Nouă persoane și o firmă, trimise în judecată pentru că „spălat” milioane...

Nouă persoane și o firmă, trimise în judecată pentru că „spălat” milioane de lei prin tranzacții fictive cu cereale. Mai mulți inculpați au mințit în timpul anchetei

0
DISTRIBUIȚI

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 inculpați (nouă persoane fizice și SC Nelanc Speed SRL, din Arad) în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, spălare a banilor, delapidare, mărturie mincinoasă, comise în forma autoratului și a complicității.

„Pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată, unul dintre inculpați, administrator al SC Nelanc Speed SRL din Arad, beneficiind de ajutorul altor persoane, interpuși ai săi (administratori ai unor societăți comerciale fantomă), în perioada ianuarie 2008 – mai 2011, ar fi evidențiat în mod repetat, în actele contabile sau fiscale, operațiuni comerciale fictive constând în achiziția de cereale de la persoanele juridice amintite (societăți comerciale fantomă, plătitoare de tva).


În realitate, cerealele erau achiziționate de la persoane fizice (producători agricoli, neplătitori de tva). Ca urmare a acestui demers a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 5.170.583 de lei”, se spune în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Aceștia au explicat că, pentru a crea aparența că achizițiile de la firme ar fi fost reale, administratorul SC Nelanc Speed SRL ar fi achitat firmelor fantomă furnizoare prețul cerealelor „cumpărate”, prin operațiuni bancare. Ulterior, sumele de bani respective ar fi fost retrase în numerar de administratorii firmelor fantomă și remise înapoi omului de afaceri. În această modalitate, sumele de bani provenite din evaziune fiscală ar fi fost spălate – s-a procedat astfel pentru ascunderea adevăratei naturi a provenienței banilor. Mai mult, procedând în acest mod, omul de afaceri și-ar fi însușit din gestiunea SC Nelanc Speed SRL, sumele de bani reprezentând taxa pe valoare adăugată dedusă ilegal, prin evaziune fiscală.

„Cinci dintre inculpați fiind audiați în prezentul dosar, cu intenție, ar fi făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebați, în contradicție vădită cu aspectele care rezultau din probatoriul cauzei. În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii”, a mai transmis DNA.

Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.