Expoziție cu inedite schițe și desene ale sculptorului Szakáts Béla, la Timișoara

Expoziție cu inedite schițe și desene ale sculptorului Szakáts Béla, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Artistul Szakáts Béla, cel care a influențat arta din vestul României atât prin lucrările sale de sculptură cât și prin vocația sa pedagogică îndelung practicată în calitatea sa de profesor dedicat, expune acum, la Galleria 28, nu lucrări de sculptură cum ar fi fost de așteptat, ci inedite schițe și desene, reunite sub titlul „Desene regăsite”, curator al expoziției fiind sculptorul Bogdan Nueleanu.

Este o expoziție care a prins viață sub semnul norocului, căci „fără noroc, desenele lui Szakáts s-ar fi pierdut, ar fi rămas necunoscute și nevăzute. Norocul poartă, în acest caz, numele sculptorului Bogdan Nueleanu, care le-a salvat din drumul pe care-l luaseră spre neant. Admirația are mai multe nume, trei, pentru că, pe lângă cel al lui Bogdan, s-a mai adăugat al lui Ovidiu Bădescu, gazda expoziției, și al meu. Împreună, am «conspirat» într-o seară când, trecând de la unul la altul schițele sculptorului și entuziasmându-ne de ceea ce vedeam, am decis că e important să desecretizăm, pentru iubitorii de artă, această cameră a unui atelier ce măsoară mai bine de… șase decenii. Expoziția este, implicit, un omagiu pe care îl aducem sculptorului Szakáts Béla și artei sale”, mărturisește scriitorul Robert Șerban, cel care a gândit textul expoziției.

Din 1962, când a terminat facultatea de arte plastice, la Cluj, și până în 1994, Szakáts Béla a fost profesor la liceul de artă din Timișoara, vocaţia sa continuând apoi să se manifeste la nou-înființata facultate de Arte, unde a profesat până în 2003, fiind și șeful catedrei de sculptură.


Sunt foarte multe nume consacrate care i-au fost elevi și studenți, artiști originali, cu portofolii serioase, căci harul pedagogic e tot o artă: cea de a transfera, către ucenici, meseria și măiestria. Iar transferul acesta e de o profundă umanitate, întrucât lumea a evoluat și a mers înainte și astfel, prin relațiile părinți-copii și maeștri-ucenici – cred organizatorii expoziției.

Expoziția, care are vernisajul azi, la ora 19:30, la Galleria 28 de pe strada C. Brâncoveanu, poate fi vizitată până în 5 iunie, de luni până sâmbătă, pe baza unei programări la numărul de telefon 0040(0)722 503 028 sau pe e-mail galleria28@gmail.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.