RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 45. Peste 130 de civili găsiți morți într-un...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 45. Peste 130 de civili găsiți morți într-un sat lângă Kiev UPDATE 6 Polonia răceşte relaţiile cu Ungaria din cauza poziţiei lui Orban faţă de conflictul din Ucraina

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 6 Unul dintre cei mai importanţi politicieni polonezi, Jarosław Kaczyński, l-a criticat vineri pe premierul ungar Viktor Orbán pentru că a refuzat să condamne Rusia pentru uciderea în masă a civililor din Bucea, Ucraina.

„Evaluarea mea este fără echivoc negativă, trebuie să recunosc că totul este foarte trist”, a declarat Kaczyński, vicepremier şi lider al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie, la Radio Plus. „Când Orbán spune că nu poate vedea ce s-a întâmplat la Bucea, trebuie sfătuit să meargă la un oftalmolog”, a spus el.

În prima sa conferinţă de presă după ce a câştigat un al patrulea mandat, Orbán a declarat că l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a cere o „încetare imediată a focului” în Ucraina, dar a refuzat, de asemenea, să condamne în mod explicit Rusia în legătură cu evenimentele de la Bucea, spunând că o anchetă ar trebui să vină mai întâi, deoarece „trăim într-o perioadă de manipulare în masă”, potrivit Politico.

După ce trupele ruseşti s-au retras săptămâna trecută din Bucea, un oraş aflat la periferia Kievului, autorităţile ucrainene au descoperit drumuri pline de cadavrele unor persoane care fuseseră legate şi împuşcate de la mică distanţă, precum şi gropi comune ale locuitorilor din zonă. Oficialii ruşi au respins în repetate rânduri acuzaţiile potrivit cărora trupele lor ar fi responsabile, ministrul de externe Serghei Lavrov declarând marţi că scenele au fost o „provocare” a Ucrainei menită să perturbe negocierile de pace în curs.

Războiul din Ucraina a tensionat alianţa de obicei strânsă dintre Polonia şi Ungaria, legăturile strânse şi continue ale lui Orbán cu Putin atrăgând în special furia Varşoviei. Polonia a fost unul dintre cei mai înverşunaţi susţinători europeni ai unui embargo energetic rusesc, în timp ce Ungaria a respins o astfel de măsură, numind-o „linie roşie”.

Cu toate acestea, Orbán a adoptat un ton conciliant faţă de Varşovia în discursul său de miercuri, susţinând că „alianţa Ungariei cu Polonia trebuie să fie consolidată, deoarece nu putem rămâne singuri în această furtună”.

Cele două ţări conduse de populişti se protejează reciproc de eforturile UE de a le determina să se conformeze statului de drept şi standardelor democratice ale blocului.

Însă, în interviul de vineri, Kaczyński a criticat din nou dialogul continuu al liderului ungar cu Putin şi a avertizat că acest lucru ar putea avea implicaţii asupra alianţei Varşovia-Budapesta.

„Nu putem coopera aşa cum am făcut-o în trecut dacă acest lucru continuă”, a spus el.

UPDATE 5 Rusia a organizat sâmbătă exerciţii militare în exclava sa Kaliningrad, teritoriu situat între Polonia şi Lituania, a anunţat comandamentul Flotei ruse în Marea Baltică, citat de Interfax, transmite Reuters.

„Până la 1.000 de militari şi peste 60 de echipamente militare au fost implicaţi în procedurile de verificare”, a menţionat serviciul de presă al Flotei ruse în Marea Baltică.

Separat, 20 de avioane de vânătoare Su-27 şi bombardiere Su-24 au desfăşurat exerciţii de luptă pe timp de noapte planificate, simulând atacuri asupra unor ţinte din aer şi de la sol.

Ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko a avertizat miercuri ţările europene cu privire la orice potenţială acţiune contra exclavei ruse Kaliningrad, spunând că acest lucru ar însemna că statele respective „s-ar juca cu focul”.

