RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 52. Zelenski: 3.000 de soldați ucraineni au murit...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 52. Zelenski: 3.000 de soldați ucraineni au murit de la începutul conflictului UPDATE 5 Consilierul lui Zelenski: armele din Europa întârzie „prea mult”

1
DISTRIBUIȚI

UPDATE 5 Un consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că armele din Europa întârzie „prea mult”.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că transferul de arme din țările europene către Ucraina durează „prea mult”, potrivit Sky News.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Mykhailo Podolyak a spus că Ucraina nu a primit încă armele solicitate și a îndemnat țările să trimită echipamente „acum”.

La începutul săptămânii, consilierul ucrainean a adus un omagiu trupelor care apără portul Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, dar a recunoscut că acestea au rămas fără provizii.

„Se luptă sub bombe pentru fiecare metru de oraș. Ei fac (Rusia) să plătească un preț exorbitant”, a explicat Mykhailo Podolyak.

UPDATE 4 Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamente ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Harkov, un oraş important din nord-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile regionale, notează AFP.

Într-un bilanţ anterior, guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, anunţase moartea a ‘şapte persoane, printre care un copil de şapte luni’.

„Ocupanţii au tras asupra unuia din cartierele rezidenţiale ale oraşului Harkov. Din păcate, 34 de persoane au fost rănite, printre care trei copii”, a declarat el.

Câteva ore mai târziu, Parchetul regional a anunţat un bilanţ cu zece persoane ucise şi 35 rănite.

„Un număr de clădiri rezidenţiale au fost avariate sau distruse”, a adăugat Oleg Sinegubov, însoţind postarea sa de pe Facebook cu fotografii cu clădiri şi maşini parţial distruse.

„A doua armată din lume (armata rusă), după cum se dovedeşte, poate lupta doar cu populaţia civilă”, a spus în glumă guvernatorul, cerându-le locuitorilor să nu iasă în stradă decât în caz de necesitate absolută.

În cursul zilei de vineri, şapte civili au fost ucişi şi alţi 27 au fost răniţi de tirurile ruse asupra unor autobuze de evacuare din regiunea Harkov, potrivit Parchetului ucrainean.

Peste 500 de civili au fost ucişi în această regiune de la frontiera cu Rusia de la începutul invaziei Ucrainei la 24 februarie, a anunţat joi Oleg Sinegubov.

Al doilea oraş al Ucrainei cu aproape 1,5 milioane de locuitori înainte de război, Harkov a fost ţinta unor lupte violente mai multe zile la începutul ofensivei, dar a rămas mereu sub controlul forţelor ucrainene.

UPDATE 3 Livrarea de armament greu, precum tancuri, pentru Ucraina nu ar constitui intrarea în război împotriva Rusiei, a afirmat ministrul justiţiei german Marco Buschmann, informează sâmbătă DPA.

Membru al liberal-democraţilor, Buschmann a declarat pentru publicaţia Die Welt că dreptul internaţional nu consideră livrarea de arme drept intrare în război.

„Aşadar, dacă Ucraina îşi exercită dreptul legitim de autoapărare, sprijinirea sa prin furnizarea de arme nu poate conduce la concluzia că astfel se participă la război”, a explicat demnitarul german.

El a adăugat că aceasta este şi opinia guvernului german, nu doar a sa.

Marco Buschmann a spus că Germania este printre primele ţări care investighează în mod sistematic posibile crime de război comise în Ucraina, în anchetă fiind implicate poliţia federală şi procurorul general.

Cancelarul german, social-democratul Olaf Scholz, a refuzat până acum să se angajeze că ţara sa va trimite Ucrainei armament greu, format din tancuri, elicoptere şi avioane, deşi în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Berlin s-au înmulţit vocile care solicită un sprijin militar mai solid pentru Kiev.

În 24 februarie, armata rusă a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială pentru denazificarea” ţării vecine.

UPDATE 2 O uzină militară ce produce vehicule blindate a fost vizată sâmbătă dimineaţă de un bombardament al forţelor ruse în suburbiile capitalei Ucrainei, Kiev, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

Un mare număr de militari şi poliţişti erau prezenţi la locul atacului, împiedicând accesul în complex, de unde se ridicau coloane de fum dens.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a scris pe Facebook că în acest stadiu nu are informaţii despre potenţiale victime.

Pe de altă parte, acţiunile armatei ruse au vizat şi o uzină de reparaţii militare din oraşul Nikolaev, conform Ministerului Apărării rus, citat de Interfax, relatează Reuters.

Loviturile au fost efectuate cu rachete cu rază lungă de acţiune, de mare precizie.

De asemenea, Rusia susţine că a doborât un avion Su-25 al forţelor militare ucrainene în apropiere de Izium, în regiunea Harkov din estul Ucrainei.

UPDATE Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat sâmbătă dimineaţă că au fost create nouă coridoare umanitare pentru a evacua civilii, inclusiv pentru maşini particulare dinspre oraşul Mariupol, port la Marea Azov asediat de forţele ruse, informează Reuters şi DPA.

Vereşciuk a menţionat într-o declaraţie că cinci dintre cele nouă coridoare umanitare sunt în zona Lugansk, din estul ţării.

Cel puţin doi civili au fost ucişi şi patru răniţi în atacuri comise de forţele militare ruse în Ucraina, au anunţat sâmbătă dimineaţă autorităţi locale.

Guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, a afirmat că o persoană a fost ucisă şi trei rănite în bombardamentele ruse asupra părţii de est a provinciei.

Un gazoduct a fost avariat la Lîsceansk şi Severodoneţk, localitate care a rămas fără apă şi gaze, a scris Gardai pe Telegram.

De asemenea, o persoană a murit şi una a fost rănită în timpul unui atac comis de armata rusă asupra unui sat din apropiere de Poltava, capitala regiunii omonime din centrul Ucrainei, a informat guvernatorul Dmitro Lunin într-o postare pe Telegram.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că până în 3.000 de soldați ucraineni au murit și aproximativ 10.000 au fost răniți de la începutul invaziei ruse în țara sa.

El a făcut bilanțul actualizat și a spus că între 2.500 și 3.000 de soldați ucraineni au murit în timpul războiului, a spus el într-un interviu acordat CNN,

Zelenski a avertizat, de asemenea, cu privire la amenințarea unui potențial atac nuclear rusesc.

În urmă cu o lună, Zelenski a estimat că au murit aproximativ 1.300 de soldați ucraineni.


Dar, în ambele ocazii, el a susținut că au fost uciși mult mai mulți soldați ruși.

Jurnaliștii nu au reușit să verifice independent aceste cifre, care nu includ civili.

Ambele părți implicate în conflict au făcut afirmații frecvente cu privire la numărul de victime pe care și le-au provocat reciproc, de obicei mult mai mari decât numărul oficial al adversarului lor.

1 COMENTARIU

  1. „Livrarea de armament greu, precum tancuri, pentru Ucraina nu ar constitui intrarea în război împotriva Rusiei, a afirmat ministrul justiţiei german Marco Buschmann, informează sâmbătă DPA.” pe bune? decide un neamt degenerat pentru rusia ce inseamna sau nu razboi? foarte interesant

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.