RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 48. ONU: 4,8 milioane de copii, strămutați după...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 48. ONU: 4,8 milioane de copii, strămutați după invazia rusă UPDATE 6 Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt în impas, Kievul anunţă că discuţiile continuă

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 6 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, marţi, că negocierile cu Ucraina sunt „în impas” din cauza „solicitărilor excesive” ale Kievului, dar un membru al delegaţiei ucrainene anunţă că discuţiile diplomatice continuă.

„Solicitările în materie de securitate sunt un lucru, iar problemele referitoare la reglementarea relaţiilor în Crimeea, Sevastopol şi Donbas sunt scoase din scopul acestor aranjamente. Adică am revenit la o situaţie de impas pentru noi şi pentru toată lumea”, a afirmat Vladimir Putin, potrivit CNN, într-o conferinţă de presă organizată marţi seară împreună cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

Vladimir Putin a precizat că operaţiunile militare în Ucraina vor continua până la atingerea obiectivelor.

Liderul de la Kremlin a anunţat intensificarea relaţiilor Rusiei cu Belarusul.

Imediat după afirmaţiile preşedintelui rus, Administraţia de la Kiev a transmis că negocierile continuă. „Negocierile sunt extrem de dificile, se desfăşoară în format online, în grupuri de lucru. Dar sunt în curs”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial şi membru al delegaţiei ucrainene.

UPDATE 5 Serviciile secrete ucrainene afirmă că au detectat planuri ale Kremlinului privind comiterea unor atentate teroriste împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei pentru a da vina apoi pe ucraineni şi a mobiliza opinia publică împotriva Ucrainei, relatează marţi EFE.

„Scopul este de a provoca o isterie antiucraineană”, susţine şeful Direcţiei principale de informaţii a armatei ucrainene (GUR), generalul Kirilo Budanov, pe contul său de Facebook.

Potrivit acestor suspiciuni, ţelul Kremlinului este de a ‘deghiza’ aceste atacuri într-un fel de acţiuni punitive ale Ucrainei după masacrul de la Bucea, în regiunea Kievului, şi atacul asupra gării feroviare din Kramatorsk, în estul ţării.

Atacurile ar urma să fie îndreptate împotriva unor blocuri de locuinţe, spitale sau şcoli de pe teritoriul Rusiei, precum şi împotriva unui oraş din Crimeea anexată, conform agenţiei de presă Ukrinform.

„Serviciile speciale ruse planifică o serie de atentate teroriste cu minarea şi aruncarea în aer a unor blocuri de locuit, spitale şi şcoli în localităţi din Rusia. De asemenea, lovituri aeriene cu rachete şi bombe asupra oraşului rusesc Belgorod sau a unuia din Crimeea”, a indicat generalul Kirilo Budanov.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar dori astfel să pună în practică nişte ‘scenarii murdare’ pentru a provoca o emoţie puternică în rândul populaţiei ruse şi a monta şi mai mult împotriva Ucrainei.

Campania de destabilizare constând în răspândirea de ştiri false a început deja, spune Budanov, potrivit căruia Putin urmează metoda pe care a folosit-o deja împotriva Ceceniei la începutul anilor 2000, o campanie care i-a asigurat primul mandat prezidenţial. Seria de explozii ale unor blocuri de locuit de la Moscova, Buinaksk şi Volgodonsk în 1999, care au fost atribuite fără probe cecenilor, a dus la declanşarea celui de-al doilea război dintre Rusia şi Cecenia, ceea ce i-a crescut popularitatea lui Vladimir Putin, un necunoscut la vremea aceea, după ce fusese desemnat de Boris Elţin drept succesorul său, şi i-a asigurat victoria în alegerile din 2000.

„În ultimele zile, puterea rusă a accelerat la turaţie maximă isteria antiucraineană. În regiunile Belgorod şi Kursk se sapă tranşee, provocându-se panică în legătură cu o presupusă ofensivă a batalioanelor de voluntari ucraineni şi grupuri de sabotori”, menţionează generalul Budanov, citat de Ukrinform.

În opinia sa, este simbolic faptul că Putin a venit la putere în urma atentatelor puse la cale de FSB împotriva unor blocuri de locuit, care au servit drept motiv pentru a declanşa a doua campanie împotriva Ceceniei, şi îşi încheia domnia prin aceleaşi metode.

Totodată, Centrul pentru combaterea dezinformării de pe lângă Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) a emis luni un avertisment similar pe pagina sa de Facebook, avertizând că Rusia pregăteşte provocări pentru a discredita Ucraina pe plan internaţional, potrivit portalului ucrainean Unn.com.ua.

