RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 61. Blinken și Austin, la Kiev. Apărarea din...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 61. Blinken și Austin, la Kiev. Apărarea din Mariupol, pe punctul de a ceda UPDATE 8 Explozie de proporţii la Kreminna

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 8 O explozie de proporţii a avut loc în Kreminna, din regiunea Luhansk, oraş ocupat de ruşi. Anton Geraschenkho, oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne din Ucraina, a afirmat, conform CNN citat de mediafax.ro, că deflagraţia a avut loc într-o clădire administrativă şi că nimeni nu ar fi supravieţuit.

Geraschenkho a scris pe Telegram despre o explozie „de gaz” în clădirea primăriei iar simultan o explozie a avut loc în departamentul de poliţie al districtului.

UPDATE 7 Rusia încearcă să bombardeze căile ferate ucrainene pentru a întrerupe livrările de arme din străinătate, notează mediafax.ro, care citează Sky News. Conform sursei citate, la începutul zilei şeful Căilor Ferate din Ucraina a raportat că cinci gări din centrul şi vestul ţării au fost lovite de rachete ruseşti. Două dintre acestea sunt în regiunea Rivne.

UPDATE 6 Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, a declarat că Marea Britanie va trimite „un număr mic de vehicule blindate echipate cu lansatoare” de rachete antiaeriene în sprijinul armatei ucrainene. Anunţul a fost făcut luni după-amiază în Camera Comunelor, anunţă Sky News.

Marea Britanie a trimis deja ajutoare de milioane de lire sterline Ucrainei, inclusiv rachete Starstreak şi vehicule blindate, subliniază mediafax.ro.

UPDATE 5 40 de membri ai personalului diplomatic german au fost declarate „personae non gratae” ca replică după ce Berlinul a expulzat acelaşi număr de diplomaţi ruşi, informează Reuters.

La 4 aprilie Germania a declarat indezitabil „un număr semnificativ” de funcţionari de la ambasada Rusiei, a spus ministrul de externe Annaelena Baerbock, care a adăugat că Berlinul va spori sprijinul acordat forţelor armate ucrainene. Decizia venea atunci la câteva zile de la apariţia imaginilor teribile de la Bucea.

Expulzarea celor 40 de diplomaţi germani „nu este justificată”, a reacţionat luni Ministerul Afacerilor Externe german, informează AFP. „Colaboratorilor noştri, colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe (german), care sunt astăzi expulzaţi de Rusia, nu li se poate reproşa nimic”, a concluzionat Baerbock conform sursei citate.

UPDATE 4 Rusia va deschide luni un coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Sky News.

Rapoartele au arătat că încetarea focului a avut loc de la ora 11:00 GMT, iar orice civil din uzină ar fi putut pleca în orice direcție.

Se crede că între 300 și 1.000 de civili sunt blocați în sit, alături de ultima redută a forțelor de apărare ale orașului.

Sursele citate spun că unii dintre cei care se adăpostesc în buncărele subterane de la uzină se află acolo de la sfârșitul lunii februarie și nu au mai văzut lumina zilei de săptămâni întregi.

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că trupele ucrainene de la fața locului ar putea pleca dacă ar respecta o încetare a focului, dar se pare că niciun luptător nu a acceptat oferta.

Vladimir Putin le-a spus soldaților ruși să blocheze centrala atât de bine încât nici măcar „o muscă” să nu poată trece neobservată.

Autoritățile ucrainene anunță că luni nu se organizează rute de evacuare din orașul Mariupol, deși ruși s-au declarat de acord cu propunerea.

Rusia a anunțat că luni oprește ostilitățile pentru a permite civililor să părăsească zona unde se află combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol din sudul Ucrainei.

Potrivit primelor informații, încetarea focului trebuia să intre în vigoare la ora 11:00 GMT, permițând civililor să plece în orice direcție.

Cu toate acestea, Ucraina spune că nu s-a ajuns la un acord pentru un coridor umanitar.

Vicepremierul ucrainean susține că Ucraina i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să acționeze ca „inițiator și garant” al oricărei rute de evacuare de la uzina Azovstal.

UPDATE 3 Forțele armate ucrainene au publicat luni cea mai recentă estimare a pierderilor suferite de Rusia.

Potrivit sursei citate de Sky News, în prezent, Ucraina consideră că un total de 21.900 de soldați ruși au fost uciși în conflictul de până acum.

Această cifră este mult mai mare decât estimările date de Moscova.

Cu toate acestea, este important de menționat că ultimul număr furnizat de Rusia a fost comunicat în luna martie.


La acea vreme, Moscova a susținut că 498 de soldați au fost uciși.

