RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 58. Militari ucraineni, antrenați în Marea Britanie. SBU...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 58. Militari ucraineni, antrenați în Marea Britanie. SBU face publică o nouă înregistrare cu militari ruși UPDATE 6 Procurorul general al Ucrainei acuză Rusia că a premeditat crime în masă, tortură și violuri

3
DISTRIBUIȚI

UPDATE 6 Vladimir Putin a avut un plan pregătit în prealabil pentru ca trupele sale să tortureze, să violeze și să execute civilii din Ucraina care refuză să capituleze, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, citat de Sky News.

Irina Venediktova a declarat că, în calitate de cetățean ucrainean, a înțeles de ce lideri politici precum Joe Biden au acuzat Rusia de comiterea unui genocid în țara sa, dar, în calitate de procuror, a spus că trebuie să adune dovezi din zone precum orașul asediat Mariupol.

„Vă voi oferi dovezile atunci când voi avea acces la acest teritoriu”, a declarat Irina Venediktova pentru Sky News într-un interviu acordat în Kiev.

Procurorul general a dezvăluit că există un „număr uriaș de cazuri” în care trupele rusești au ucis ucraineni doar pentru că nu le plăceau.

Echipa Irinei Venediktova lucrează la aproape 8.000 de cazuri de crime de război din întreaga Ucraină, inclusiv execuții, violențe sexuale și deportări forțate de copii în Rusia.

Numărul de cazuri crește zilnic, la fel ca și volumul de dovezi, spune ea.

Numai în regiunea Kiev, unde forțele rusești au ocupat o serie de orașe și sate înainte de a se retrage, procurorul general a declarat că echipa sa deține informații despre peste 1 000 de civili uciși, deși numărul total ar putea fi mult mai mare.

Multe dintre victime au fost împușcate.

Întrebată dacă ea crede că împușcarea civililor, în stilul execuțiilor, a fost planificată în prealabil de Rusia înainte de invazie, Venediktova a spus: „Cred că este o strategie a comandatului lor șef, pentru că vedem aceeași strategie în alte zone. Ei au planul A: orașele trebuie să capituleze, dacă un oraș nu capitulează înseamnă că este vorba de planul B: să sperie maxim această populație. Să ucidă, să violeze, să tortureze și alte lucruri brutale. Este o strategie de război”, a spus ea.

UPDATE 5 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut vineri într-o discuţie telefonică preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze culoare umanitare de Paştele ortodox în oraşul ucrainean asediat Mariupol, relatează AFP.

„Discuţie cu preşedintele Putin. Culoare umanitare la Mariupol şi în alte oraşe asediate trebuie să fie imediate, mai ales cu ocazia Paştelui ortodox”, a scris Charles Michel pe Twitter.

În acest timp, armata rusă s-a declarat pregătită să respecte „în orice moment” un armistiţiu în oraşul Mariupol la combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş de la Marea Azov.

„Punctul de plecare al acestei pauze umanitare va fi ridicarea de către formaţiunile armate ucrainene a drapelelor albe pe o parte sau toată suprafaţa Azovstalului”, a transmis într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, care asigură că civilii evacuaţi vor putea alege dacă să se îndrepte spre teritoriile aflate sub control ucrainean sau cele sub control rus şi că soldaţii care se predau vor fi trataţi cu demnitate, iar răniţii vor fi îngrijiţi.

„Această iniţiativă umanitară din partea Federaţiei Ruse este valabilă 24 de ore din 24”, se mai arată în comunicatul prin care Rusia le cere de fapt soldaţilor ucraineni care s-au repliat în interiorul acestui mare combinat să se predea.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut joi ministrului apărării Serghei Şoigu, într-o discuţie regizată cu acesta şi transmisă la televiziunea rusă, să nu ia cu asalt combinatul Azovstal pentru a nu provoca şi mai multe victime în luptele din labirintul de tuneluri şi instalaţii ale acestuia, dar să menţină în schimb blocada asupra oţelăriei pentru a sili combatanţii ucraineni de acolo să se predea.