„Presa afiliată Kremlinului acreditează ideea că Ucraina «va întreprinde o acţiune al cărei rezultat va fi uciderea unui număr mare de civili în regiunile Doneţk şi Lugansk» (ORDLO, aşa-numitele teritorii din Donbas aflate provizoriu sub controlul separatiştilor proruşi)”, afirmă Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării, indicând că, în acest scop, partea rusă „pregăteşte diversiuni cu atacuri asupra unor autoturisme civile şi maşini ale Salvării în zona Severodoneţk”, toate acestea urmând să fie filmate, iar înregistrările să fie distribuite pe social media. În plus, „un rezervor cu clor ar putea fi aruncat în aer la Popasnianski” în acelaşi scop, conform Unn.com.ua.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba avertizase şi el luni cu privire la diversiuni pe care le-ar intenţiona să le pună în aplicare Rusia pentru a discredita Ucraina.

„Rusia ştie că Ucraina are nevoie de livrări de arme şi îşi mobilizează toate eforturile pentru a submina viitoarele livrări. Moscova a pregătit un plan de dezinformare pe scară largă vizând în special mass-media occidentale şi oameni politici din Occident”, a afirmat Kuleba, citat de Gordon.ua.

În aceeaşi zi, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, a comunicat că Rusia pregăteşte o serie de ‘fake’-uri potrivit cărora soldaţii ucraineni s-ar preda ruşilor cu tot cu armele primite din Occident şi că astfel armamentul primit în Ucraina în ultimul timp ar ajunge la armata rusă, potrivit media ucrainene.

UPDATE 4 O coloană militară rusă care se îndreaptă spre Donbas a fost descoperită cu ajutorul imaginilor din satelit. Este vorba despre o coloană de proporții considerabile, formată din vehicule militare, care se află în apropiere de Matveev Kurgan, o localitate din regiunea rusă Rostov, anunță CNN.

Vehiculele sunt îndreptate cu fața spre nord-vest, în direcția regiunii Donbas.

De altfel, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat luni că ofensiva rusă în regiunea ucraineană Donbas „a început deja”, avertizând că Rusia continuă să acumuleze forțe în regiune.

„Din punctul meu de vedere, această mare ofensivă [în est] a început deja. Trebuie să înțelegem că nu va fi repetarea zilei de 24 februarie, când au început primele lovituri aeriene și explozii și am spus: Războiul a început. Marea ofensivă de facto a început deja”, a declarat Vadym Denysenko, consilier al ministrului afacerilor interne, la televiziunea națională.

Oficiali ucraineni și occidentali au declarat în ultimele zile că au observat o redistribuire a trupelor rusești în Donbas, în urma unor eșecuri majore ale Moscovei în încercarea de a cuceri Kievul.

„Da, încă nu există bătălii majore despre care să se vorbească atât de mult în ultimele zile.


Dar, în general, am putea spune că ofensiva a început deja”, a precizat Denysenko.

UPDATE 3 Rusia nu intenționează să se izoleze față de restul lumii, a anunțat președintele rus, Vladimir Putin, potrivit BBC.

Președintele Putin a declarat că Rusia nu intenționează să se izoleze de restul lumii, relatează agenția rusă de știri RIA.

De asemenea, liderul rus a mai spus că țara sa „nu poate fi izolată”,

În timpul discursului, Putin a anunțat că Rusia și Belarus vor coopera în proiecte de infrastructură în spațiu.

Declarațiile au fost făcute marți în timpul unei întâlniri cu aliatul său apropiat, președintele din Belarus, Alexander Lukașenko. Cei doi se află la un centru spațial din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

UPDATE 2 Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat marți că operațiunea militară a Moscovei în Ucraina își va atinge, fără îndoială, obiectivele sale, anunță Sky News.

Vorbind la o ceremonie de decernare a unor premii la cosmodromul Vostochny din Rusia, liderul de la Kremlin a fost citat de agențiile de presă rusești spunând că Moscova nu a avut „altă opțiune” decât să lanseze o operațiune militară pentru a proteja Rusia.

Putin a mai spus că nu există „nicio îndoială” că operațiunea militară a Kremlinului în Ucraina „își va atinge obiectivele”, adăugând că o ciocnire cu forțele antirusești din Ucraina a fost „inevitabilă”.

În timp ce războiul din Ucraina intră în cea de-a 49-a zi, Putin crede că forțele rusești acționează „cu curaj și eficiență” și folosesc cele mai moderne arme, a relatat agenția de știri TASS.

