RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 79. Condițiile lui Zelensky pentru negocierile cu Putin...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 79. Condițiile lui Zelensky pentru negocierile cu Putin UPDATE 4 Ucraina își propune să înarmeze un milion de persoane

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 4 Ministrul ucrainean al apărării a declarat că speră să înarmeze un milion de luptători, în timp ce țara se pregătește pentru o „nouă și lungă fază de război”, conform BBC.

Oleksiy Reznikov a precizat într-o postare pe Facebook că Ucraina va trebui „să planifice meticulos resursele” și să „evite greșelile” pentru a câștiga războiul. Deja, a spus el, Rusia a suferit o „înfrângere strategică”.

Sosirea de arme străine și „stimularea producătorilor ucraineni” ar contribui la înclinarea și mai mult a balanței împotriva Rusiei, a continuat el.

Dar, înainte de aceasta, Ucraina „se va confrunta cu săptămâni extrem de dificile”.

„Nimeni nu poate spune câte. În acea perioadă, vom ține apărarea în primul rând cu propriile noastre resurse împotriva inamicului înnebunit de furie”, a prezis el.

„Presiunea tot mai mare a sancțiunilor împotriva Rusiei și creșterea asistenței străine pentru Ucraina ar trebui să creeze, în câteva luni, condițiile în care Kremlinul va pierde în cele din urmă toate șansele de a obține vreun succes. Atunci va apărea o nouă fereastră de oportunitate pentru Ucraina. În această perioadă extrem de grea, avem nevoie de unitate, coeziune, voință și răbdare”, a conchis ministrul apărării.

UPDATE 3 Un fost comandant al forţelor proruse din estul Ucrainei l-a acuzat vineri pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, de „neglijenţă criminală” în campania militară rusă bâlbâită din Ucraina, relatează Reuters.

„Îl acuz direct pe Serghei Şoigu de, cel puţin, neglijenţă criminală”, a declarat Igor Ghirkin, colonel FSB în rezervă, într-un interviu video postat pe canalul său de Telegram. „Nu am cum să-l acuz de trădare, dar l-aş suspecta de asta”, a spus el.

Kremlinul nu a răspuns pentru moment la o cerere de comentariu a Reuters cu privire la această răbufnire a lui Ghirkin, unul dintre cele mai puternice atacuri publice de până în prezent la adresa conducerii militare a Rusiei venite din partea unui „uliu” proeminent, care insistă asupra intensificării campaniei în Ucraina.

În pofida eşecurilor repetate ale trupelor ruse şi a pierderilor grele de militari, echipamente şi tehnică în cursul invaziei din Ucraina, care a intrat vineri în cea de-a 79-a zi, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne că s-ar distanţa de Şoigu. Ministrul rus al apărării a jucat un rol foarte vizibil la parada de luni din Piaţa Roşie, cu ocazia celei de-a 77-a aniversări a victoriei împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ghirkin, cunoscut şi sub pseudonimul „Strelkov” (‘trăgător’, în limba rusă), a fost acuzat de crimă de către procurorii olandezi pentru presupusul său rol în doborârea avionului Malaysian Airlines (zborul MH17) deasupra Ucrainei în 2014.

El a devenit un critic făţiş al modului în care Rusia desfăşoară războiul în Ucraina în ultimele săptămâni, spunând că, fără o nouă strategie şi forţe suplimentare de luptă, Moscova ar putea pierde.

Kievul afirmă că a respins săptămâna aceasta forţele ruse de lângă Harkov, al doilea oraş ca importanţă din ţară, situat în apropiere de frontiera rusă, şi că pregăteşte o contraofensivă, ceea ce ar putea indica o cotitură în desfăşurarea ostilităţilor.

După ce a eşuat în capturarea capitalei Kiev în prima etapă a ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială”, forţele ruse s-au reorientat asupra regiunii Donbas, din estul Ucrainei, şi a oraşului de coastă Mariupol, port strategic la Marea Azov.

Un fost mercenar Wagner, Marat Gabidullin, a declarat pentru Reuters săptămâna aceasta că trupele ruse erau prost pregătite pentru războiul din Ucraina.

Într-o altă postare pe contul său Telegram, Ghirkin declara recent că, în cei opt ani de ocupaţie, Rusia a transformat Donbasul „într-o rezervaţie de rahat”, potrivit portalului ucrainean Glavkom.ua.

„În loc să construiască acolo o vitrină a ‘lumii ruse’, au construit o rezervaţie de rahat, plasând escroci la conducere şi creând condiţii ca oamenii din Donbas să trăiască mai prost decât în Rusia şi mult mai prost decât în Ucraina”, afirmase el, acuzând Moscova de seria de atentate din ultimii ani din Doneţk şi Lugansk în urma cărora au murit o serie de comandanţi care luptaseră în cadrul forţelor paramilitare din Donbas.

„Au fost ucişi pentru că împiedicau ca la conducere să vină tot acest rahat, care a distrus regiunea înfloritoare Donbas. Cel puţin pentru Ucraina era o regiune înfloritoare”, a mai spus Ghirkin.

Potrivit portalului RBC.ru, Igor Strelkov (Ghirkin), cetăţean al Federaţiei Ruse, a fost ministru al apărării al ‘republicii populare’ Doneţk din mai până în august 2014.

În 2014, Ghirkin a demisionat din FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, ex-KGB) în gradul de colonel. Unele surse susţin că el ar fi de fapt colonel GRU (Direcţia principală a serviciului de informaţii de pe lângă Statul Major al armatei ruse).

