”Famiglia” de la Centrul de Proiecte Timișoara. Evaluatorii de proiecte câștigă finanțări...

”Famiglia” de la Centrul de Proiecte Timișoara. Evaluatorii de proiecte câștigă finanțări pentru ONG-urile lor

4
DISTRIBUIȚI

Centrul de Proiecte Timișoara, prezentat de primarul Dominic Fritz ca fiind varianta sănătoasă și transparentă pentru Timișoara 2023, s-a transformat într-o afacere de ”famiglie”. Unii dintre evaluatorii proiectelor au câștigat la alte secțiuni decât cele jurizate de ei proiecte pentru ONG-urile din care fac parte, reiese dintr-o investigație publicată de infotimisoara.ro.

Ovidiu Andriș, pus de administrația Fritz manager interimar la Filarmonica Banatul, are un proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie pentru Asociația Trib Art, în timp ce el este evaluator în altă comisie. Dana Sarmeș, director al Asociației Culturale Contrasens, este evaluator într-o comisie, dar are trei proiecte aprobate, în valoare totală de 60.000 de euro, în alte comisii.


La fel, Tudorița Șoldănescu, evaluator într-o comisie și cu proiect aprobat în altă comisie. Sau Elisabeta Varga-Piatek, cofondator Asociația Pelicula Culturală, proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, evaluator în alta.

Regulamentul Centrului de Proiecte Timișoara și declarația (pe proprie-răspundere) de imparțialitate precizează că evaluatorii nu trebuie să fie rude sau afini cu niciunul dintre solicitanți, nu trebuie să dețină părți sociale, de interes sau acțiuni din capitalul solicitanților, să nu facă parte din conducerea societăților/asociațiilor solicitanților și să nu aibă niciun interes patrimonial, nepatrimonial sau de orice altă natură privind proiectele solicitanților care să le afecteze decizia de evaluare.

Situația absurdă nu se oprește aici. În urma contestațiilor, de exemplu cum au rămas pe dinafară evenimente culturale cu tradiție în oraș, ca Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTm, se întrunește o altă comisie formată din aceiași evaluatori (sau alții) care au deja unul sau mai multe proiecte proprii aprobate. Bugetul total fiind limitat, există riscul ca în aceste condiții anumite contestații să nu fie rezolvate cu obiectivitate, evaluatorii – sau apropiații lor – nedorind să-și pună în pericol propriile proiecte.

Centru de Proiecte Timișoara nu a avut nicio poziție oficială până acum pe acest subiect.

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.