Kievul a cerut un culoar umanitar pentru evacuarea celor circa o mie de civili refugiaţi în interiorul combinatului şi a celor 400-500 de soldaţi ucraineni care sunt acolo răniţi, refuzând însă predarea soldaţilor care încă luptă, unii dintre ei aparţinând batalionului de extremă dreaptă Azov.

Mai multe culoare umanitare dinspre Mariupol au fost anulate în ultimului moment. Niciun culoar de evacuare a civililor nu va fi organizat vineri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, întrucât situaţia pe şosele este foarte periculoasă.

În mesajul său pe Twitter, Charles Michel mai menţionează că i-a reiterat preşedintelui Putin în discuţia avută „susţinerea faţă de Ucraina şi suveranitatea sa”. „Unitatea, principiile şi valorile noastre sunt inalienabile”, mai notează acesta.

Potrivit unui responsabil european, Charles Michel i-a cerut lui Vladimir Putin să se întâlnească să discute direct cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aşa cum insistă acesta din urmă. Putin a declarat, conform agenţiei Interfax şi postului BBC News, că este dispus la o asemenea întrevedere dacă vor fi obţinute „rezultate concrete” în negocieri, subliniind însă că, deocamdată, Kievul „nu acceptă soluţii reciproce” şi este „inconsecvent”.

UPDATE 4 Controlul asupra Donbasului, crearea unui coridor terestru către Crimeea, blocarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, controlul asupra sudului Ucrainei și crearea unei ieșiri spre Transnistria – acestea par să fie obiectivele asumate ale Rusiei în faza a doua a războiului din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a publicat un set care cuprinde patru obiective pentru faza a doua a invaziei sale în Ucraina sau „operațiunea militară specială”, așa cum o numește Kremlinul.

„Controlul asupra Donbasului, crearea unui coridor terestru către Crimeea, blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, controlul asupra sudului Ucrainei și crearea unei ieșiri spre Transnistria”, scriu jurnaliștii de la Sky News.

Analiștii au suspectat de mult timp că acestea ar fi obiectivele evidente, iar o posibilă fază a treia ar implica apoi o nouă încercare asupra capitalei Kiev.

Oficialii occidentali rămân ferm convinși că obiectivul inițial al lui Putin de a răsturna guvernul ucrainean, prin forță dacă este necesar, rămâne planul final.

Este interesant și surprinzător faptul că acum Kremlinul se simte în mod clar suficient de „îndrăzneț” pentru a-și publica intențiile în mod deschis și că a dispărut absurdul „nu avem nicio intenție de a invada Ucraina” de la începutul lunii februarie.

Acum este în alb și negru: „luați estul îndepărtat, înconjurați orașele de la Marea Neagră, împingeți spre vest”.

„Întrebarea acum de acum ar putea fi: Moldova este următoarea?”, scriu cei de la Sky News.

Transnistria este un teritoriu separatist din Moldova, se învecinează cu Ucraina și cuprinde aproximativ 12% din teritoriul moldovenesc. Transnistria este aliniată Rusiei, steagul său poartă încă cu mândrie secera și ciocanul și găzduiește un regiment de soldați ruși.

Moldova este neutră din punct de vedere constituțional, nu are o armată funcțională și nu beneficiază de protecția statutului de membru al UE sau al NATO, așadar, vulnerabilitatea este evidentă.

Dar ceea ce intenționează Putin să facă și ceea ce este capabil să facă sunt două lucruri diferite. Prima fază a acestui război a fost un dezastru total pentru Rusia și a dus la o retragere umilitoare. Faza a doua este condusă de o armată rusă regrupată și reînarmată în est. Sub conducerea unui nou comandant, este posibil ca acum să fie o forță de luptă mult mai bună.

Înarmarea armatei Ucrainei este în plină desfășurare și deja americanii au „injectat” 800 de milioane de dolari în ultimele două săptămâni.