UPDATE 2 După anunțul secretarului de stat american Antony Blinken privind ajutor militar suplimentar de 322 de milioane de dolari oferit Ucrainei, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a cerut Americii să nu mai trimită arme.

Moscova a avertizat Washingtonul să nu trimită mai mult armament Kievului, în condițiile în care războiul din Ucraina se apropie de a zecea săptămână, potrivit Sky News.

„Am subliniat caracterul inacceptabil al acestei situații în care Statele Unite ale Americii trimite arme în Ucraina și am cerut să se pună capăt acestei practici”, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA.

El a adăugat că o notă diplomatică oficială a fost trimisă la Washington.

Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat luni că SUA va oferi un ajutor militar suplimentar de 322 de milioane de dolari Ucrainei.

Noua finanțare ridică la 3,7 miliarde de dolari totalul asistenței de securitate americane acordate Ucrainei de la începutul invaziei.

UPDATE 1 Statele Unite ale Americii au anunţat o nouă asistenţă militară pentru Ucraina, după ce secretarul de stat Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin au încheiat o călătorie secretă la Kiev.

În cadrul primei vizitei americane în capitala Ucrainei de la invazia Rusiei, secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul Apărării Lloyd Austin i-au spus preşedintelui ucrainean şi consilierilor săi că SUA vor oferi peste 300 de milioane de dolari în finanţare militară externă şi au aprobat o vânzare de muniţie în valoare de 165 de milioane de dolari.

Aceştia au mai spus că Biden va anunţa în curând candidatul său pentru funcţia de ambasador în Ucraina şi că diplomaţii americani care au părăsit Ucraina înainte de război vor începe să se întoarcă în ţară săptămâna viitoare. Ambasada americană din Kiev va rămâne închisă pentru moment.

Antony Blinken şi Lloyd Austin au susţinut o conferinţă de presă la graniţa dintre Polonia şi Ucraina la scurt timp după ce s-au întors de la Kiev.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Rusia continuă să „brutalizeze” anumite părţi ale Ucrainei, adăugând că ucrainenii „se ţin tare” în faţa unui război devastator.

De asemenea, Blinken a afirmat că Rusia „eşuează în obiectivele sale de război”, în timp ce Ucraina reuşeşte.

El a adăugat că „o Ucraină suverană şi independentă va exista mult mai mult timp” decât va fi Vladimir Putin la putere în Rusia.

De asemenea, el a oferit o perspectivă asupra modului în care el şi secretarul apărării Lloyd Austin au ajuns la Kiev, confirmând că cei doi au călătorit cu trenul din Polonia.

Știrea inițială

O întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin a avut loc duminică seara la Kiev, potrivit unor informaţii difuzate de preşedinţia ucraineană.

„Americanii sunt astăzi la Kiev. Discută chiar în acest moment cu preşedintele”, a declarat, într-un interviu difuzat duminică seara pe Youtube, consilierul preşedintelui ucrainean Oleksii Arestovici.

Aceasta este prima întâlnire în Ucraina între preşedintele Zelenski şi reprezentanţi ai administraţiei americane de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

„Prietenia şi colaborarea dintre Ucraina şi Statele Unite sunt mai puternice ca niciodată”, a spus Volodimir Zelenski pe Twitter cu puţin timp înaintea orei 21:00 GMT, fără a oferi alte detalii. Discuţiile urmau să se concentreze pe livrările de arme ale SUA către Ucraina.

Arestovici a repetat pe Youtube dorinţa părţii ucrainene de a i se livra arme ofensive:”Atât timp cât nu vom putea contraataca, va exista o nouă Bucea în fiecare zi”, a spus consilierul preşedintelui ucrainean, menţionând oraşul din suburbia de nord-vest a Kievului devenit un simbol al atrocităţilor comise în timpul ocupaţiei ruse a regiunii în luna martie.

„Reprezentanţii americani nu ar veni aici dacă nu ar fi pregătiţi să dea (arme)”, a apreciat acesta.

Sâmbătă, preşedintele Zelenski s-a declarat recunoscător administraţiei americane pentru ajutorul acordat Ucrainei, dar şi-a reiterat dorinţa de a obţine „arme şi mai grele şi mai puternice” pentru a face faţă armatei ruse.

Oleksii Arestovici a mai indicat duminică seara că „liniile de apărare sunt pe punctul de a se prăbuşi” la Mariupol, oraşul-port din sudul Ucrainei aflat în mare parte sub controlul armatei ruse şi unde ultimii luptători ucrainenii s-au baricadat, împreună cu civili, în imensul complex metalurgic Azovstal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.