INTERVIU Adi Despot despre turneul formației Vița de Vie: „Ne-am dorit oameni...

INTERVIU Adi Despot despre turneul formației Vița de Vie: „Ne-am dorit oameni care stau jos și ascultă, fără bar, pahare, burgeri și forfotă în jur“

0
DISTRIBUIȚI

Formația Vița de Vie susține un turneu național numit Acustic, ocazie cu care trupa care îl are ca solist pe Adrian Despot va poposi și la Timișoara, luni 6 iunie, de la ora 21, la Filarmonica Banatul. Înaintea acestui concert am realizat un interviu alături de solistul formației din care am aflat care sunt surprizele pregătite pentru această serie de concerte și câteva din planurile de viitor ale trupei.

– În data de 6 iunie Vița de Vie va susține un concert acustic la Filarmonica Banatul. Care este motivul pentru care ați ales să desfășurați acest turneu în săli de concerte?

– Anul acesta se împlinesc zece ani de la lansarea albumului „Vița de Vie – Acustic”. Ne-am gândit că e un bun prilej de sărbătoare, așa că am decis să plecăm într-un turneu național, să îl cântăm oamenilor noștri, la ei acasă. Albumul reprezintă o bornă esențială, atât în discografia Vița de Vie cât și în formarea noastră că muzicieni. Ne-a luat aproape trei ani să îl concepem și încă vreo trei să reușim să îl cântăm așa cum trebuie. Acum zece ani, lansarea oficială a avut loc chiar la Filarmonica Banatul Timișoara, așa că Timi și Filarmonica ei nu aveau cum să lipsească din lista de turneu. Aveam chiar un obicei în perioada aia, orice turneu VDV începea la Timișoara, să ne poarte noroc. Da chiar, nu știu ce s-a întâmplat cu mantra asta a noastră… ia că sun eu la booking să verific!

– Cu ce diferă acest concert față de celelalte recitaluri ale voastre?

– „Acustic” a fost conceput cu săli de concert în minte.


Ne-am dorit convenția de teatru aplicată pe muzică, oameni care stau jos și ascultă, fără bar, pahare, burgeri și forfotă în jur, așa că acest turneu este, dacă vrei, experiența supremă Vița de Vie acustic, în astfel de locații trebuie văzut și ascultat. Legat de repertoriu, în cei zece ani scurși de la lansarea albumului, am tot introdus piese noi în setlist, așa că avem peste două ore de stat împreună. Dar știi ce, merită fiecare secundă, ACUSTIC e un exercițiu fantastic de sinceritate muzicală și emoțională.

– Ați lansat recent melodia „Fluturi”. Care este povestea ei?

– „Fluturi”, noul nostru single, este efectul ultimilor trei ani asupra mea, doi ani de pandemie încheiați cu un război oribil, în toi. Efemeritatea este poate cea mai mare concluzie pe care am tras-o din acest întreg context, simbolizată în piesă de comparația condiției umane cu cea a unui fluture, care se desăvârșește doar pentru a muri.

– La ce ne putem aștepta din partea trupei Vița de Vie la capitolul planuri pentru anul în curs?

– Planuri de viitor… peste vară vom fi plecați prin țară, ne era un dor nespus de festivaluri și cântări, în același timp, suntem într-o perioada foarte fertilă din punct de vedere creativ, așa că între concerte sper să reușim să ne vedem cât mai des la sala de repetiții. E prea devreme pentru un album nou, pentru moment suntem la stadiu de săpături lăuntrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.