Succesul Ucrainei în Donbas este esențial. Dar și luptele din jurul orașelor portuare ocupate din sud sunt acerbe, în timp ce Rusia încearcă să construiască acel pod terestru către Transnistria. Dacă Rusia reușește în sud și unește punctele de legătură cu Transnistria, atunci apare o amenințare clară și directă pentru Moldova.

UPDATE 3 Rusia vizează, în faza a doua a operaţiuni sale militare în Ucraina, să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei pentru a dispune de un coridor terestru spre Crimeea, a afirmat vineri comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, citate de agenţiile de presă ruse, preluate de AFP şi Reuters.

„De la debutul fazei a doua a operaţiunii speciale, fază care a început acum două zile, unul din obiectivele armatei ruse este să stabilească un control total asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei”, a declarat generalul Rustam Minnekaiev.

„Aceasta va permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea, precum şi să se pună presiune asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene, porturilor de la Marea Neagră pe unde se fac livrările de produse agricole, metalurgice”, a adăugat el, cu prilejul unei reuniuni cu şefi de întreprinderi ai complexului militaro-industrial la Ekaterinburg.

Potrivit AFP, aceste declaraţii par să confirme că Rusia vizează să preia controlul şi asupra Odesei, cel mai mare port din Ucraina şi al treilea oraş al ţării.

Conform generalului Minnekaiev, controlul sudului Ucrainei va permite de asemenea să se vină în sprijinul separatiştilor proruşi din Transnistria.

„Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”, a spus el.

Kremlinul îşi prezintă ofensiva lansată în Ucraina la 24 februarie ca o operaţiune pentru a proteja populaţiile rusofone şi susţine că nu vrea să ocupe Ucraina, dând asigurări că misiunea vizează de fapt „eliberarea” Donbasului împreună cu aliaţii să separatişti din această regiune.

„Vom lupta cu toată lumea, în acest moment, aşa cum în Marele Război Patriotic (numele dat de Rusia celui de-al Doilea Război Mondial, n.red.), toată Europa, toată planeta era atunci împotriva noastră.


Este acelaşi lucru acum, ei nu au iubit niciodată Rusia”, a mai declarat generalul Minnekaiev.

Tot vineri, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că în cursul nopţii au fost lovite 58 de ţinte militare în Ucraina, printre care locuri unde erau concentrare trupe, depozite de combustibili şi echipament militar, transmite Reuters.

Au fost lovite de asemenea, cu ajutorul rachetelor de înaltă precizie, trei ţinte ce au inclus un sistem de apărare antiaeriană S-300 şi o mare concentrare de trupe ucrainene cu echipamentul din dotare.

Reuters menţionează că informaţiile nu pot fi verificate din surse independente.

Vineri, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a transmis pe Telegram că în cursul zilei nu vor fi organizate culoare umanitare „din cauza riscului care ameninţă traseele noastre”.

„Mă adresez tuturor celor care aşteaptă să fie evacuaţi: aveţi răbdare, vă rog, ţineţi-vă bine!”, a îndemnat ea în mesajul citat de AFP.

UPDATE 2 Războiul din Ucraina este o bătălie finală pentru dreptul tuturor națiunilor europene din regiunea Mării Negre, dar Ucraina va câștiga, spune ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, după convorbirile avute la București cu Bogdan Aurescu.

„De fiecare dată când președintele Putin încearcă să oprească Ucraina în dezvoltarea sa, în integrarea europeană, singurul rezultat pe care îl obține este accelerarea acestor procese. Regretul meu cel mai mare este că fiecare astfel de acțiune a lui Putin are un preț pentru Ucraina, dar ce se întâmplă acum nu este doar încă o încercare din partea Rusiei de a-și menține influența în această parte a Europei, în regiunea Mării Negre, nu este doar o încercare de a opri Ucraina, ci este și o bătălie finală, o bătălie finală pentru dreptul tuturor națiunilor europene, și nu este vorba doar de Ucraina, ci și de Georgia, Moldova și toate țările din regiunea Mării Negre. Deci este o bătălie finală comună a noastră pentru șansa de a trăi în pace, în prosperitate, ca parte a unui întreg, a unei Europe libere și întregi. Nu am niciun dubiu că vom câștiga această bătălie. Ucraina va câștiga”, spune ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, după convorbirile avute la București cu Bogdan Aurescu.