În cadrul discursului, liderul rus a mai spus că țara sa „nu poate fi izolată”, potrivit agenției de știri RIA.

Mariupol

UPDATE 1 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că ţara sa nu are armele necesare pentru a elibera oraşul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forţele ruse, relatează DPA.

„Dacă am primi avioane şi suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem”, a spus el într-un mesaj video transmis luni seară.

„Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd şi vieţi ale ucrainenilor. Vieţi care nu se mai întorc”, a declarat Zelenski.

„Este şi responsabilitatea celor care încă ţin în uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va rămâne mereu în istorie”, a adăugat el.

Liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Puşilin, a susţinut luni că oraşul port Mariupol din sud-estul Ucrainei, unde se dau lupte grele, a căzut în mâinile ruşilor, potrivit agenţiilor ruse de ştiri.

Separatiştii se luptă de săptămâni, cu sprijinul armatei ruse, să cucerească Mariupolul, care are o importanţă strategică datorită situării sale la Marea Azov. Potrivit observatorilor militari occidentali, trupele ruse câştigă teren în războiul urban.

Comandatul forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că legătura cu trupele are apără oraşul Mariupol de forţele ruse nu a fost afectată.

El a răspuns afirmaţiilor unor militari marini desfăşuraţi acolo conform cărora nu au mai fost contact cu conducerea armatei ucrainene de două săptămâni.

Aproximativ 4.350 de civili au fost evacuaţi luni din zonele disputate din Ucraina, dintre care circa 550 de persoane au plecat din Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk.

Oficialii occidentali au reacționat la informațiile privind un posibil atac chimic în orașul ucrainean Mariupol, arată Sky News.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat: „Suntem conștienți de rapoartele din mass-media sociale care susțin că forțele ruse au desfășurat o potențială muniție chimică în Mariupol, Ucraina. Nu putem confirma în acest moment și vom continua să monitorizăm îndeaproape situația”.

El a adăugat că aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, „sunt profund îngrijorătoare și reflectă îngrijorările pe care le-am avut cu privire la potențialul Rusiei de a folosi o varietate de agenți de control al revoltei, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici, în Ucraina”.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a adăugat pe Twitter: „Rapoarte potrivit cărora forțele rusești ar fi putut folosi agenți chimici într-un atac asupra populației din Mariupol. Lucrăm de urgență cu partenerii pentru a verifica detaliile. Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare în acest conflict și îi vom cere socoteală lui Putin și regimului său”.

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a scris pe Twitter: „Rapoarte foarte îngrijorătoare din mai multe surse despre posibila utilizare a armelor chimice în Mariupol. Este nevoie de o verificare urgentă a faptelor de către partenerii internaționali”.

În discursul său de luni seara, președintele Volodimir Zelenski a spus că forțele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a spus că armele chimice au fost deja folosite.

La începutul zilei au existat rapoarte neconfirmate care sugerau că ar fi fost folosite arme chimice într-un atac asupra orașului Mariupol. Președinta Comisiei parlamentare pentru integrarea Ucrainei în UE, Ivanna Klympush, a declarat că Rusia a folosit o „substanță necunoscută” asupra orașului. Sky News nu a reușit să verifice în mod independent niciuna dintre aceste afirmații.

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris pe canalul său Telegram că rapoartele privind atacul nu au fost confirmate și că se așteaptă să ofere detalii și clarificări mai târziu.

Datele arată că 4,8 milioane de copii au fugit din Ucraina de când forțele ruse au invadat țara, a anunțat agenția ONU pentru copii cittată de Sky News.

Directorul pentru programe de urgență al UNICEF Manuel Fontaine a declarat că numărul copiilor care au fugit din țară este „de-a dreptul incredibil”.

„Ei au fost forțați să lase totul în urmă – casele, școlile și, adesea, membrii familiei lor”, a declarat Fontaine în fața Consiliului de Securitate al ONU. „Am auzit povești despre eforturile disperate pe care le fac părinții pentru a-și duce copiii în siguranță, iar copiii sunt întristați că nu se pot întoarce la școală”.

Cifrele vin în contextul în care ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a afirmat că Rusia a luat peste 121.000 de copii din Ucraina și că ar fi elaborat un proiect de lege pentru a simplifica și accelera procedurile de adopție pentru orfani și chiar pentru cei care au părinți și alte rude.

Potrivit lui Kyslytsya, cei mai mulți dintre copii au fost luați din orașul Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, și duși în estul Donețkului și apoi în orașul rus Taganrog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.