Proiect ambițios pentru 2023: operele lui Constantin Brâncuși, în expoziție la Muzeul...

Proiect ambițios pentru 2023: operele lui Constantin Brâncuși, în expoziție la Muzeul de Artă din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș și Muzeul Național de Artă, în parteneriat cu fundația Art Encounters și Institutul Francez din Timișoara, și-au propus un proiect extrem de ambițios pentru anul în care Timișoara va fi capitală europeană a culturii. Acesta  se dorește a fi, pe bună dreptate, nu numai cel mai grandios moment al întregului program cultural, ci și unul din cele mai importante evenimente din Europa Centrală și de Est.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” își propune să reunească lucrări ale sculptorului român din tinerețe și maturitate, aflate în mari muzee ale lumii, precum Muzeul de Artă Modernă din Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și în colecții private, precum și fotografii inedite și fragmente filmate de artist.

Cele peste o sută de lucrări brâncușiene – unele printre cele mai cunoscute în întreaga lume – care se doresc a fi aduse la Timișoara ar urma să fie expuse la muzeul de artă, iar curatorul expoziției, Doina Lemny, doctor în istoria artei, și unul dintre cei mai apreciați specialiști în arta lui Constantin Brâncuși, care a semnat conceptul a numeroase expoziții dedicate sculptorului român, atât la Centrul Pompidou, la Atelierul Brâncuși, dar și în alte muzee, cea mai recentă fiind expoziția „Sublimarea formei” organizată la Bruxelles în cadrul Festivalului Europalia, vizitată de peste 120.000 de persoane, a precizat că expoziția „își propune să prezinte aspecte importante ale creației artistului român legate de moștenirea sa românească, pe care a îmbogățit-o cu experiența sa ulterioară în chiar inima Europei, într-un dialog fructuos cu semenii săi. Fideli spiritului artistului, dorim să punctăm aspecte ale acestui parcurs, care să fie repere pentru publicul de pretutindeni și cu deosebire pentru publicul românesc care se recunoaște adesea în opera lui Brâncuși”.

Pentru ca această expoziție să poată fi realizată, CJT are de făcut o investiție considerabilă în clădirea care adăpostește muzeul, estimată la peste un milion de euro, căci deținătorii lucrărilor lui Brâncuși doresc să se asigure că muzeul timișorean asigură condiții optime de conservare, transport și securitate ale lucrărilor, pentru a accepta să le împrumute.


Deocamdată cel puțin, pentru acest proiect nu există nici un fel de garanții guvernamentale. O sumă aproximativ echivalentă ar urma să fie alocată pentru problemele organizatorice.

Proiectul este sprijinit de fundația Art Encounters, al cărei președinte este omul de afaceri Ovidiu Șandor, și care are o bogată experiență în organizarea Bienalei de Artă și relații cu principalele instituții muzeale din Europa, și de Institutul Francez din România, care poate facilita împrumuturile de lucrări de la Centrul Pompidou și promovarea expoziției la nivel european.

În cazul în care acest proiect ambițios va fi dus la bun sfârșit, expoziția ar urma să fie deschisă din 30 septembrie 2023 până în 28 ianuarie 2024.

Surse foto: centrepompidou.fr

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.