„Animal Crossing”, o poveste din locul unde se întâlnesc România, Serbia și...

„Animal Crossing”, o poveste din locul unde se întâlnesc România, Serbia și Ungaria, într-o nouă premieră la Teatrul „Basca”

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul timișorean „Basca” a pregătit o nouă premieră, spectacolul „Animal Crossing”, pusă în scenă pe un text scris de Victor Dragoș și Andrei Ursu, care va avea loc în curtea garnizoanei Timișoara, vineri, 27 mai, de la ora 16:00, în cadrul festivalului euroregional TESZT organizat de teatrul maghiar „Csiky Gergely”, iar intrarea este liberă.

Scris în 2018, textul transpune în scenă povești reale din societatea contemporană românească, având la bază două personaje simple, cu perspective diferite foarte bine conturate. Spectacolul vorbeşte despre principii de viață și viziunea societății asupra refugiaţilor, din perspectiva celor doi poliţişti de frontieră, Sandu şi Sanyi, o echipă mixtă de supraveghere pe graniţa româno-maghiară. Cei doi își încep tura într-un post de pază în apropiere de Beba Veche, unde se întâlnesc granițele României cu cele ale Ungariei și Serbiei. Sandu vine de la tăiatul porcului şi îl îmbie pe Sanyi cu pomana porcului şi nişte ţuică. Frigul şi monotonia din postul de supraveghere se transformă într-o mică sărbătoare iar cei doi, prinşi de discuţie, nu observă trecerea unei refugiate decât atunci când este prea târziu. Cuprinşi de panică, speriați și aflați sub influența alcoolului, cei doi reacționează și Sanyi trage cu arma în direcţia refugiatei.

„Oamenii au picioare ca să se miște, dacă era să stăm pe loc am fi dezvoltat rădăcini. Migrația stă la baza dezvoltării speciei umane (și a celorlalte viețuitoare, de altfel) dintotdeauna. Mi se pare ipocrit să ne imaginăm că toate migrațiile de la începutul timpului au fost ok până acum 100 de ani iar acum evoluția noastră e completă și trebuie să rămână fiecare acolo unde s-a născut. Oamenii au migrat dintotdeauna și vor continua să o facă, fie că ne place fie că nu. Tot ce putem face e să acceptăm această realitate și să căutăm modalități de conviețuire cât mai ok, să profităm de pe urma diversității speciei umane și a diferitelor culturi cu care ne întâlnim” , crede Victor Dragoș, regizorul “Animal Crossing”.


Potrivit realizatorilor, spectacolul vine cu o invitație la reflexie, și nu de judecată asupra celor două personaje, care,  deși reprezintă două caractere umane diferite, sunt parte a unui sistem, mai mare și mai puternic decât ei, în care adaptarea dar și contribuția personală sunt vitale.

Pentru a face teatrul accesibil tuturor, în lunile iunie – noiembrie, spectacolul va fi și la dispoziția persoanelor cu deficiențe de văz și auz cu ajutorul partenerilor de la Asociația „Ceva de Spus”, prin interpretare mimico-gestuală și descriere narativă, și va fi disponibil în mediul online, gratuit. În paralel, vor avea loc și alte reprezentații, în 17 iunie în Piața Traian, în 19 iunie în Piața Sfântul Gheorghe, și în cadrul altor festivaluri și evenimente culturale locale. Detalii despre reprezentații se găsesc pe pagina de Facebook a teatrului Basca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.