UPDATE 4 Forțele rusești au distrus un depozit de muniții la baza aeriană Myrhorod din centrul Ucrainei, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

Un avion de vânătoare MiG-29 al forțelor aeriene ucrainene și un elicopter Mi-8 au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra bazei din regiunea Poltava, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Guvernatorul regiunii Poltava, Dmitro Lunin, a declarat pe rețelele de socializare că două persoane au fost rănite și că au fost provocate „pagube semnificative” din cauza atacului rusesc de la Myrhorod. El nu a oferit detalii suplimentare, potrivit Reuters.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a spus că un mare depozit de muniții a fost distrus și în apropierea orașului Novomoskovsk, în regiunea central-estică Dnipro.

Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie pentru ceea ce numește o „operațiune militară specială” de demilitarizare și „denazificare” a Ucrainei.

Sâmbătă, Ucraina a făcut apel la civilii din regiunea Luhansk din estul țării să fugă de bombardamentele rusești, după ce oficialii au declarat că peste 50 de civili care încercau să se evacueze cu trenul dintr-o regiune vecină au fost uciși într-un atac cu rachete.

Rusia a negat în mod repetat acuzațiile de crime de război și neagă că ar fi vizat civili în Ucraina.

Din 24 februarie, forțele ruse au distrus 650 de avioane, inclusiv avioane cu reacție și elicoptere, și peste 2.000 de tancuri și vehicule blindate în Ucraina, a declarat Konashenkov, citat de Interfax. Reuters nu a putut verifica imediat cifrele furnizate.

Potrivit estimărilor Ministerului ucrainean al Apărării, 19.100 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei. Conform aceluiași minister, Rusia a pierdut 705 tancuri, 1.895 de transportoare blindate de trupe, 151 de avioane și 136 de elicoptere.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia a suferit „pierderi semnificative” în Ucraina. În cea mai recentă actualizare, la 25 martie, Ministerul rus al Apărării a declarat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei, iar 3.825 au fost răniți.

UPDATE 3 Ucraina le cere civililor din regiunea estică Luhansk să fugă de bombardamentele rusești, după ce oficialii au declarat că peste 50 de civili care încercau să se evacueze pe calea ferată dintr-o regiune învecinată au fost uciși într-un atac cu rachete.

Sirenele de raid aerian au răsunat în mare parte din estul Ucrainei sâmbătă dimineața, au declarat oficialii, în timp ce guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a îndemnat oamenii, într-un discurs televizat, să plece, în timp ce Rusia își aduna forțele pentru o ofensivă, transmite Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut un „răspuns global ferm” la atacul cu rachete de vineri asupra unei gări pline de femei, copii și bătrâni din Kramatorsk, în regiunea Donețk.

Primarul orașului, care a estimat că 4.000 de persoane erau adunate acolo în acel moment, a declarat că cel puțin 52 au murit.

Ministerul rus al Apărării a negat responsabilitatea atacului, afirmând că rachetele care au lovit gara au fost folosite de armata ucraineană și că forțele armate ale Rusiei nu au avut alocate ținte în Kramatorsk vineri.

Toate declarațiile autorităților ucrainene cu privire la atac au fost „provocări”, a spus acesta.

Invazia Rusiei, care durează deja de peste șase săptămâni, a forțat peste 4 milioane de persoane să fugă în străinătate, a ucis sau a rănit mii de oameni, a lăsat un sfert din populație fără adăpost și a transformat orașele în dărâmături.

Kremlinul a declarat vineri că ceea ce numește o „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a vecinului din sud s-ar putea încheia în viitorul apropiat, obiectivele sale fiind atinse prin munca depusă de armata rusă și de negociatorii de pace.

Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că războiul ar putea dura luni sau chiar ani.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că Moscova se pregătește pentru o ofensivă pentru a încerca să obțină controlul total asupra regiunilor Donbas din estul Donetsk și Luhansk, deținute parțial de separatiștii susținuți de Moscova din 2014, după ce și-a retras forțele din regiunea Kiev.

Ministerul britanic al Apărării a arătat într-o informare că se așteaptă ca atacurile aeriene să se intensifice în sud și în est, deoarece Rusia încearcă să stabilească o punte terestră între Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – și Donbas, dar forțele ucrainene au zădărnicit avansul.

