UPDATE 4 Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat joi, în contextul vizitei la Washington a premierului ucrainean Denis Şmihal, suplimentarea cu 800 de milioane de dolari a asistenţei în materie de securitate pentru Ucraina.
„Anunţ astăzi acordarea a încă 800 de milioane de dolari pentru a suplimenta capabilităţile Ucrainei de a lupta în estul ţării, în regiunea Donbas”, a declarat Joseph Biden, citat de CNN, precizând că armata ucrineană va primi inclusiv sisteme de artilerie şi drone militare.
Preşedintele SUA a notat că este esenţial ca armata ucraineană să primească noi tipuri de armament, în condiţiile în care Rusia îşi reorientează strategia în Ucraina. „Statele Unite, aliaţii şi partenerii acţionează cât pot de repede pentru a continua să furnizeze Ucrainei armamentul de care are nevoie”, a insistat preşedintele SUA.
În afară de asistenţa militară în valoare de 800 de milioane de dolari, liderul de la casa Albă a anunţat asistenţă economică directă de 500 de milioane de dolari destinată Administraţiei de la Kiev. În ultimele două luni, Administraţia de la Washington a acordat Ucrainei asistenţă economică directă de peste un miliard de dolari. „Fondurile sunt destinate stabilizării economiei, susţinerii comunităţilor devastate de agresiunile ruse şi plătirii angajaţilor curajoşi care continuă să furnizeze servicii esenţiale poporului ucrainean”, a subliniat preşedintele SUA.
„Am avut o discuţie bună” cu premierul Ucrainei, Denis Şmihal. „Am vorbit despre ceea ce vă anunţ astăzi şi a mulţumit poporului american pentru susţinere. Am vorbit despre a menţine solidaritatea în Europa, cu Uniunea Europeană şi cu alţii, în efortul de a opri brutalităţile lui Vladimir Putin”, a subliniat Biden.
Accesul navelor rusești, interzis în porturile americane
Președintele american Joe Biden a declarat joi că Statele Unite vor interzice accesul navelor rusești în porturile americane, în încercarea de a izola și mai mult Moscova pe fondul invaziei sale în Ucraina.
„Nicio navă care a navigat sub pavilion rusesc sau care este deținută sau operată de interese rusești nu va avea voie să acosteze în portul Statelor Unite sau să acceseze țărmurile noastre”, a declarat Biden joi în declarațiile de la Casa Albă.
El a spus că este „un alt pas critic” pe care SUA îl face alături de aliații săi din Canada și Europa „pentru a refuza Rusiei beneficiile sistemului economic internațional de care s-a bucurat atât de mult în trecut”.
Președintele american Joe Biden a declarat că a vorbit cu premierul ucrainean Denys Shmyhal, care s-a aflat la Casa Albă joi dimineață, unde s-a întâlnit cu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, împreună cu ambasadoarea Oksana Markarova.
Biden a spus că ar trebui acordat „un credit enorm” agențiilor de pe teren care expun „crimelor de război”.
„Este atât de clar pentru întreaga lume acum. Acum [Rusia] a lansat și și-a reorientat campania pentru a cuceri noi teritorii în estul Ucrainei, iar noi ne aflăm acum într-o fereastră critică de timp în care vor pregăti terenul pentru următoarea fază a acestui război”, a continuat Biden.
UPDATE 3 Un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia a avut loc joi, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, citată de postul de televiziune CNN.
„Astăzi, retrimitem acasă 19 persoane, inclusiv zece militari (printre care doi ofiţeri) şi nouă civili”, a declarat Irina Vereşciuk.
„De data aceasta, printre persoanele eliberate sunt şi răniţi, iar acest lucru este foarte important. Vor putea beneficia de tratament total şi de reabilitare”, a subliniat vicepremierul Ucrainei.
Marţi, Kievul anunţase că au fost eliberaţi 76 de prizonieri de război ucraineni în cadrul unui schimb cu Rusia.
UPDATE 2 Prim-miniștrii Spaniei și Danemarcei au sosit joi la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunță CNN.
După ce au ajuns în capitala ucraineană, premierul spaniol Pedro Sanchez și premierul danez Mette Frederiksen au apărut împreună într-un scurt videoclip postat pe contul oficial de Twitter al lui Sanchez.
„Ucraina are sprijinul, solidaritatea și angajamentul Spaniei”, se arată în postare.
Biroul lui Frederiksen a scris pe Twitter că ea și Sanchez se vor „întâlni cu președintele Zelenski pentru a oferi sprijin concret Ucrainei”.
„Ei se vor întâlni pentru a discuta despre situația actuală din Ucraina, despre continuarea sprijinului pentru ucraineni și despre urmărirea penală a crimelor de război și a încălcărilor drepturilor omului în contextul invaziei ruse”, a precizat biroul lui Frederiksen într-o declarație.
Rusia a negat acuzațiile de crime de război și susține că forțele sale nu țintesc civili, dar jurnaliștii CNN aflați la fața locului în Ucraina au văzut dovezi directe ale atrocităților în mai multe locații din țară.
Sanchez a anunțat la începutul acestei săptămâni că Spania își va redeschide în zilele următoare ambasada de la Kiev, pe care o închisese la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.
UPDATE 1 Preşedintele rus Vladimir Putin a anulat joi ordinul de luare cu asalt a combinatului Azovstal din Mariupol, unde sunt baricadaţi 2.00o de militari și civili ucraineni, pentru a salva vieţile propriilor soldați, însă va fi menţinută blocada asupra zonei industriale, transmite EFE.
„Sfârşitul acţiunii de eliberare a Mariupolului, este un succes”, a afirmat preşedintele rus.
„Consider nepotrivit asaltul propus asupra zonei industriale.
Ordon anularea lui”, i-a spus Putin ministrul apărării, Serghei Şoigu, într-o reuniune transmisă de televiziunea publică Rossia 24.
Puţin a afirmat că decizia este motivată de dorinţa de a salva vieţile soldaţilor ruşi.
„Nu este necesar să coboare în aceste catacombe şi să se târască în subteran prin aceste instalaţii industriale”, a spus preşedintele. „Blocaţi această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici o muscă”, a adăugat el.
Putin le-a adresat de asemenea un apel luptătorilor ucraineni aflaţi în Azovstal care nu s-au predat încă, transmiţându-le că Rusia îi va trata cu respect şi le va acorda asistenţă medicală celor răniţi.
Ucraina a propus miercuri Rusiei o „sesiune specială de negocieri” la Mariupol, oraşul-port asediat de la Marea Azov, pentru a salva „civili şi militari”. „Suntem pregătiţi să organizăm o sesiune specială de negocieri la Mariupol. Pentru a-i salva pe băieţii noştri, (batalionul) Azov, soldaţi, civili, copii, vii şi răniţi. Pe toată lumea”, a scris pe contul său de Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai.
El a spus că Rubijne şi Popasna din regiunea Lugansk sunt ”parţial” sub controlul Rusiei. Sunt lupte intense de săptămâni întregi. De asemenea, bombardamentele s-au înmulţit aici, a adăugat Haidai.
La începutul războiului, pe 24 februarie, separatiştii auto-proclamatei „Republici Populare Lugansk” controlau aproximativ 30% din regiune. Se estimează că aproximativ 70.000 de locuitori au rămas în regiune.
Dacă duminică va fi convenită o încetare a focului cu ocazia Paştelui Ortodox, autorităţile vor folosi acest prilej cât mai mult posibil pentru evacuări şi livrări de ajutoare, a mai spus Haidai.