Înainte, el a luptat ca voluntar în Bosnia, Transnistria şi Cecenia. Se consideră că a fost trimis special de Moscova în Donbas pentru a organiza şi conduce miliţiile separatiste în 2014, dar după ce în august a renunţat – din motive neclare – la funcţia de ministru al apărării în Doneţk, a revenit în Rusia, potrivit RBC.ru.

Pentru participarea la conflictul din estul Ucrainei, SUA şi Uniunea Europeană l-au inclus pe Ghirkin pe lista lor de sancţiuni.

UPDATE 2 Ucraina va lupta pentru Insula Șerpilor din Marea Neagră „cât timp va fi nevoie”, a anunțat un înalt oficial ucrainean, potrivit Sky News.

Declarația aparține șefului serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov.

„Nu am mai avut niciodată o asemenea situație: Oricine controlează insula poate bloca în orice moment circulația navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei”, a declarat acesta, vineri, la televiziunea ucraineană.

Pe insula din Marea Neagră se poartă lupte crâncene în ultimele zile.

Insula ar putea deveni centrul unei bătălii pentru controlul coastei vestice a Mării Negre, în timp ce forțele rusești încearcă să facă progrese în sudul și estul Ucrainei.

UPDATE 1 Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile, relatează vineri cotidianul american The New York Times, preluat de EFE.

Ziarul, care citează surse oficiale ucrainene şi ale aliaţilor occidentali, dă asigurări că ruşii au pierdut teren în această regiune care se învecinează cu Donbasul, unde se află autoproclamatele republici proruse Doneţk şi Lugansk, ambele recunoscute de Moscova.

De altfel, armata rusă caută să controleze Harkovul pentru a-şi putea asigura succesul ofensivei pe care a lansat-o în aceste două regiuni proruse.

Dacă această stare de fapt se va confirma, atunci ar reprezenta unul „dintre cele mai mari eşecuri suferite de Rusia de la retragerea sa din Kiev, luna trecută”.

Autorităţile ucrainene cred că acum Kremlinul îşi va redirecţiona cel mai probabil trupele către sud-est, unde se pare că îşi consolidează forţele în Izium, oraş pe care l-au capturat luna trecută.

Izium, aflat la două ore distanţă spre sud-est de Harkov, s-a transformat într-un centru de operaţiuni crucial pentru Rusia care s-ar părea că obţine rezultate în regiunea estică Donbas, unde luptele au fost implacabile şi forţele Moscovei sunt ajutate de grupări paramilitare proruse.

În ultimele săptămâni, Rusia a încercat să stabilească un coridor care să permită trupelor sale să se deplaseze din estul Ucrainei către peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014.


Pentru aceasta, trupele ruse şi-au dublat eforturile în ofensiva din Donbas şi încearcă să preia controlul total al oraşului-port Mariupol, unde mai rezistă câteva sute de militari ucraineni, în marea lor majoritate din regimentul Azov, baricadaţi în subteranele oţelăriei Azovstal.

O navă de sprijin rusă, „Vsevolod Bobrov”, era remorcată la Sevastopol din zona Insulei Șerpilor după ce a luat foc, potrivit lui Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al Administrației militare regionale Odesa, anunță CNN.

Zona Insulei Șerpilor eeste teatrul unor confruntări intense între forțele ruse și cele ucrainene, ambele părți anunțând că au provocat pagube adversarului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat ”dispus să discute” cu omologul său rus Vladimir Putin, ”dar fără ultimatumuri”, şi respinge orice acord care să ”salveze faţa” acestuia sau să ofere ”o ieşire pentru Rusia” din situaţia în care aceasta a intrat prin agresiunea împotriva Ucrainei, conform unor extrase dintr-un interviu acordat de Zelenski postului italian RAI, relatează joi agenţia EFE.

Ucrainenii trebuie să câştige războiul cu Rusia pentru că ”nu au dreptul să-l piardă după zecile de mii de morţi” în urma invaziei ruse, a indicat Zelenski. ”Pentru noi, victoria înseamnă să ne recuperăm lucrurile, pentru ei înseamnă să fure ceva. Nu suntem pe picior de egalitate, Rusia este mai puternică, dar omenirea este alături de noi şi simţim că, puţin câte puţin, noi câştigăm”, consideră preşedintele ucrainean.

Aşadar, a continuat el, armata rusă trebuie să plece cât mai repede din Ucraina şi să răspundă pentru ce a făcut. ”Ştiu că Putin dorea un rezultat, dar nu l-a obţinut. Să ni se propună ceva pentru a salva faţa preşedintelui rus nu este corect. Ucraina nu va salva faţa cuiva plătind” cu propriile sale teritorii, a spus Zelenski, care a respins ideea că s-ar putea căuta ”o ieşire pentru Rusia” sau că Ucraina ar putea ”recunoaşte independenţa Crimeii”.

Cât despre negocierile cu Rusia, el a susţinut că acestea sunt dificile pentru că ”în fiecare zi ruşii ocupă localităţi, mulţi oameni şi-au părăsit casele, au fost asasinaţi de ruşi” şi cetăţenii ucraineni suferă ”torturi şi asasinate”, ceea ce ”complică mult lucrurile”.

Negocierile ruso-ucrainene continuă prin teleconferinţă, dar fără să înregistreze progrese. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. În timp ce Ucraina acuză Rusia că trupele sale au comis atrocităţi în teritoriile ocupate, Rusia acuză Ucraina că a revenit asupra unor propuneri formulate la Istanbul şi consideră că aceste schimbări de poziţie sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.