Muzeul de Artă din Timișoara, prezent la inaugurarea colecției de artă a...

Muzeul de Artă din Timișoara, prezent la inaugurarea colecției de artă a Uniunii Europene, în Belgia

0
DISTRIBUIȚI

O echipă a muzeului de artă timișorean a participat săptămâna trecută la evenimentul „Recontre du reseau Micro-Folie” organizat de „La Villete” la Bruxelles, în parteneriat cu centrul multicultural „La Maison des Cultures et de la Cohésion Sociale de Molenbeek”.

Inaugurarea colecției Uniunii Europene pe platforma Micro-Folie, constituită din opere de artă digitalizate provenite din patrimoniul instituțiilor de renume intenațional, a reprezentat evenimentul principal al întrunirii. Pe parcursul celor două zile, au avut loc activități și ateliere în contextul schimbului de experiență între mediatorii culturali și partenerii proveniți din țări europene precum Franța, Belgia, Lituania, Grecia.

Circuitul muzeului digital mobil Micro-Folies include și orașul Timișoara datorită colaborării muzeului de artă cu Institutul Cultural Francez. În rețeaua Micro-Folie, muzeul participă cu 15 lucrări din patrimoniul muzeal, reprezentative pentru colecțiile sale de icoane, artă bănățeană, artă românească modernă și contemporană. Astfel, arhiva digitală accesibilă partenerilor internaționali include opere de artă emblematice, semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Romul Nuțiu, Ștefan Bertalan, Paul Neagu, Stevan Aleksić, Zugrav Nedelcu Popovici.


Participarea la acest proiect european este legată de implicarea instituției în digitalizarea patrimoniul muzeal și de facilitarea accesului la artă și cultură pentru categorii de public cât mai diverse.

În prima parte a întâlnirii, s-au propus actualizări ale sistemului și interfeței, pentru a îmbunătăți accesibilitatea galeriei digitale, iar a doua parte a fost marcată de deschiderea oficială a colecției Uniunii Europene, urmată de un atelier în care au fost propuse activități ludice, corelate cu conținutul educațional propus de Casa de Cultură Molenbeek, pe care mediatorii le pot prelua și adapta particularităților publicului țintă.

Muzeul digital Micro-Folie este oferit spre explorare, fără costuri, gupurilor organizate, pe bază de programare și este găzduit de Muzeul Național de Artă Timișoara până la sfârșitul anului 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.