Ambasadorul Israelului, vizită la Timișoara. S-au pus bazele unei colaborări cu Regiunea...

Ambasadorul Israelului, vizită la Timișoara. S-au pus bazele unei colaborări cu Regiunea Vest

0
DISTRIBUIȚI

În urma vizitei făcute la Timișoara de o importantă delegație din Israel, condusă de Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului la București, s-au pus bazele unei colaborări între Regiunea Vest și Israel, domeniile vizate cu precădere fiind cercetarea și inovarea, agricultura și industria de apărare.

„Primele rezultate le-am putea vedea prin crearea unui ecosistem în domeniul inovației. Suntem dispuși să împărtășim cu Regiunea Vest ceea am creat în Israel. Țara noastră nu are multe resurse naturale, dar spiritul inovator este o trăsătură esențială. În 2019, 5,4% din Produsul Intern brut al Israelului a fost alocat pentru cercetare și dezvoltare, iar anul acesta procentul este de aproximativ 4,8%, ceea ce face din țara noastră prima din lume care acordă acestui domeniu cel mai mare procent din PIB”, a concluzionat ambasadorul Israelului.

O altă direcție în care se vor putea vedea rezultate în perioada următoare este cea a medicinei. Reprezentanții spitalului Sheba din Israel, cotat de revista Newsweek între primele zece din lume, au fost de acord să sprijine dezvoltarea domeniului medical din județul Timiș. „Ne dorim să realizăm un hub de sănătate în jurul Spitalului Județean, dar sunt și alte inițiative ale autorităților publice locale  – ale primăriilor din Timișoara și Lugoj – de extindere a serviciilor în domeniul sanitar. Experiența de top mondial a Israelului ne va fi extrem de utilă pentru a ne putea diversifica serviciile sanitare. Ne-am gândit la telemedicină și la performanțele pe care Israelul le are în diferitele specialități medicale”, a precizat  Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

În ceea ce privește domeniul agricol, au fost inițiate deja discuții cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului cu privire la domeniile în care regiunea Vest ar putea deveni mai competitivă, în privința resursei de apă și pentru eficientizarea cu ajutorul tehnologiei a culturilor produse aici.


Ofer Sachs, CEO-ul companiei de consultanță Herzog Strategic, din Israel, a dezvăluit că înainte să plecăm spre România, domnul Saranga ne-a spus de ce am ales această regiune. Ajungând aici, am și înțeles alegerea aceasta. Sunt multe componente esențiale pentru creștere, pentru că zona reprezintă un adevărat hub de inovare, creștere și dezvoltare”.

Prezent la întâlnire, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a adăugat că „este extrem de important să existe un ecosistem de inovare în Timișoara, la care universitățile, companiile și autoritățile locale să colaboreze. Iar noi, ca autorități locale, vom lupta în continuare ca să îi atragem aici pe cei mai buni tineri care să contribuie la dezvoltarea lui”.

Componenta de inovație ocupă un loc important în viitorul Program Operațional Regional al regiunii Vest, proaspăt avizat de Guvernul României – a subliniat Sorin Maxim, directorul ADR Vest. „Odată cu aprobarea noului POR, adăugând și fondurile care vor veni prin Programul Național pentru Redresare și Reziliență, precum și Fondul pentru tranziție justă care va fi alocat județului Hunedoara, vom avea un buget al regiunii de aproximativ 2 miliarde de euro pentru următorii șapte ani. Avem o strategie, avem și resurse, ne dorim să avem și competențe pe măsura nivelului pe care dorim să îl atingem și de aceea cred că este extrem de importantă această colaborare cu Israelul. Sper ca în această toamnă să avem primele rezultate concrete ale colaborării noastre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.