Veliko Gradiste, o zonă turistică atrăgătoare pentru bănățeni, în Serbia, cu locuri...

Veliko Gradiste, o zonă turistică atrăgătoare pentru bănățeni, în Serbia, cu locuri de agrement, dar și vestigii istorice de neratat FOTO

0
DISTRIBUIȚI

După o lungă pauză în care pandemia de coronavirus a întrerupt prezentarea ofertelor turistice cu care oficialitățile sârbe și agențiile de turism i-au obișnuit pe timișoreni, promovarea acestora a fost reluată, o primă întâlnire fiind aceea cu primarul din Veliko Gradiste, Dragan Milic, și directorul organizației turistice din localitate, Branislavka Velickovic. Aceștia au fost prezenți la Timișoara în această săptămână, pentru a prezenta orașul, locuitorii acestuia și ospitalitatea care îi caracterizează.

O zonă turistică bogată, nu departe de Timișoara

Zona cochetului orășel Veliko Gradiste, aflat la doar câțiva kilometri în sudul Dunării și nu departe de poalele Carpaților, alături de stațiunea Srebrno Jezero, unde se află Lacul de Argint, sunt de mare interes turistic și printre cele mai vizitate din Serbia, căci locurile care pot fi vizitate sunt multe și variate, pentru toate gusturile.

Destinația este de mare interes și pentru bănățeni, căci distanța nu este foarte mare, de la Timișoara fiind de doar 132 de kilometri. La Veliko Gradiste  pot fi admirate orașul vechi cu parfum de epocă, bazarul de pe vremea stăpânirii turcești,  alături de alte clădiri istorice. Printre specialitățile culinare cu care sunt îmbiați turiștii se numără faimoasa „fasole de Gradiște” sau delicioasa ciorbă de pește proapăt pescuit.

Agrement la Lacul de Argint

Faleza Dunării leagă orașul de Lacul de Argint, aflat la doi kilometri depărtare de oraș, al cărui nume este dat de culoarea argintie a reflexiilor apei, filtrate de solul nisipos. Este unul din cele mai mari lacuri din Serbia, cu o lungime de 14 kilometri, iar pe malurile sale s-a amenajat o adevărată stațiune turistică, cu pensiuni, hoteluri, spații pentru conferințe, camping și restaurante, plaje cu posibilitatea practicării unor sporturi nautice și acvatice, terenuri de sport. Atât pe lac cât și pe Dunăre se pot face plimbări cu barca, acestea fiind și locuri ideale pentru pescarii amatori.

Vestigii medievale

La mică distanță se află situl arheologic de la Lederata și alte două cetăți medievale legendare care au apărat secole de-a rândul cursul fluviului – Ram și Golubac, recent renovate și introduse în circuitul turistic internațional. Tot din Evul Mediu se păstrează ruinele unei băi turcești, una din puținele păstrate în Balcani, și un caravanserai foarte bine conservat.

O atractivă ofertă este și trecerea Dunării cu bacul sau plimbarea cu un vaporaș de croazieră spre Cazanele Dunării, care include și un neuitat prânz tradițional sârbesc.


Cei atrași de turismul ecumenic pot vizita mănăstirea Tumane, devenită în ultimii ani unul din cele mai căutate locuri de pelerinaj pravoslavnic, sau cea de la Nimnik, ridicată spre sfârșitul secolului al XIV-lea și restaurată în secolul al XIX-lea, în timpul domniei lui Miloș Obrenovici. Satul Kusice, aflat la confluența râului Pek cu Dunărea, este supranumit „satul de aur”, deoarece aici se găsesc mici cantități din metalul prețios care se exploatează cu mijloace tradiționale, dar acesta este căutat și pentru mierea excelentă care se produce aici, precum și pentru preparatele tradiționale de pește.

Cei care doresc să petreacă mai multe zile pe malul sârbesc al Dunării au la dispoziție numeroase locuri de cazare și restaurante cu specialități culinare specifice zonei.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.