„Ziua liliacului”, vechi obicei în „Țara morilor de apă” din Banat. Evenimente...

„Ziua liliacului”, vechi obicei în „Țara morilor de apă” din Banat. Evenimente de tradiție pentru vacanța de 1 mai

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Un vechi obicei, de sute de ani, din localitatea Rudăria, sărbătoarea câmpenească „Ziua liliacului”, care avea loc în prima zi a lunii mai, a fost abandonat în anii postdecembriști, dar este reluat în acest an de administrația locală în comuna care se poate mândri acum cu morile de apă reabilitate, menite să atragă cât mai mulți turiști dar să fie folosite, deopotrivă, de localnici.

Țara morilor de apă

Comuna din depresiunea Almăjului, supranumită și „Țara Morilor”, îi readucea acasă în această zi pe toți cei plecați, la fel ca la alte mari sărbători importante ale așezării, iar acum, noua ofertă turistică stârnește și curiozitatea străinilor, căci despre vestitele mori s-a auzit până dincolo de hotarele țării. Complexul mulinologic de la Rudăria, cu cele 27 de mori care se mai păstrează în sat și în afara acestuia, este cel mai întins din Europa și face parte din patrimoniul UNESCO, iar faptul că ele sunt încă folosite și se poate vedea cum funcționează, stârnește un interes și mai mare, mai ales pentru cei care au aflat despre astfel de instalații populare doar din povești sau din cărți și descoperă acum că pot cumpăra la Rudăria făină aidoma celei folosite de străbunici.

Un alt eveniment vine să întregească atracția acestei zile: concursul de biciclete de pe valea Rudăriei, organizat de elevii liceului din Bozovici, împreună cu Decatlon, Ro Bike Valley și Fundația Comunitară Timișoara.

O străveche sărbătoare, reînviată, cu muzică și festin culinar

Evenimentele de la Rudăria încep duminică la ora 9:00 iar organizatorii promit tuturor celor care doresc să ia parte la sărbătoarea localnicilor o zi de neuitat. Într-o poieniță de lângă Rudăria va avea loc un spectacol de muzică populară cu soliști și formații de dansuri și muzică de fanfară, printre invitați numărându-se Bebe Dragomir, Nicoleta Ghimboașă, sau fanfara de la Bănia, iar chef Marian Popovici, fiu al satului, și nea Ion Draia, bucătarul din localitate, vor pregăti o masă de neuitat, cu brânză friptă sau afumată, slăninuță prăjită pe plită, cârnați la garniță, păstrăvi pe pat de sare, cocoșei la rotisor dați prin mirodenii și alte delicatese locale. Aceasta va fi întregită de produsele rudărenilor – caș de oaie, slănină afumată, răchie veche – care vor fi puse în vânzare.

Târg tradițional de primăvară

Tot în ziua de 1 mai are loc tradiționalul târg de primăvară din comuna hunedoreană Pui, vechi de câteva sute de ani și vestit în toată partea de vest a țării. Agricultori și negustori din toate satele învecinate se adună în așezarea din Țara Hațegului, unde aduc spre vânzare diverse produse agricole din gospodăriile lor, produse meșteșugărești – unelte, articole de uz gospodăresc –  care încă se folosesc la țară sau piese de îmbrăcăminte din lână sau blană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.