„Noaptea Muzeelor” aduce un weekend plin de evenimente în vestul țării FOTO

„Noaptea Muzeelor” aduce un weekend plin de evenimente în vestul țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Șiria

Noaptea Muzeelor, eveniment organizat în fiecare an de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, aduce în fața publicului numeroase expoziții, spectacole, ateliere, concerte și multe alte manifestări artistice, care vor avea loc în cele mai multe lăcașe de cultură din țară, în 14 și 15 mai.

Locuitorii din vestul țării, pasionați de antichități, opere de artă, etnografie sau povești din alte vremuri, au prilejul de a face un tur nocturn al muzeelor din zonă, care oferă publicului mai multe evenimente speciale.

Opt expoziții cu patrimoniul arădean

Complexul Muzeal Arad va avea deschise muzeele din Arad în 14 mai, între orele 19:00 și 1:00, iar cele din Lipova și Șiria vor fi deschise în 15 mai, între orele 18:00 și 23:00. Publicul va avea parte de nu mai puțin de opt expoziții. Natura-frumusețe și magie, expoziția de artă europeană, tezaur 1848/1849 cu repere din  colecția de relicve ale muzeului arădean sau Arad-decembrie 1989 sunt câteva dintre acestea, care prezintă o valoroasă parte a patrimoniului arădean, la muzeul de artă va fi prezentată expoziția „Muzeul portabil – Remo Giatti și invitații săi” și  kinema ikon, iar la sala „Clio”, expoziția de fotografie „Autour de chez moi”, al cărei curator este fotograful muzeului, Nelu Scripciuc.

La Casa Bocu din Lipova va fi deschisă expoziția permanentă de istorie și artă, cea de pictură și de etnografie și vor avea loc concerte și recitaluri de poezie lipoveană în grai bănățean, iar la conacul Bohuș din Șiria vor putea fi vizitate expozițiile Ioan Slavici și Emil Monția, cea de gravură „În lumea lui Slavici”, cu lucrări semnate de pictorul Sever Frențiu, care, după absolvirea Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, a trăit la Arad, sala în care s-a semnat capitularea revoluționarilor maghiari pașoptiști, și vor fi proiectate filme documentare etnografice premiate la festivalul național de film documentar.

Castele, povești și tradiții la muzeele hunedorene

Muzeul Civilizației Dacice și Romane aflat în palatul Magna Curia din Deva își așteaptă vizitatorii între orele 17:00 și 02:00, când aceștia vor putea admira patrimoniul din spațiile expoziționale dar vor avea parte și de ateliere pe diverse teme și de spectacole muzicale. Și la Casteul Corvinilor din Hunedoara, începând cu ora 21:00, toți vizitatorii vor beneficia de intrarea liberă la castel, la muzeul Casa Breslelor și la muzeul de arheologie, istorie și etnografie Hunedoara, vor avea parte de proiecții cu povești istorice și de mai multe concerte susținute de nume îndrăgite ale muzicii. În aceeași zi, cercetașii României Hunedoara organizează în curtea exterioară a castelului Corvinilor, începând cu ora 16:00, Festivalul Luminii și vor avea loc evenimente speciale organizate pentru copii de toate vârstele.

La Orăștie va putea fi vizitat, între orele 17:00 și 02:00, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, unde va avea loc o seară tradițională românească, „Șezătoare la muzeu”, cu demonstrații legate de țesut și cusături în motive populare, însoțite de cântec și joc, și va fi vernisată expoziția „Munții noștri aur poartă”. Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, unde vor avea loc întâlniri cu poeți populari și meșteșigari care vor face demonstrații de prelucrare a lânii dar și a modului de a face zgărdane și linguri de lemn, va putea fi vizitat între orele 17:00 și 02:00. Tot în 14 mai se redeschide și Muzeul Textilelor din comuna Băița, care va vernisa la ora 15:00 expoziția „Simbol și splendoare: xilogravuri inspirate din motivele ancestrale ale cămășii pădurenilor”.

Povestea locomotivelor reșițene și o istorie a Banatului Montan

La Reșița, oraș care sărbătorește 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur de pe actualul teritoriu al României, vor avea loc tururi ghidate la muzeul locomotivelor cu abur, deschis între orele 16:00 și 20:00, care găzduiește 16 locomotive, iar piesa centrală este locomotiva „Resicza” construită în 1872 după modelul unei locomotive vieneze. Biblioteca germană „Alexander Tietz” prezintă o expoziție de recuperare istorică a acestui eveniment prin intermediul artelor plastice, între orele 18:00 și 21:00, iar Salonul de Artă și Industrie Reșița deschide sezonul expozițional, cu o retrospectivă a expozițiilor de anul trecut, dar prezintă și noi obiecte expoziționale, precum machete de furnal și tablouri cu tematică industrială, care vor putea fi văzute între orele 16:00 – 21:00.

