RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 41. Războiul diplomatic ia amploare, iar Moscova amenință...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 41. Războiul diplomatic ia amploare, iar Moscova amenință cu măsuri de retorsiune UPDATE 7 Putin vorbește despre reglementarea livrărilor de combustibili și cereale

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 7 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat marți că livrările rusești de combustibil și semințe trebuie reglementate, potrivit CNN.

Anumite livrări, inclusiv de combustibil și semințe, ar trebui să fie reglementate de guvern, a avertizat președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un discurs televizat. Putin a dat vina pe penuria globală de alimente și nu pe sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

„Este clar că în acest an, pe fondul unei penurii globale de alimente, va trebui să fim mai prudenți în ceea ce privește livrările noastre de alimente în străinătate, și anume să monitorizăm cu atenție parametrii acestor exporturi către țări care sunt în mod clar ostile față de noi”, a declarat Putin într-un discurs televizat la reuniunea reprezentanților industriei agricole.

Vladimir Putin a spus că piața de îngrășăminte este deja reglementată de guvern și că este necesar să se controleze furnizarea de combustibili, semințe și animale de rasă în țară.

„În condițiile unor restricții externe, o problemă extrem de importantă este disponibilitatea echipamentelor moderne și a pieselor de schimb”, a adăugat el.

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au fost stabilite din cauza „greșelilor în politicile economice, energetice și alimentare” ale țărilor dezvoltate, care au dus la creșterea prețurilor și la lipsa de aprovizionare cu alimente, a susținut Putin.

„Pe fondul unor livrări minime de alimente în lume, se impun noi sancțiuni, se blochează activitatea întreprinderilor și logistica livrărilor de îngrășăminte din Rusia și Belarus, iar propria noastră producție de îngrășăminte în Occident scade din cauza prețurilor ridicate la gazele naturale, ceea ce este, de fapt, și rezultatul activităților partenerilor noștri din Occident”, a mai spus președintele Rusiei.

Putin crede că urmează o criză mondială pe piața îngășămintelor.

„În aceste condiții actuale, o penurie de îngrășăminte pe piața mondială este inevitabilă. Nu toate țările vor putea cumpăra cantitatea necesară de îngrășăminte pentru sezonul actual, ceea ce înseamnă că randamentul culturilor va scădea și el”, a adăugat Putin.

În ciuda tuturor acestor factori negativi, Putin a susținut că Rusia nu este în pericol.

„Pentru principalele grupe de alimente, piața noastră internă este pe deplin asigurată cu propriile alimente, cu propria producție, iar pentru unele bunuri, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, cereale, capacitățile întreprinderilor interne acoperă cererea în exces și a apărut un potențial de export foarte bun pentru Rusia”, a precizat Vladimir Putin.

UPDATE 6 Autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae în România a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Rusiei la București.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse marți, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei.

UPDATE 5 Guvernul Italiei a anunţat, marţi, expulzarea a 30 de diplomaţi ruşi, în cadrul unor acţiuni coordonate cu alte ţări din cadrul Uniunii Europene, iar Administraţia de la Moscova a avertizat că va riposta simetric şi că relaţiile diplomatice vor fi afectate grav.

„Am expulzat 30 de diplomaţi ruşi din raţiuni de siguranţă naţională. Această măsură, aplicată în coordonare cu alţi parteneri europeni şi euro-atlantici, a devenit necesară din raţiuni asociate siguranţei noastre naţionale, în contextul actualei situaţii şi a crizei asociate agresiunii Rusiei în Ucraina”, a declarat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, citat de agenţia de presă ANSA.

Guvernul Spaniei a anunţat, marţi, expulzarea a 25 de diplomaţi ruşi, după decizii similare luate de numeroase alte state din cadrul Uniunii Europene,

„Am decis expulzarea din Spania a unor diplomaţi şi funcţionari din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse, care constituie ameninţări pentru interesele de securitate ale ţării noastre şi ca reacţie la evenimentele petrecute în ultimele zile în Ucraina, în special în Bucha. Este vorba despre 25 de persoane”, a afirmat José Manuel Albares, ministrul spaniol de Externe, citat de cotidianul El Pais.

UPDATE 4 Ucraina are nevoie de „actori serioși care sunt gata să meargă până la capăt” în ceea ce privește garanțiile de securitate, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a declarat marți pentru televiziunea de stat că nu a primit încă „o listă a țărilor care sunt pregătite să ne susțină 100%”.

El a spus că Ucraina discută despre garanții de securitate cu țări precum Franța, SUA, Germania, Turcia, Marea Britanie și Polonia.

„Avem nevoie de jucători serioși care sunt gata să meargă până la capăt.


Avem nevoie de un cerc de țări care, în 24 de ore, să ne furnizeze orice armament”, a spus Zelenski.

Aceste țări trebuie să fie state „care au o influență reală asupra politicii de sancțiuni” și care sunt pregătite să se mobilizeze „de îndată ce auzim orice amenințare din partea Federației Ruse”, a adăugat președintele Ucrainei.

