Spectacole la Timișoara cu actori îndrăgiți ai scenei românești

Spectacole la Timișoara cu actori îndrăgiți ai scenei românești

0
DISTRIBUIȚI

Luna mai aduce la Timișoara actori îndrăgiți ai scenei românești, cu spectacole pe măsură.

În 2 mai, Florin Piersic Jr. prezintă publicului timișorean noua sa creație, „Freak Show Vol. 2”, aducând în fața spectatorilor noi personaje menite să creioneze o societate aflată în decădere. Noul spectacol nu este o continuare a one-man-show-ului pe care Piersic jr. îl joacă de nouă ani, ambele spectacole sunt construite ca niște monologuri, fiecare înfățișând un alt personaj. Esența acestora este comedia, dar o notă tragică se insinuează deseori în poveștile lui Piersic jr.

În data de 5 mai, de la ora 19:00, Sala Barocă a muzeului de artă găzduiește recitalul de muzică și poezie „Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană”, care o are ca protagonistă pe Maia Morgenstern, secondată de Mircea Dragoman și George Remeș, partea muzicală fiind susținută de Rodica Gancea la vioară și Mihai Murariu la pian.

Poeta Rose Ausländer este una dintre figurile majore ale literaturii germane din secolul XX.


Din 1941 până în 1944, Ausländer a trăit în ghetoul evreiesc și apoi a fost forțată să se ascundă, pentru a evita deportarea. Poezia sa, născută din nevoia de a scrie în acea perioadă traumatizantă, ca mijloc de supraviețuire, este plină de imagini din anii ghetoului – sărăcie, foame, sicrie, sânge, cenușă și fum. Poeta vorbește adesea despre pierdere și dezrădăcinare, despre căutarea, timp de o viaţă, a unui nou cămin, despre identitate, limbă, legături de familie, credința evreiască. S-a simțit legată de istoria și cultura poporului evreu iar opera sa a fost recunoscută spre sfârșitul vieții, când a câștigat premii prestigioase de poezie în Germania și distincția „Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania“. Spectacolul, adus la Timișoara în urma unui parteneriat între fundația culturală Artmedia, teatrul evreiesc și comunitatea evreilor din Timișoara, Centrul Cultural German și muzeul de artă, se va desfășura în limbile română și germană, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Marcel Iureș și George Mihăiță invită publicul în 9 mai în „Poiana lui Iocan”, spectacol pus în scenă după un text semnat de Cătălin Ștefănescu. „Cătălin Ştefănescu scanează aici românitatea din perspectivă rurală, cu acea înţelepciune populară vizionară, dar neputincioasă. «Fatalitatea» de a fi român prilejuieşte un rechizitoriu filozofic, înţelegător într-o anume măsură faţă de un soi de neputinţă naţională care determină poziţionarea pe la coada istoriei. Moromete şi Cocoşilă fac un inventar al viciilor naţionale cu pilde din realitatea satului şi personaje care devin «exemplare» fără a căpăta valenţe mitologice, oprite în zona anecdoticului, deci a umorului şi a savorii aferente, dar străbătute de un fior tragic” sunt câteva aprecieri de care a avut parte spectacolul.

Mihai Bendeac revine la Timișoara în 16 mai, cu „Nunta lui Krecinski”, un spectacol al Teatrului de Comedie. Alături de acesta, pe scenă vor urca Vlad Drăgulin, Mihaela Teleoacă, Gloria Găitan, Lucian Ionescu, Marius Drogeanu, Șerban Georgevici, Matei Arvunescu și Bogdan Ghițulescu.

Biletele pentru aceste reprezentații sunt disponibile online, în rețeaua iabilet.ro, pe platforma poftimcultura.ro și la casierie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.