Expoziție de artă suprarealistă franceză, la Muzeul de Artă din Timișoara

Expoziție de artă suprarealistă franceză, la Muzeul de Artă din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă Timișoara vernisează joi, 5 mai, de la ora 18:00, expoziția „Complices des poètes – Gravuri și litografii Jacques Hérold în ediții bibliofile”, în sălile galeriei „Connect Time Tm” de la cel de-al doilea etaj al Palatului Baroc.

După un periplu în spațiul bibliotecii „George Barițiu” din Brașov și cel al Muzeului Literaturii Române din București, expoziția ajunge și la Timișoara, în semn de omagiu adus unui important artist suprarealist de origine română, un creator a cărui energie artistică s-a materializat atât în pictură, desen, ilustrație, gravură, sculptură, poezie sau filosofie. „Născut Herold Blumer, în 1910, la Piatra Neamț, Jacques Herold (nume de artist pe care îl adoptă la propunerea lui Victor Brauner) părăsește România în 1930, după studii începute la Academia de Arte Frumoase din București și colaborări la revista „Unu”. Stabilit la Paris, Herold intră în grupul suprarealiștilor, sprijinit de Brauner, și leagă prietenii artistice importante, cu Marcel Duchamp, Man Ray, Yves Tanguy și André Breton, dar și cu scriitori și poeți ale căror volume le va ilustra în următoarele decenii, binemeritând titlul onorific de «complice al poeților». După o perioadă precară în timpul celui de-al doilea război mondial, opera sa este progresiv recunoscută și prezentată atât în importante expoziții personale, cât și în expoziții de grup ale suprarealiștilor.


Ilustrează numeroase volume, mai ales de poezie, într-un stil propriu, inconfundabil. În 1986, participă la Bienala de la Veneția. Moare la Paris, un an mai târziu”, notează Cristina Simion, galeristă, colecționară și curator a expoziției.

Colecția de gravuri, litografii și serigrafii originale semnate Jacques Hérold și prezentate în expoziție este completată de volume în ediții limitate și două afișe de mari dimensiuni, realizate manual de artist, cele mai multe lucrări provenind din ediții bibliofile. Lucrările expuse provin exclusiv din două fonduri private, respectiv colecția Cristina Simion și colecția Emilian Radu, din România. „Prezentarea unei compuneri de imagini atât de generoase și de cuprinzătoare alcătuiește fresca unei existențe coerente, asumate și efervescente a unei perioade culturale caracterizate de prietenie, împreună-lucrare și susținere reciprocă. Mediul cultural structurat de scriitorii și artiștii vizuali ai Parisului anilor ’30 – ’70 are caracteristici bine surprinse în lucrările lui Hérold. Operele prezentate în expoziția «Complice des poètes – Gravuri și litografii Jacques Hérold în ediții bibliofile», dincolo de aspectul lor estetic și de conținutul specific avangardei pariziene, deapănă povestea autorului, român prin locul său naștere, născut într-o familie de evrei, un om care a devenit personalitate universală grație activității sale artistice”, consideră Andreea Foanene, curator a expoziției din partea Muzeului Național de Artă Timișoara.

În timpul vernisajului, publicul va avea parte de o excepțională proiecție de film documentar, și anume materialul video „Jacques Hérold”, realizat de Fabrice Maze și produs de „Seven Doc” din Franța.

Expoziția va fi prezentă pe simezele Palatului Baroc până în 16 iunie 2022 și va găzdui o serie de evenimente precum: prezentări și tururi ghidate, ateliere de pictură și poezie suprarealistă, vizionare de film documentar despre viața și opera artistului, seminare despre artă și alte activități de mediere culturală dedicate expoziției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.