Schimbări importante pentru școli din Timișoara dacă se obțin bani din PNRR....

Schimbări importante pentru școli din Timișoara dacă se obțin bani din PNRR. Ce prevăd planuri de modernizare

0
DISTRIBUIȚI

 

 

Primăria Timișoara pregătește mai multe proiecte de transformare a unor unități de învățământ în școli verzi inteligente.

Investițiile se apropie de 50 de milioane de lei, majoritatea fondurilor urmând să fie solicitate prin PNRR.

„PNRR dă șansa reconstrucției din temelii a infrastructurii școlare din Timișoara. Începem acum cu Liceul de Industrie Alimentară, Henri Coandă și pregătim proiectul pentru Școala Gimnazială 1. Misiunea administrației pe care o conduc este să accesăm cât mai mulți bani nerambursabili, pentru ca elevii din Timișoara să învețe în condiții decente. Pregătim și alte proiecte pe următorul ciclu de finanțare din fonduri europene, dar căutăm să accesăm și programe naționale, cum ar fi de exemplu pentru construcția de noi creșe”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Un imobil din zona Fabric, o veche unitate de învățământ, va deveni școală verde inteligentă. În prezent, se află în procedură de licitație achiziționarea serviciilor de proiectare pentru obiectivul de investiții „Școala gimnazială 1-Școala verde inteligentă”, de pe strada Comănești nr.3.

Școala Gimnazială nr. 1 este atestată încă din 1762 și a fost cea de-a patra școală din Timișoara, însă clădirea proprie a fost inaugurată în 1849. Sporirea numărului de clase a făcut necesară extinderea ulterioară a clădirii de mai multe ori.


Imobilul este înscris în Listele monumentelor istorice, situl urban Fabric. Investiția va asigura renovarea energetică a imobilelor în care funcționează școala; reabilitarea, modernizarea și reorganizarea spațiilor; punerea în valoare a potențialului istoric și arhitectural al clădirii, precum și amenajarea spațiilor exterioare, cu accent pe realizarea unei școli verzi inteligente. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare este de 135.000 de lei, fără TVA.

Un alt proiect, care va fi supus aprobării consiliului local, va fi  cel de transformare a Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară în școală verde inteligentă, proiect care urmează a fi depus pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul Renovării.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 19,4 milioane  lei, la care se adaugă TVA. Se va urmări renovarea energetică a trei corpuri de clădire  (corp clădire liceu, corp clădire internat și corp clădire cantină); reducerea consumului de energie, diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea independenței energetice prin reducerea consumului de combustibil utilizat.

Tot pentru finanțare prin PNRR, va fi depus și proiectul de creștere a eficienței energetice prin reabilitare termică construcții și instalații la Colegiul Tehnic „Henri Coandă”.

Este vorba despre lucrări la cinci corpuri de clădire amplasate în incinta Colegiul Tehnic „Henri Coandă“: clădirea colegiului și laboratoarele, internat, atelier, cantină și sala de sport. Lucrările de intervenţie cuprinse în proiect sunt: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirilor, reabilitarea termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde, înlocuirea corpurilor de iluminat cu altele care au eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 27,2 milioane de lei la care se adaugă TVA.

Cele trei unități de învățământ au 1.500 de elevi, care vor beneficia de condiții mai bune în școlile lor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.