Celebru dezvoltator imobiliar din Giroc, reținut de DNA Timișoara pentru dare de...

Celebru dezvoltator imobiliar din Giroc, reținut de DNA Timișoara pentru dare de mită UPDATE 5 Decizia instanței

1
DISTRIBUIȚI

Un celebru dezvoltator imobiliar din Giroc a fost reținut, aseară, de DNA Timișoara, cu câteva ore înainte de a părăsi țara. Mueen Al Shawish „Mimo”, nimeni altul decât asociatul lui Pascu „Puiu” Minda, considerat ca fiind „jupânul” comunei de lângă Timișoara pe zona imobiliară și unul dintre susținătorii din umbră ai liderului interlop Lucian Boncu, este acuzat de dare de mită.

Conform primelor informații, „Mimo” i-a promis arhitectului comunei Giroc 90.000 de euro pentru emiterea unei autorizații de construcție și a altor documente. 40.000 euro urmau să fie dați cash, iar alți 50.000 euro printr-un contract încheiat cu o firmă de arhitectură.

Vă reamintim că PRESSALERT.ro a dezvăluit cum celebrul cuplu Minda – „Mimo” a făcut un profit de peste un milion de euro printr-o manevră imobiliară în care autorizații de construire au fost obținute de pe o zi pe alta. La vremea respectivă, amândoi susțineau că totul a fost legal.

Mueen Al Shawish „Mimo” a fost reținut, azi noapte, pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să se decidă dacă va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă instanței.

UPDATE 1 Pascu „Puiu” Minda a fost citat de procurori și, în acest moment, este împreună cu avocatul său pentru audieri la DNA Timișoara.

UPDATE 2 DNA a făcut primele precizări legate de reținerea lui  Mueen Al Shawish „Mimo”. „În perioada 16.11.2021 – 07.04.2022, suspectul, sprijinit de o altă persoană, i-ar fi promis unui funcționar din cadrul primăriei comunei Giroc, județul Timiș (martor în cauză) diferite sume de bani în legătură cu exercitarea unor atribuții de serviciu. Concret, suspectul i-ar fi promis martorului sumele de 40.000 euro pentru eliberarea a două adeverințe din care să rezulte în mod nereal că două parcele de teren (de 7.882 mp și de 6.529 mp) fac parte din intravilanul localității, deși acestea figurau în realitate în extravilan și  50.000 euro pentru întocmirea unui proiect imobiliar și eliberarea autorizației de construire pentru ansamblul de locuințe care urma să se realizeze pe un teren în suprafața de 6.600 mp, situat pe raza aceleiași comune”, se arată în comunicatul procurorilor.

UPDATE 3 „Mimo” Mueen Al Shawish a fost adus dus sub escortă, în cătușe, la Tribunalul Timiș, iar în momentul în care a văzut presa s-a întors încercând să-și ascundă fața și a refuzat să răspundă la orice întrebare. Cererea de arestare preventivă va fi judecată de Tribunalul Timiș începând cu ora 16:00.


Râmâi pe PRESSALERT.ro pentru a afla decizia instanței.

UPDATE 4 Audieri cu multe lacrimi astăzi, la Tribunalul Timiș, la judecarea cererii de arestare prevenitvă a iordanianului Mueen Al Shawish. Acesta s-a declarat nevinovat la acuzațiile de corupție formulate de DNA Timișoara. „Eu niciodată nu am promis că o să dau bani și nici nu am dat pentru vreun act din primărie. E adevărat că am discutat cu un birou de arhitectură de mai multe sume de bani pentru proiecte din Giroc. Consider că denunțătorul avea un interes. Dacă aș fi vrut să dau mită aș fi dat acum trei luni, înainte să primesc adeverințele. Nu aș fi promis după”, a spus omul de afaceri în fața instanței.

„Mimo” a început să plângă în fața judecătoarei când a vorbit despre faptul că este bolnav și a susținut că „eu în viața mea nu am fost închis. Nu pot să recunosc ce nu am făcut. Nu am promis de niciun ban. Firma care trebuia să facă proiectul imobiliar era a lui Cătălin, care colabora cu denunțătorul”. Iordanianul a avut un nou episod de plâns în hohote în momentul în care avocatul său a depus acte din care reiese că suferă de diverse afecțiuni medicale.

Procurorul DNA a cerut instanței arestarea preventivă, invocând discuțiile ambientale înregistrate și declarațiile din dosar în care se vorbea în mod explicit despre remiterea celor 90.000 de euro și a motivelor pentru care trebuiau dați acești bani. Reprezentantul Ministerului Public a afirmat că la momentul comiterii infracțiunii de dare de mită „Mimo” era în termenul de încercare pentru o pedeapsă de patru luni cu închisoarea pentru infracțiuni rutiere, pedeapsă care era amânată pentru doi ani. Procurorul a solicitat arestarea preventivă a iordananianului și pentru că acesta se pregătea să plece din țară.

Avocatul Daniel Sabou a susținut în fața instanței că nu se impune arestarea clientului său și că „adeverințele respective au fost solicitate după ce terenul a fost dezmebrat și exista deja o adeverință că sunt în intravilan, și în niciun caz nu se putea vorbi de teren extravilan”. „Sunt căsătorit sau nu sunt căsătorit. Nu dau mită 90.000 de euro ca să aflu acest lucru. În cazul terenurilor lucrurile erau clare. Avem o promisiune, nu o remitere de bani. Nu se trecea din patrimoniul primăriei niciun bun. Să nu scăpăm infractorul șef al Girocului și să ținem încarcerată o persoană care poate nu a înțeles bine toate discuțiile”, a afirmat Sabou referindu-se la denunțător.

Apărătorul iordanianului a susținut că plecarea clientului său din țară este o chestiune normală, acesta având toată familia în țara natală. De asemenea, avocatul a susținut că afirmațiile procurorului că societatea ar vedea neluarea unor măsuri preventive ca o încurajare a faptelor de corupție, având în vedere numeroasele articole din presă despre „tunurile imobiliare din Giroc”, nu sunt valide, spunând că nu a apărut nimic în presa centrală, ci doar „într-o fițuică”.

În ultimul său cuvânt, Mimo a pledat în fața judecătoarei că el nu trebuie arestat, și că „arhitectul ăsta a făcut multe prostii în Giroc și după ce a văzut ce apare în presă a vrut să scape”.

Rămâi pe PRESSALERT.ro să afli decizia instanței.

UPDATE 5 Tribunalul a decis să admină cererea DNA, astfel că Mueen Al Shawish va fi arestat preventiv pentru 30 de zile. Avocatul acestuia a declarat imediat contestație, care va fi judecată de Curtea de Apel Timișoara. La ieșirea din sala de judecată, Mimo a negat din nou că ar fi dat mită vreodată.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.