Buziașul, stațiune balneară de peste 200 de ani. Povestea colonadei construită de...

Buziașul, stațiune balneară de peste 200 de ani. Povestea colonadei construită de Franz Joseph pentru împărăteasa Sissi FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului  în județul Timiș a lansat o nouă ofertă turistică valabilă pe durata întregii veri, prin care își propune să valorifice patrimoniul local prin folosirea transportului feroviar, care oferă multe avantaje. Sub invitația „Descoperă Timișul cu trenul”, în cadrul proiectului au fost realizate o hartă fizică și una digitală cu șase destinații accesibile pe calea ferată – Lugoj, Buziaș, Jimbolia, Făget, Sânncicolau Mare și Deta – unde se pot face excursii de o zi, cu posibilitatea descoperirii ofertelor turistice ale respectivelor destinații.

La sfârșitul săptămânii trecute, APDT a promovat stațiunea balneoclimaterică Buziaș, ale cărei izvoare minerale bicarbonate sunt cunoscute încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și au fost exploatate de la începutul veacului următor, primul sezon balnear de cură fiind deschis în anul 1811. Patru ani mai târziu a început amenajarea parcului, după toate regulile de arhitectură peisagistică, iar în 1819 a fost acordată titulatura oficială de stațiune balneară. De-a lungul timpului, stațiunea s-a bucurat de prezența unor personalități și oficialități ale vremii, printre care Nicolae Bălcescu, căruia îi pria aerul stațiunii, diplomați și politicieni precum Trefort Ágoston, ministrul Cultelor și Învățământului, care a sprijinit dezvoltarea stațiunii  aflate la vremea respectivă în proprietatea Fundației Domeniului Religionar. Ormós Zsigmond avea o casă și o vie pe dealul Silagiului și a trăit la Buziaș 35 de ani, unde a fost o vreme  pretor și prim-pretor, a prezidat un congres al medicilor și naturaliștilor din Ungaria și Transilvania, iar în 1863 i-a avut oaspeți, vreme de o lună, pe pictorul arădean Szamossy Elek și pe ucenicul acestuia, viitorul pictor Munkácsy Michály, unul din cei mai importanți pictori realiști din secolul al XIX-lea, de la care s-au păstrat două desene, unul reprezentând o țărancă româncă și altul care înfățișează țărani români în fața unei case, ale căror copii, de o mare valoare documentară, se păstrează în casa memorială a Iuliei Folea-Troceanu.

La dorința împăratului Franz Joseph, în 1875 a fost construită celebra colonadă care înconjoară parcul stațiunii, pentru împărăteasa Sissi, care obișnuia să vină la băi atât la Buziaș, cât și la Băile Herculane. Cu cei peste 500 de metri lungime, colonada, care se remarcă prin îmbinarea stilului bizantin cu cel oriental, concretizată într-o minuțioasă dantelărie din lemn, este mai lungă decât cele din Karlovy Vary și Baden Baden și a devenit  un loc de plimbare extrem de agreabil pentru cei veniți la tratament, mai ales în zilele ploioase sau prea însorite. Împăratul a venit la Buziaș cu un tren special la 2 septembrie 1898 pentru a asista la manevrele militare care se organizau aici periodic, prilej cu care s-au făcut noi amenajări în Buziaș. În stațiune au concertat George Enescu, Dinu Lipatti și Béla Bartok, celebra cântăreață Josephine Baker a fost oaspetele acesteia ca invitată a lui Constantin Tănase, iar Regele Ferdinand, Regina Maria, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu și mulți alții sunt câteva nume ilustre care au vizitat Buziașul. Până în primii ani care au urmat celui de-al doilea război mondial, stațiunea s-a dezvoltat separat de comuna Buziaș, sub diferiți proprietari, dar beneficiile aduse de izvoarele minerales-au răsfrânt asupra întregii așezări. După instaurarea regimului comunist, Buziașul și-a păstrat statutul de stațiune de tratament și odihnă dar s-a impus controlul statului și, treptat, aceasta a intrat într-un declin progresiv, manifestat mai ales în ultimul deceniu al acestuia și  continuat în anii postdecembriști.

După restaurarea colonadei și reamenajarea parcului din centrul stațiunii amenajat în urmă cu două secole, cu multe specii de arbori seculari și o mare varietate de specii ornamentale indigene, mediteraneene sau asiatice, care se întinde pe o suprafață de 27 de hectare, administrația orașului dorește să repună stațiunea în circuitul turistic prin mai multe oferte, sub genericul „Promenadă la Buziaș”.


Pe lângă promovarea călătoriilor cu trenul, se încearcă revigorarea turismului și a unei identități culturale care au făcut, cândva, ca Buziașul să fie o destinație de frunte în Europa. În această vară va fi reluată tradiția concertelor de fanfară, foarte îndrăgite în Banat, în parcul orașului, care vor începe în 28 mai și vor continua până la sfârșitul sezonului estival, din două în două săptămâni. La Buziaș se desfășoară mai multe festivaluri care încep în luna mai cu „Zilele Culturii Buzieșene” și includ festivalul „Zilele Veverițelor” și concursul gastronomic „Cele mai gustoase sarmale”, continuă cu un festival internațional de folclor, „Zilele Avionului”, un festival de muzică folk și rock și se încheie în luna octombrie, cu „Festivalul papricașului și vinului”.

Stațiunea este indicată pentru tratarea bolilor cardiovasculare, ale sistemului nervos central,a tulburărilor neuro-psihice, a afecțiunilor tubului digestiv, rinichilor, căilor urinare, ginecologice sau bolilor de nutriție, căci aerul puternic ionizat datorită existenței parcului dendrologic este extrem de benefic iar bazele de tratament din hoteluri oferă toate condițiile.

O altă atracție sunt cramele de pe dealul Silagiului, unde se află unul din cele cinci centre viticole ale Banatului, și unde se pot face degustări sau organiza diferite evenimente. Expoziția de păpuși cu marionete aduse de la Praga în urmă cu mai bine de un secol sau colecția etnografică Iulia Folea-Troceanu, sunt locuri de vizitat care nu trebuie ratate.

Foto: Dan Buruleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.