El a spus că Guvernul României a conturat o „politică foarte inteligentă de la începutul agresiunii și a stat alături de Ucraina”.

„Acest război are legătură și cu viitorul acestei regiuni. Ajutorul vostru pentru noi înseamnă și ajutor pentru voi. Ce oferă Ucraina acum pentru lume este simplu – voi ne dați tot ceea ce avem nevoie ca să luptăm și să câștigăm și noi îl ținem pe Putin în Ucraina și-l înfrângem acolo, ca să nu îndrăznească să testeze articolul 5 al Tratatului NATO și să încerce să-și extindă agresiunea. Cei din Europa care cred că acesta este doar un război Ucraina – Rusia și că Putin nu va îndrăzni să testeze articolul 5 nu ar trebui să fie naivi. Cel mai bun mod de a-l opri pe Putin este să îi dați Ucrainei tot ce are nevoie”, mai spune Kuleba.

UPDATE 1 Preşedintele Volodimir Zelenski a contrazis afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin conform cărora oraşul-port Mariupol, vital din punct de vedere strategic, a căzut joi în mâinile armatei ruse, transmite Reuters.

Preşedintele Putin a apărut la televiziunea de stat rusă împreună cu ministrul apărării Serghei Şoigu pentru a anunţa că anulează ordinul de a lua cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, unde sunt asediate forţele ucrainene rămase în oraş, adăugând că acum plănuieşte ca aceasta să fie sigilată „pentru ca nici măcar o muscă să nu poată intra sau ieşi”. Putin şi-a reiterat, de asemenea, cererea ca luptătorii ucraineni încercuiţi să depună armele şi să se predea dacă vor să scape cu viaţă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a contrazis afirmaţiile Kremlinului, spunând că Mariupol nu este încă o cauză total pierdută.

„Situaţia este dificilă, situaţia este rea”, le-a spus joi, la Kiev, jurnaliştilor Volodimir Zelenski, dar au mai rămas modalităţi de a elibera oraşul.

„Există o modalitate militară de pregătire şi ne pregătim pentru aceasta”, a spus preşedintele ucrainean. Pentru aceasta, a spus el, este nevoie de ajutor occidental.

O altă soluţie ar fi una de natură diplomatică şi umanitară, a spus Zelenski, enumerând mai multe variante pe care Kievul le-a propus deja Moscovei, inclusiv un schimb de „răniţi cu răniţi”.

„În acea citadelă sunt peste 400 de răniţi. Este vorba de soldaţi”, a spus preşedintele Ucrainei, care a adăugat că mai sunt şi civili răniţi.

„Ne aşteaptă zile decisive, bătălia decisivă pentru statul nostru, pentru ţara noastră, pentru Donbasul ucrainean”, a subliniat Zelenski.

Mariupol a fost încercuit de trupele ruse la scurt timp după ce a început invazia rusă. Pe lângă luptători, se crede că în Azovstal s-ar mai afla şi aproximativ 1.000 de civili. Unii au declarat că nu vor renunţa şi nu se vor preda armatei ruse, dar nu se ştie cât de mari sunt proviziile lor de alimente şi muniţii.

Armata ucraineană face publică o aparentă interceptare a comunicațiilor rusești cu un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni, scrie CNN.

Serviciile de informații militare ucrainene au publicat miercuri o presupusă interceptare a comunicațiilor forțelor armate ruse care se referă la un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea estică Luhansk.

„Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a primit o interceptare audio a conversației ocupanților, care se referă la ordinul de a ucide toți prizonierii de război ai Forțelor Armate ale Ucrainei care se află în captivitatea lor în zona Popasna (regiunea Luhansk)”, a scris miercuri pe Twitter serviciul de informații militare ucrainean.

„Aceasta este o crimă de război flagrantă, o încălcare a dreptului internațional și un alt exemplu grăitor că militarii ruși sunt criminali, violatori și jefuitori”, a adăugat acesta.

