RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 60. Zelenski acuză Rusia că este un „sponsor...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 60. Zelenski acuză Rusia că este un „sponsor al terorismului” UPDATE 2 Ucrainenii acuză că sunt peste 20.000 de morți în Mariupol

3
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apar dovezi că trupele rusești au ucis zeci de mii de civili în Mariupol, conform Sky News.

El a declarat că Ucraina a interceptat conversații rusești despre „modul în care ascund urmele crimelor lor”.

Primarul din Mariupol a estimat că cel puțin 20.000 de civili au fost uciși în orașul din sudul țării, iar ieri au apărut imagini cu o aparentă groapă comună chiar în afara Mariupolului.

Zelenski a declarat că forțele ruse au înființat „tabere de filtrare” în apropierea orașului pentru cei care încearcă să plece.

Cei care supraviețuiesc lagărelor sunt trimiși în Rusia sau în zonele aflate sub ocupație rusă, a afirmat el.

Oficialii ucraineni au acuzat anterior trupele rusești că au adunat și au ars cadavre în Mariupol.

UPDATE 1 Opt persoane au fost ucise și două rănite în bombardamentele ruse asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, a declarat șeful regiunii, Serhiy Haidai, citat de BBC.

Într-o postare pe Telegram, el scrie că șase persoane au murit când orașele Hirske și Zolote au fost bombardate, sâmbătă.

Separat, două persoane – ambele femei – au fost găsite moarte sub dărâmăturile unei case distruse în orașul Popasna, care a fost lovit în urmă cu câteva zile.

De asemenea, Haidai spune că un birou de poliție din orașul Severodonetsk a fost distrus.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a declarat că își concentrează acum operațiunea militară pe capturarea regiunilor Luhansk și Donețk, învecinate, după ce nu a reușit să cucerească nordul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că este un „sponsor al terorismului” în discursul său nocturn de sâmbătă, denunțând atacul asupra portului Odesa, care a coincis cu Sâmbeta Sfintă, înainte de sărbătoarea Paștelui, celebrată pe 24 aprilie de mulți creștini din Ucraina.

„Astăzi a fost Sâmbăta Sfântă pentru creștinii de rit oriental.


Ziua dintre Răstignire și Înviere. Se pare că Rusia este blocată într-o astfel de zi”, a declarat Zelenski. „Dar va exista o Înviere. Viața va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună, iar răul va fi pedepsit.”

Cel puțin opt persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni, au fost ucise sâmbătă în lovituri de rachete rusești în Odesa, a declarat Zelenski. Un oficial ucrainean a declarat anterior că cel puțin șase rachete de croazieră au fost lansate asupra orașului-port, în timp ce Rusia își continuă ofensiva brutală în sudul și estul țării.

În declarațiile sale de sâmbătă seară, Zelenski le-a mulțumit apărătorilor țării „care ne asigură securitatea în această noapte, înainte de Paște și în fiecare zi” și a promis dreptate pentru Ucraina.

„Este doar o chestiune de timp până când toți criminalii ruși vor simți ce înseamnă un răspuns corect la crimele lor. Este doar o chestiune de timp până când îi vom putea aduce acasă pe toți ucrainenii deportați. Este doar o chestiune de timp până când toți oamenii noștri din întreaga Ucraină vor simți ce înseamnă o pace puternică”, a spus el.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a informat sâmbătă că acţionează pentru a asigura eliberarea unui număr de membri ai Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) care au fost reţinuţi în estul Ucrainei, scrie Reuters.

„OSCE este extrem de îngrijorată de faptul că un număr de membri ai misiunii naţionale SMM au fost lipsiţi de libertate în Doneţk şi Lugansk. OSCE foloseşte toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea personalului său”, a spus organizaţia ca răspuns la o întrebare, adăugând că nu a putut oferi mai multe detalii în acest stadiu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.