Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul aniversează 70 de ani de la...

Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul aniversează 70 de ani de la înființare cu un concert special

0
DISTRIBUIȚI

Joi, 12 mai, de la ora 19:00, la Sala Capitol va avea loc un concert coral aniversar, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul.

În cadrul concertului aniversar, alături de maestrul Iosif Todea, dirijorul ansamblului, la direcţia Corului „Ion Românu” sunt invitate personalităţi ale artei dirijorale corale: Diodor Nicoară (dirijor al corului între anii 1969 – 2006), prof. univ. dr. Damian Vulpe (dirijor al corului între anii 1990 – 1992), Cornel Groza (dirijorul Corului Filarmonicii „Transilvania”, Cluj Napoca), Cezar Verlan (dirijorul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”), Răzvan Rădos (dirijorul Corului de copii Radio din Bucureşti), Ciprian Ţuţu (dirijorul Corului Radio din Bucureşti).

Programul concertului aniversar al Corului „Ion Românu” va cuprinde lucrări din creaţia compozitorilor: B.


Hoinic, N. Ursu, V. Spătărelu, S. Toduță, C. Arvinte, A. Bruckner, V. P. Şumski, D. Pop, S. Barber, A. Paşcanu, O. Gjeilo, D. M. Goia.

Corul Filarmonicii „Banatul” a fost înființat în anul 1951 și a activat în regim de voluntariat timp de patru ani. Formarea acestui cor a lărgit și a îmbogățit mult sfera repertorială a instituției, el devenind o prezență necesară în viața de concert, fapt pentru care în anul 1955 s-a decis salarizarea coriștilor și stabilirea în mod oficial a ansamblului coral profesionist al Filarmonicii „Banatul”. Pe parcursul acestei perioade, până în 1972, corul a fost pregătit de către Mircea Hoinic. Pe lângă lucrări vocal-simfonice s-a dorit totuși și un program a capella. Acest lucru a devenit realitate atunci când Ion Românu a venit în Timișoara și, fiind numit director al Filarmonicii (1957-1979), a preluat, împreună cu Mircea Hoinic, și responsabilitatea pregătirii corului. Primul program coral propriu-zis a avut loc pe data de 28 martie 1957 – un medalion „Johannes Brahms”, program conceput și dirijat de Ion Românu, iar primul concert coral integral, realizat tot de Ion Românu, a avut loc pe data de 20 iunie 1957.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.