminică în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters, la câteva zile după ce autoritățile ruse au acuzat forțele ucrainene că au lovit un depozit de combustibil din această localitate.

Cauza exploziilor nu a fost imediat clară. Unul dintre martori a declarat că exploziile au fost atât de puternice încât au zdruncinat ferestrele casei sale din Belgorod.

Exploziile au avut loc la câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că două elicoptere ucrainene au lovit un depozit de combustibil din oraș, situat la aproximativ 35 km de granița cu Ucraina, după ce au intrat în Rusia la o altitudine extrem de joasă în primele ore ale zilei de vineri.

UPDATE 2 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat duminică armata rusă că a comis „atrocităţi” în regiunea ucraineană Kiev şi a cerut mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, transmite AFP.

„Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului”, a scris Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul ‘#BuchaMassacre’, după numele localităţii ucrainene pe care trupele Kievului au recucerit-o de la ruşi şi unde aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune.

„UE ajută Ucraina şi organizaţiile guvernamentale să adune probele necesare pentru urmărirea în tribunalele internaţionale”, a mai spus Michel.


„Mai multe sancţiuni şi ajutoare din partea UE sunt pe drum”, a adăugat el.

„Masacrul din Bucea a fost deliberat”, a denunţat duminică ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, după descoperirea a numeroase cadavre în acest oraş situat la nord-vest de Kiev.

„Ruşii vor să elimine cât mai mulţi ucraineni cu putinţă. Trebuie să-i oprim şi să-i alungăm. Cer noi sancţiuni devastatoare din partea G7 ACUM”, a scris el pe Twitter.

„Regiunea Kiev. Infern de secol XXI. Cadavrele bărbaţilor şi femeilor care au fost ucişi cu mâinile legate. Cele mai rele crime ale nazismului s-au întors în Europa. A fost o faptă deliberată a Rusiei”, a scris la rândul său consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

AFP a văzut sâmbătă cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în civil care zăceau pe o stradă din Bucea. Unul dintre bărbaţi avea mâinile legate, iar cadavrele erau împrăştiate pe câteva sute de metri. Nu s-a putut stabili imediat cauza morţii, dar o persoană avea o rană mare la cap.

„Toţi aceşti oameni au fost împuşcaţi”, „(ruşii) i-au ucis cu un glonţ în ceafă”, a declarat pentru AFP primarul din Bucea, Anatoli Fedoruk, care a mai spus că au fost înhumate deja 280 de persoane în gropi comune, deoarece era imposibil ca aceştia să fie înmormântaţi în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi.

Şi primarul Kievului, Vitali Klitschko, a acuzat trupele ruse de genocid, transmite dpa.

„Ceea ce s-a întâmplat în Bucea şi în alte suburbii ale Kievului poate fi descris doar drept genocid”, a declarat duminică Vitali Kliciko pentru tabloidul german Bild.

Kliciko a afirmat că răspunderea pentru aceasta îi revine preşedintelui rus Vladimir Putin. „Acestea sunt crime de război crude de care Putin este responsabil. Civili ucişi, cu mâinile legate”, a spus fostul mare boxer.

„Pentru întreaga lume şi în special pentru Germania nu poate exista decât o consecinţă: Niciun cent nu trebuie să mai ajungă la Rusia, aceştia sunt bani însângeraţi folosiţi pentru măcelărirea oamenilor”, a insistat el, pledând pentru un embargou imediat asupra petrolului şi gazului din Rusia.

La rândul său, ministrul de externe britanic Liz Truss a cerut ca acuzaţiile referitoare la atacurile împotriva civililor să fie anchetate drept crime de război şi a adăugat că Regatul Unit va susţine pe deplin un astfel de demers din partea Curţii Penale Internaţionale, transmite Reuters.

„Pe măsură ce forţele ruse sunt obligate să se retragă, vedem dovezi tot mai numeroase ale unor acte revoltătoare comise de forţele invadatoare în oraşe precum Irpin şi Bucea”, a menţionat Truss într-o declaraţie. „Atacurile lor nediscriminatorii împotriva civililor nevinovaţi în timpul invaziei ilegale şi nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei trebuie investigate drept crime de război”, a insistat ea.

UPDATE 1 Armata rusă a anunţat că va deschide duminică mai multe coridoare de evacuare pentru străinii din Mariupol şi Berdiansk, oraşe în sud-estul Ucrainei, transmite dpa.

