„Fiare din beci – legende și oțel” și „Patrimonium 2021”, două expoziții...

„Fiare din beci – legende și oțel” și „Patrimonium 2021”, două expoziții de neratat la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului vernisează joi, 12 mai, de la ora 18:00, două expoziții, „Patrimonium 2021” și „Fiare din beci – legende și oțel”, care vor fi deschise în mansarda B1 a bastionului Theresia.

„Patrimonium 2021” aduce în fața publicului larg achizițiile făcute de muzeu în cursul anului trecut, donațiile importante care au intrat în patrimoniul instituției, piese restaurate în laboratorul zonal de restaurare și piese de pe șantierele arheologice la care au participat cercetătorii muzeului,  reunind aproximativ o sută de piese din toate secțiile. Expoziția prezintă vase ceramice, obiecte de bronz, pictură, ceramică, sticlă și metale, textile și accesorii vestimentare, carte veche restaurată, printre piesele de excepție numărându-se un crucifix descoperit pe șantierul arheologic de la Dudeștii Noi, datat de arheologi în 1748-1749, o carte foarte valoroasă și extrem de rară, „Illuminirbuch”, de Valentin Boltz von Rufach, scrisă în orașul german Herford, în anul 1600, care a intrat în colecțiile muzeului la sfârșitul secolului al XIX-lea.


Coperta a fost făcută din pergament manuscris și a avut deteriorări multiple, dar a fost tratată filă cu filă de restauratorii muzeului în cursul anului trecut.

Expoziția „Fiare din Beci – legende și oțel” prezintă spade și săbii istorice originale din secolele XVIII, XIX și XX, multe dintre ele aflate și în dotarea armatelor Principatelor Române după 1830. Pe lângă cele peste 50 de arme care  aparțin meșterului făurar Cosmin Pop, vor avea loc prezentări interactive și lecții de istorie vie, cu modul de mânuire al armelor.

Expoziția „Patrimonium 2021” va rămâne deschisă până în 30 iunie, iar „Fiare din beci – legende și oțel”, până în 12 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.