RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 47. Rusia amenință cu acțiuni în justiție dacă...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 47. Rusia amenință cu acțiuni în justiție dacă va fi forțată să intre în incapacitate de plată UPDATE 5 Uniunea Europeană acuză Rusia că provoacă o criză alimentară mondială

1
DISTRIBUIȚI

UPDATE 5 Rusia a generat, prin invazia militară în Ucraina, penurie de alimente şi riscuri de foamete la nivel mondial, a afirmat, luni după-amiază, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Ruşii susţin că sancţiunile impuse de Occident sunt responsabile de penuria alimentară şi de creşterea preţurilor, dar cauzele nu sunt sancţiunile. Rusia lansează bombe asupra câmpurilor din Ucraina, iar navele militare ruse blochează zeci de vase încărcate cu grâu. Rusia bombardează oraşe ucrainene şi provoacă foamete în lume. Deci, să nu mai blameze sancţiunile. Armata rusă este cea care cauzează penurie alimentară. Iar Africa este o sursă majoră de îngrijorare, deoarece este expusă în mod special la criza alimentară care va veni”, a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Monde.

Vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat că preţurile produselor alimentare au atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Rusia şi Ucraina sunt primul, respectiv al cincilea exportator de grâu pe plan mondial, reprezentând 30% din aprovizionare. Există temeri că ar putea apărea revolte din cauza lipsei de alimente în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii. Egiptul, Turcia, Bangladeshul şi Nigeria sunt principalii importatori de cereale din Rusia şi Ucraina.

UPDATE 4 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunţat, luni după-amiază, că a avut o discuţie „foarte directă” şi „dură”, la Moscova, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cerându-i oprirea războiului din Ucraina.

„Discuţia a fost foarte directă, deschisă şi dură, nu a fost o vizită de prietenie. Am evocat crimele de război din Bucha şi din alte locuri şi am subliniat că toţi cei responsabili trebuie traşi la răspundere. Am transmis că vor fi aplicate sancţiuni suplimentare Rusiei atât timp cât în Ucraina mor oameni”, a declarat Karl Nehammer, citat de publicaţia Die Presse.

„Am transmis mesajul important că acest război trebuie să fie oprit”, a precizat cancelarul Austriei, primul lider occidental care efectuează o vizită la Moscova de la începerea conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina. Sâmbătă, cancelarul Austriei s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Acum, îi voi informa pe partenerii noştri europeni despre discuţiile cu preşedintele Rusiei şi ne vom consulta asupra viitoarelor măsuri”, a subliniat Karl Nehammer.

UPDATE 3 Forțele armate germane pregătesc primul zbor de evacuare a civililor ucraineni răniți de la începutul invaziei rusești, a declarat luni, pentru CNN, un purtător de cuvânt.

Un avion special Airbus A310 MedEvac al Forțelor Aeriene a plecat luni de la aerodromul militar din Köln-Wahn către orașul Rzeszow, în sud-estul Poloniei, la aproximativ 90 de kilometri de granița cu Ucraina.

Avionul va transporta copii și adulți în Germania pentru tratament, au confirmat oficialii germani.

Soldații ucraineni răniți au fost transportați în Germania în trecut prin alte mijloace.

UPDATE 2 Un canal Telegram pro-ucrainean din Belarus anunță că a observat duminică o deplasare substanțială de echipamente ale forțelor armate ruse.


Echipamentele au fost transportate cu trenul prin Belarus.

Potrivit Belaruski Hayun, trenuri încărcate cu echipamente militare au fost văzute în gările din capitala Minsk, dar și în sud-estul Belarusului, inclusiv în gările Kalinkavichy, Khoyniki și Homel North.

Camioane și tancuri au fost văzute, de asemenea, într-un tren în gara Rechytsa din sud-estul țării. Sisteme de rachete antiaeriene și vehicule blindate amfibii așteptau să fie încărcate în apropiere.

Șase avioane de luptă și avioane de transport au decolat de pe aerodromul Baranavichy din vestul Belarusului, iar mai multe elicoptere rusești au decolat de la Machulishchy, în apropiere de Minsk.

Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, a fost un aliat al președintelui rus Vladimir Putin pe tot parcursul războiului din Ucraina.

Rusia și-a retras trupele de la Kiev și își mută cea mai mare parte a trupelor în estul Ucrainei.

UPDATE 1 Forțele rusești ar putea organiza „acțiuni provocatoare” în regiunea Transnistria din statul separatist al Republicii Moldova, pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin, scrie BBC.

În actualizarea sa militară zilnică. forțele armate ucrainene au declarat că forțele ruse vor continua să lovească facilitățile de infrastructură de transport pentru a întrerupe fluxul de bunuri către țară.

Trupele ruse continuă blocada parțială a orașului Harkov, iar bombardamentele continuă în unele părți ale localității.

Știrea inițială

Forțele rusești au continuat duminică să bombardeze ținte din estul Ucrainei, în timp ce Washingtonul spune că va răspunde cererii Kievului de a primi mai mult ajutor militar prin furnizarea „armelor de care are nevoie” pentru a se apăra împotriva Rusiei.

Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș important de când a început invazia pe 24 februarie, dar Ucraina spune că și-a adunat forțele în est pentru un asalt major și a îndemnat populația să fugă. Forțele rusești au tras duminică rachete în regiunile ucrainene Luhansk și Dnipropetrovsk, au declarat oficialii citați de Reuters.

Rachetele au distrus complet aeroportul din orașul Dnipro, a declarat Valentin Reznichenko, guvernator al regiunii centrale Dnipropetrovsk. Ministerul rus al Apărării a declarat că rachete de înaltă precizie au distrus cartierul general al batalionului ucrainean Dnipro din orașul Zvonetski.

De la invadarea Rusiei, Zelenski a făcut apel la puterile occidentale să ofere mai mult ajutor în domeniul apărării și să pedepsească Moscova cu sancțiuni dure.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat pentru ABC News: „Vom oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a-i înfrânge pe ruși și a-i împiedica să cucerească mai multe orașe și localități.”

Într-un interviu acordat emisiunii „60 Minutes” de la CBS, Zelenski a declarat că are încredere în propriile forțe armate, dar „din păcate nu am încredere că vom primi tot ce avem nevoie” din partea Statelor Unite.

Rusia amenință cu acțiuni în justiție dacă Occidentul va încerca să o forțeze să intre în incapacitate de plată, a declarat luni ministrul de finanțe Anton Siluanov pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuțind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu Occidentul, scrie Reuters.

„Bineînțeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile”, a declarat Siluanov într-un interviu acordat ziarului.

„Vom prezenta în instanță documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților.”

Siluanov nu a detaliat opțiunile legale ale Rusiei.

Rusia se confruntă cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din mai bine de un secol, după ce la începutul acestei săptămâni a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligațiuni internaționale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.

Săptămâna trecută, Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că își plătește creditorii. „Rusia a încercat cu bună credință să plătească creditorii externi”, a declarat luni Siluanov. „Cu toate acestea, politica deliberată a țărilor occidentale este de a crea în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată”.

Siluanov a declarat că datoria externă ale Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble (261,7 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 4.500-4.700 de miliarde de ruble reprezentau pasive externe.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată după revoluția din 1917, dar obligațiunile sale au apărut acum ca un punct fierbinte în lupta economică cu țările occidentale.

O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia beneficiind de o recomandare de investiție în perioada premergătoare invaziei în Ucraina.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.