În presupusa înregistrare audio interceptată pare să apară vocea unui soldat rus necunoscut care spune: „Ce pot să vă spun, la naiba, [înjurătură], pentru Chander, pentru Chander – păstrați-i pe cei mai în vârstă dintre ei și lăsați-i pe ceilalți să plece pentru totdeauna. Lasă-i să plece pentru totdeauna, la naiba, ca să nu-i mai vadă nimeni, nici rudele”.

CNN nu poate garanta autenticitatea înregistrării și a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat anterior o presupusă interceptare a comunicațiilor unui comandant al unei unități terestre rusești, care a declarat că avioanele rusești plănuiau să „radă totul la pământ” în jurul Azovstal, fabrica de oțel care este o redută a apărătorilor ucraineni din orașul port asediat Mariupol.

Joi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul său al apărării, președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu este nevoie să se ia cu asalt uzina, dar că aceasta ar trebui înconjurată, iar celor din interior ar trebui să li se ofere șansa de a se preda.

„Blocați această zonă industrială astfel încât o muscă să nu poată trece”, a spus el.

De asemenea, SBU a publicat anterior înregistrări audio din presupusul trafic radio interceptat care dezvăluie soldați ruși discutând despre uciderea și violarea civililor, susținând acuzațiile de crime de război ale trupelor rusești.

Serviciul de informații externe al Germaniei a interceptat, de asemenea, presupuse comunicații radio în care soldații ruși vorbeau despre împușcarea soldaților și civililor din Ucraina. Observatorii militari au observat, de asemenea, o tendință a trupelor rusești de a folosi comunicații nesecurizate în Ucraina.

Vorbind miercuri de la o locație confidențială pentru CNN, Serhii Haidai, șeful Administrației militare regionale Luhansk, a declarat că 80% din teritoriul regiunii sale se află sub control rusesc, iar dacă Ucraina nu rezistă, „Rusia cu siguranță nu se va opri aici și va continua să împingă mai departe”.

„Cu siguranță, ei [rușii] se extind foarte mult”, a spus el. „Ne-am stabilit apărarea într-o mulțime de orașe. Ei încearcă să ne încercuiască trupele, se întâmplă multe lucruri urâte acolo… dar nu au avut niciun succes până acum. Ne descurcăm bine să le distrugem echipamentul”.

Haidai a continuat spunând că „Avem o situație foarte gravă aici. Întregul teritoriu Luhansk este bombardat. Nu există niciun oraș sigur… Înțelegem că guvernul rus va merge mai departe și va distruge tot ce îi va ieși în cale. Așa că ceea ce facem este să încercăm să evacuăm pe toată lumea pe cât posibil”.

Premierul Boris Johnson a anunțat că militari ucraineni se află în Marea Britanie pentru a fi instruiți pentru utilizarea vehiculelor blindate pe care Marea Britanie le furnizează pentru a respinge forțele ruse, relatează BBC.

„Pot spune că în prezent îi instruim pe ucraineni în Polonia în utilizarea apărării antiaeriene și în Marea Britanie pentru utilizarea vehiculelor blindate”, a declarat el jurnaliștilor care călătoresc cu el în timpul vizitei sale în India.

Câteva zeci de soldați ucraineni se află în prezent în Marea Britanie pentru instruire, a precizat secretarul de presă al lui Johnson. Trupele ucrainene au început să se antreneze cu vehicule donate de Marea Britanie în această lună.

Marea Britanie furnizează Ucrainei 120 de vehicule blindate de patrulare, inclusiv Mastiff, care poate fi folosit ca vehicul de recunoaștere sau de patrulare. De asemenea, soldaților li se va arăta cum să folosească ambulanța Samaritan și vehiculele blindate de recunoaștere Sultan și Samson.

3 COMENTARII

  1. Romanii dorm linistiti in timp ce rusii vin incet si sigur spre jonctiunea cu Transnistria. Trist, dar adevarat. Somn usor, drag popor. Cum va fi atunci cand vor muri romani ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.