General maiorul Mihail Mizinţev a declarat că cetăţenii străini vor putea părăsi Mariupol şi să se îndrepte către Berdiansk, în timp ce cei aflaţi în Berdiansk vor putea să părăsească zona fie pe cale terestră, către Crimeea (provincie ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 – n.r.), fie prin zone controlate de ucraineni, a relatat agenţia de presă rusă TASS.

„În conformitate cu solicitarea preşedintelui Republicii Turcia adresată preşedintelui Federaţiei Ruse, s-a luat decizia de a oferi asistenţă totală în evacuarea cetăţenilor străini ţinuţi ostatici de militanţii rămaşi din batalioanele naţionaliste, în anumite zone din Mariupol”, a spus Mizinţev, care a cerut conducerii Ucrainei să garanteze siguranţa coridoarelor, potrivit EFE.

„O operaţiune umanitară este posibilă doar cu asistenţa totală a autorităţilor de la Kiev pentru trecerea unui convoi umanitar din Mariupol, observarea strictă a ‘unui regim de armistiţiu’ pe timpul evacuării, precum şi eliminarea ameninţării cu bombardamentele”, a susţinut oficialul rus, citat de Interfax.

„Federaţia Rusă este pregătită să garanteze intrarea navelor implicate în evacuare în portul Berdiansk şi ieşirea din acesta în conformitate cu normele dreptului maritim internaţional”, a adăugat el.

Mizinţev a menţionat că Rusia a făcut apel la organizaţiile internaţionale „să oblige autorităţile ucrainene să notifice în scris (…) că sunt pregătite să realizeze evacuarea”. Potrivit oficialului rus, garanţiile în scris din partea autorităţilor ucrainene urmau să fie trimise Rusiei, Turciei, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

Cetăţenii străini avuţi în vedere sunt în mare parte personal navigant al unor nave de transport blocate în ambele porturi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Știrea inițială

Explozii puternice în portul Odesa din sudul Ucrainei au fost raportate duminică dimineață, conform BBC. Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut și fumul exploziilor.

Corespondentul Washington Post, Isabelle Khurshudyan, care se află în Odesa, a scris pe Twitter: „Explozii puternice în centrul Odesei chiar acum. Ferestrele camerei mele de hotel tocmai s-au cutremurat. Nu este clar ce a fost”. Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a îndemnat locuitorii orașului să rămână în adăposturi.

„Odesa a fost atacată din aer. Unele dintre rachete au fost doborâte de sistemul nostru de apărare aeriană. În unele cartiere au izbucnit incendii”, a postat primăria din Odesa pe contul său oficial de Telegram. Un depozit de combustibil arde, duminică dimineața, potrivit unei echipe CNN aflată la fața locului, un martor declarând că a auzit șase explozii la depozitul de combustibil înainte de răsăritul soarelui.

Cadavrele a cel puțin 20 de civili au fost găsite pe stradă în orașul Bucha, la nord-vest de Kiev, după retragerea forțelor ruse din zonă, relatează CNN.

Morții, îmbrăcați în haine civile, sunt găsiți în poziții ciudate, unii cu fața în jos, lipiți de trotuar, alții cu fața în sus și cu gura deschisă.

„Trei dintre ei sunt cu biciclete, după ce și-au făcut ultima plimbare, în timp ce alții, cu pielea cerată, au căzut lângă mașini ciuruite de gloanțe”, potrivit jurnaliștilor AFP care au avut acces în oraș după ce acesta a fost izolat de aproape o lună.

Un cadavru poate fi văzut cu mâinile legate la spate cu o pânză albă.

Primarul din Bucha, Anatoliy Fedoruk, a declarat că civilii morți au fost supuși unui tratament inuman din partea forțelor ruse.

„Cadavrele persoanelor executate încă se află pe strada Yabluska. Mâinile lor sunt legate la spate cu cârpe albe și au fost împușcați în ceafă. Așa că vă puteți imagina ce fel de nelegiuiri au săvârșit aici”, a declarat Fedoruk sâmbătă pentru Reuters.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că „acești oameni nu erau în armată. Ei nu aveau arme. Ei nu reprezentau nicio amenințare. Câte astfel de cazuri se mai întâmplă chiar acum în teritoriile ocupate?”. CNN nu a reușit să confirme în mod independent detaliile din jurul morții bărbaților. Conform AFP, primarul a declarat că 280 de persoane au fost executați de forțele ruse care s-au retras din mai multe orașe din apropierea Kievului în ultimele zile, după ce încercarea de a încercui capitala a eșuat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.