O nouă expoziție temporară, intitulată „Artă și măiestrie bănățeană”, cu obiecte din colecția etnografului Marius Matei, muzeograf la Muzeul Satului Bănățean, va fi vernisată marți, 10 mai, de la ora 18.00, în mansarda B2 a bastionului Theresia.
Expoziția prezintă obiecte de tezaur care nu au mai fost niciodată expuse la Timișoara, printre acestea numărându-se o catrință de tezaur ornată cu 365 monede din argint, datând de la începutul sec al XIX-lea, alături de alte podoabe din argint.
Catrința, un obiect de îmbrăcăminte din portul național al româncelor, care servește ca fustă sau ca șorț și care constă dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă adesea împodobită cu „alesături”, în cazul de față cu monede, va putea fi admirată alături de alte o sută de costume din colecția etnografică „Marius Matei” – costume tradiționale din Banatul de câmpie, de bijuterii autentice vechi de sute de ani și de documente fotoetnografice.
Costumele, alese dintre cele peste 3000 de piese datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, au mai fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România, căci, așa cum afirmă Marius Matei, „costumele tradiționale din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este încă o trăsătură specifică.
Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României”.