La Muzeul Cineastului Român, deschis de la 18:00 la 21:00, vizitatorii pot afla lucruri interesante despre aparatele de filmat și de proiecție folosite de cineamatori, și aparatură utilizată pentru proiecția filmelor pe 35 mm, în fosta cabină a cinematografului „23 August”. Vor fi expuse, de asemenea, fotografii ale locomotivelor cu abur fabricate la Reșița și plăci cu numere de locomotive dintr-o colecție privată. La Școala Pittner, deschisă de la ora 16:00 la 20:00, va putea fi vizitată clădirea monument istoric din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o parte din casa soților Helen și August Pittner fiind transformată de aceștia într-o școală care a găzduit mai multe generații de elevi. În curtea școlii va putea fi văzută o expoziție cu lucrări semnate de Nicolae Comănescu și fotografii cu Reșița de odinioară.

Va fi deschisă, între orele 16:00 și 21:00, sinagoga din Reșița, monument istoric cu arhitectură de influență maură, proiectată în 1880 și terminată în 1907. Va fi deschis și Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș,  între orele 17:00 și 23:00, unde vizitatorii pot face o incursiune în istoria Banatului Montan sau pot vedea expozițiile de artă, documente, armament,  port popular și alte piese etnografice din gospodăria țărănească, și pot vizita casa tradițională a pădurarului de la Marga.

Muzeul „Constantin Lucaci” din Bocșa Montană, localitatea în care s-a născut „părintele” fântânilor cinetice, va avea deschisă expoziția de sculpturi din oțel inoxidabil și imagini din viața și activitatea sculptorului, între orele 18:00 și 24:00.

Expoziții și reconstituiri istorice la Bastionul Theresia

Muzeul Banatului prezintă ultima sa expoziție, „Artă și măiestrie bănățeană”, cu costume populare din Banat și fotografii vechi din colecția etnografului Marius Matei, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la mijlocul secolului XX, expoziția „Patrimonium 2021” reunește obiecte achiziționate de secțiile muzeului în cursul anului trecut, în holul bastionului poate fi văzută expoziția de tarantule vii și exponatul lunii, și poate fi vizitat muzeul Ștefan Popa Popaʹs de la parterul clădirii.

În curtea bastionului Theresia din Timișoara se vor deschide, la ora 18:00,  tabere de reconstituire istorică din vremurile Banatului medieval, a Timișoarei otomane și habsburgice, vor fi prezentate scenete din istoria Timișoarei și a Banatului cu arme și ținute de de epocă, obiceiuri din alte vremuri și reconstituiri de bătălii celebre, la ora 20:30 vor fi prezentate piese din expoziția de spade și săbii istorice cu demonstrații de mânuire a acestora, de la ora 21:30, cunoscuta formație Peregrinii va susține un concert al barzilor călători iar la ora 22:00 va avea loc un spectacol pirotehnic prezentat în premieră la Noaptea Muzeelor.


La galeria Calpe va avea loc vernisajul expoziției de fotografie cu mixed-media „The Unseen falls Black & White” semnată de artistul Cristian Graure, care va fi deschisă de la ora 20:00 până la ora 24:00.

De la lumea de odinioară la roboți, în muzee timișene

Expozițiile de costume tradiționale din Moldova și Bucovina, de port tradițional și de icoane pe sticlă din colecțiile muzeului și de pictură naivă Viorel Cristea, aflate la Muzeul Satului Bănățean, vor putea fi vizitate între orele 10:00 și 19:00 și tot acolo vor fi organizate ateliere de meșteșuguri populare. Între orele 18:00 și 24:00, și Nokia Timișoara se va transforma în muzeu și-și va deschide porțile pentru cei pasionați de științe și tehnologie, de echipamente mai vechi sau mai noi și de roboți de ultimă generație. Programul muzeului este între orele 18:00 și 03:00.

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj va fi deschis pentru vizitatori sâmbătă, între orele 14:00 și 24:00, și vor fi organizate câteva momente speciale pentru acest eveniment: la ora 17:00 va avea loc un atelier interactiv de printat pe materiale textile cu tehnici naturale, având ca sursă de inspirație motivele populare, la ora 19:00 va avea loc vernisajul expoziției „Lugojul sub semnul lui Hermes: industriași și comercianți evrei între 1867-1948” iar la secția de etnografie poate fi văzut proiectul „Casa vie”, o locuință tradițională bănățeană de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Surse foto: noapteamuzeelor.org, primarialipova.ro, gohunedoara.com, mlaresita.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.