„May B”, una dintre cele mai apreciate trupe de dans contemporan din...

„May B”, una dintre cele mai apreciate trupe de dans contemporan din lume, spectacol la Timișoara în cadrul TESZT

0
DISTRIBUIȚI

Duminică, 22 mai, începe cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely – care reunește 24 de spectacole de teatru, dans contemporan, performance și concerte din 11 țări. Unul dintre cele mai așteptate evenimente este „May B”, spectacol de dans contemporan din Franța, creat de coregrafa de celebritate mondială Maguy Marin, un nume reprezentativ al artei dansului, pornind de la opera lui Samuel Beckett. Evenimentul va avea loc în 24 mai, de la 20:30, în sala mare a teatrului național, și durează 90 minute.

„May B” a fost creat în anul 1981 și are peste 450 de reprezentații până azi, fiind un spectacol care, de 40 de ani, își schimbă distribuțiile și se transfigurează, dar rămâne la fel de puternic, un eveniment pentru Timișoara, viitoare capitală culturală europeană. Raportându-se la muzica lui Franz Schubert și Gavin Bryars, „May B” reproduce o replică din piesa „Sfârșitul jocului” de Beckett: „Gata, e gata, e aproape gata, trebuie să fie aproape gata”. Coregrafa spunea că scopul dansatorilor a fost „să clădească un limbaj artistic în forma sa cea mai deconstruită pentru a căuta locul unde mișcările contractate ale teatrului se întâlnesc cu limbajul coregrafic.”

Născută în 1951, Maguy Marin a studiat cu Maurice Béjart și a influențat puternic dansul modern francez în anii ʹ80, în prezent trupa sa fiind rezidenta Centrului RAMDAM din Lyon.


Ea susține că „nu mă identific cu această lume definită pentru noi de către economia de piață, media, consumerism și diferite tipuri de opresiuni complexe și crescânde, printre care e și războiul. Nu sunt fanatică, dar nu accept această lume”.

Cei zece interpreți din „May B” abia par umani – un ansamblu de suflete pierdute, cu fețele acoperite cu lut. Împreună sau separat, gesturile lor sunt distilate în amestecuri repetitive, iar cuvintele lor sunt dezordonate și înlocuite cu suspine și mormăieli ritmate. Cu o individualitate din ce în ce mai expresivă, un gest tandru sau un zâmbet răutăcios dă viață personalității fiecărui personaj. Însingurarea, trecerea timpului, bătrânețea, micile bucurii sau tristeți ale vieții, paradoxul – aceste teme fac legătura cu întregul concept al Festivalului TESZT, dedicat în acest an re-întâlnirii cu publicul și teatrul după recenta pandemie.

Spectacolul va fi prezentat la Timișoara în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT cu ajutorul programului Teatroskop, inițiat de ministrul francez al Europei și Afacerilor Externe, ministrul francez al Culturii și cu sprijinul Institut Français Paris. Biletele costă 50 de lei și se pot obține de la casa de bilete a teatrului  de pe strada Alba Iulia nr.2, între 10:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00 sau pe www.tm-t.biletmaster.ro. Programul complet și detalii despre toate evenimentele, pe www.teszt.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.