„Aceste țări ar trebui să se unească. Și în 24 de ore, două sau trei zile vor impune totul, vor bloca totul. Și, pur și simplu, vor pune această țară în izolare”, a explicat Volodimir Zelenski.

UPDATE 3 Danemarca a decis să expulzeze 15 diplomaţi ruşi, a anunţat marţi ministrul de externe Jeppe Kofod, la o zi după expulzarea masivă de diplomaţi ruşi din Franţa şi Germania din motive similare. ”Am stabilit că aceşti 15 agenţi de informaţii expulzaţi au întreprins activităţi de spionaj pe teritoriul danez”, a declarat presei Jeppe Kofod.
El a subliniat că doreşte să ”trimită un semnal clar Rusiei: spionajul pe teritoriul danez este inacceptabil”.

UPDATE 2 Oficialii ucraineni susțin că 165 de copii au fost uciși în timpul războiului cu Rusia. De asemenea, peste 200 de copii au fost răniți, susțin ucrainenii.

165 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, a anunțat agenția de presă Interfax-Ucraina. Jurnaliștii au preluat informația de la biroul procurorului general.

De asemenea, sursa afirmă că 266 de copii au fost răniți. Procurorii lucrează pentru a stabili numărul total de copii morți și răniți în Mariupol, precum și în unele zone din nord-est.

De asemenea, bombardamentele și obuzele au avariat sute de instituții de învățământ, zeci dintre acestea fiind „complet distruse”.

UPDATE 1 Președintele Volodimir Zelenski a declarat că o întâlnire față în față între el și Vladimir Putin pare în prezent puțin probabilă, anunță Sky News.

Declarația apare după dezvăluirea ororilor din localitatea Bucea. Volodimir Zelenski a explicat că posibilitatea de a purta mai multe discuții cu Rusia reprezintă o provocare, dar nu există altă opțiune.

De asemenea, agenția de știri rusă IFAX a declarat că discuțiile dintre cele două țări continuă prin intermediul unei legături video.

Referitor la Bucea și la ororile care s-au petrecut acolo, Zelenski a declarat că Ucraina va căuta dovezi ale crimelor de război pentru ca alte țări să le analizeze. În plus, președintele Ucrainei a spus că sintagma „denazificare” se aplică mai mult Rusiei decât țării sale.

Administraţia de la Moscova a avertizat, luni seară, că va riposta la acţiunile Germaniei şi Franţei de expulzare a zeci de diplomaţi ruşi, criticând poziţiile proucrainene ale celor două ţări şi avertizând că relaţiile diplomatice vor continua să se deterioreze.

„Reducerea nefondată a personalului diplomatic din Germania va limita spaţiul care să permită menţinerea dialogului între ţările noastre, ceea ce va conduce la deteriorarea suplimentară a relaţiilor ruso-germane”, a transmis Ambasada Rusiei din Berlin, potrivit cotidianului Le Monde, denunţând decizia „inamicală” a Guvernului Olaf Scholz de expulzare a 40 de diplomaţi ruşi.

„Noi am transmis că respingem categoric acuzaţiile unilaterale ale Berlinului, care s-a grăbit să susţină partea ucraineană fără a aştepta măcar o anchetă independentă privind evenimentele de la Bucha”, a subliniat Ambasada Rusiei.

Ministerul rus de Externe a avertizat, conform agenţiilor de presă Interfax şi Reuters, că Administraţia de la Moscova pregăteşte acţiuni de ripostă.

Guvernul Lituaniei a anunţat, luni seară, expulzarea ambasadorului Rusiei, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina şi la atrocităţile atribuite militarilor ruşi, iar Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat că va riposta la aceste acţiuni „extrem de ostile”.

„Ca reacţie la agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei suverane şi ca reacţie la atrocităţile comise de forţele armate ruse în diverse oraşe ucrainene ocupate, inclusiv oribilul masacru de la Bucha, Guvernul lituanian a decis reducerea reprezentării diplomatice, iar ambasadorul Federaţiei Ruse va trebui să părăsească Lituania”, a declarat ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, citat de cotidianul Le Figaro.

De altfel, Gabrielius Landsbergis a anunţat închiderea Consulatului rus din oraşul Klaipeda.

Ministerul de Externe de la Moscova a denunţat acţiunile „extrem de ostile” ale Lituaniei. „Aceste decizii au rolul distrugerii relaţiilor bilaterale. Vom anunţa curând măsuri de retorsiune”, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Oficialii SUA preconizează că trupele ruse se vor îndrepta în număr mare înspre estul Ucrainei. Deşi armata rusă s-a retras din localităţile aflate în jurul Kievului, generalii ruşi pregătesc un nou plan de asalt.

Rusia intenţionează să desfăşoare zeci de mii de militari în estul Ucrainei, în timp ce atenţia lumii este îndreptată către ororile lăsate în urmă de retragerea rusă, este de părere consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan.

„În acest moment, credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război pentru a se concentra pe estul şi părţile din sudul Ucrainei, mai degrabă decât să vizeze cea mai mare parte a teritoriului”, a declarat Sullivan într-o conferinţă susţinută la Casa Albă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.