Zece coridoare umanitare pentru evacuarea persoanelor din regiunile asediate au fost convenite pentru sâmbătă, inclusiv unul pentru persoanele care se evacuează cu transport privat din orașul port Mariupol, devastat în sud-estul țării, a declarat vicepremierul Irina Vereshchuk.

UPDATE 2 Rusia continuă să atace civili ucraineni și se concentrează asupra Donbas, Mariupol și Mykolaiv, potrivit serviciilor de informații militare britanice.


Totodată, Rusia și-a reorganizat comandamentul operațiunilor de luptă din Ucraina, instalând un nou general.

În urma retragerii de la Kiev, trupele de la Kremlin și-au îndreptat atenția spre est, susținute de rachete de croazieră lansate de forțele navale ruse, scrie Sky News.

Într-o declarație de sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării a afirmat: „cu toate acestea, ambițiile rusești de a stabili un coridor terestru între Crimeea și Donbas continuă să fie zădărnicite de rezistența ucraineană”.

Între timp, The Guardian anunță că Rusia și-a reorganizat comandamentul operațiunilor de luptă din Ucraina, instalând un nou general cu o vastă experiență în operațiunile rusești din Siria, potrivit unui oficial occidental.

Astfel, generalul Alexander Dvornikov conduce acum invazia, a declarat sursa respectivă pentru BBC. Comandantul are multă experiență în operațiunile rusești din Siria, motiv pentru care rușii ne așteaptă la îmbunătățirea controlului general.

Instalarea noului comandant a fost făcută în încercarea de a îmbunătăți coordonarea între unități, deoarece anterior forțele rusești au fost organizate și comandate separat.

UPDATE O stare de asediu va fi în vigoare începând de sâmbătă seara până luni dimineaţa la Odesa, principalul port ucrainean de la Marea Neagră, în faţa ameninţării unor atacuri cu rachete, au anunţat autorităţile locale – informează France Presse.

După atentatul cu bombă de la gara Kramatorsk din estul Ucrainei, care a făcut cel puţin 50 de morţi, o ameninţare de atac cu rachete planează asupra Odesei pe 10 aprilie 2022. Acesta este motivul pentru care în Odesa şi în regiunea sa este impusă starea de asediu din 9 aprilie de la ora 21:00 până pe 11 aprilie la ora 6:00, a anunţat vineri administraţia militară regională.

Primarul din Makariv (Makarov) spune că 132 de civili au fost găsiţi împuşcaţi în satul aflat la mai mult de 50 de kilometri vest de Kiev, relatează DPA vineri.

Cei mai mulţi dintre morţi au fost găsiţi în gropi comune, a declarat primarul Vadim Tokar pentru televiziunea ucraineană. El a dat vina pe soldaţii ruşi, care au ocupat recent mai multe zone.

Până acum, informaţia nu a putut fi verificată în mod independent.

Aproximativ 40% din sat a fost distrus, a declarat primarul, adăugând că oamenii nu au electricitate sau gaz.

Forțele ucrainene păstrează controlul asupra pozițiilor defensive din estul și sud-vestul orașului Mariupol

În ultima sa analiză, Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, afirmă că forțele ucrainene păstrează controlul asupra pozițiilor defensive din estul și sud-vestul Mariupol.

Forțele rusești continuă să încerce să redistribuie trupele retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă în estul țării.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste trupe „să avanseze și se confruntă cu un moral scăzut”, afirmă ISW.

Principalele sale concluzii, conform The Guardian:

Forțele ucrainene au continuat să reziste în fața asalturilor rusești în zonele din sud-vestul și estul Mariupol, în special în port și, respectiv, în uzina metalurgică Azovstal.

Forțele ucrainene au continuat să respingă zilnic asalturile rusești în regiunile Donețk și Luhansk.

O rachetă rusă Tochka-U a lovit un punct de evacuare a civililor din gara Kramatorsk din estul Ucrainei, provocând moartea a cel puțin 50 de persoane și rănirea a aproximativ o sută de persoane evacuate.

Forțele rusești au continuat atacurile la sud de Izyum spre Slovyansk și Barvinkove, dar nu au cucerit noi teritorii.

Contraatacurile ucrainene au ocupat probabil mai mult teritoriu la vest de Kherson, amenințând controlul rusesc asupra orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.