RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 80. Rusia a instalat sisteme de apărare antiaeriană...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 80. Rusia a instalat sisteme de apărare antiaeriană pe Insula Şerpilor UPDATE 5 Kremlinul acuză Occidentul că duce un „război hibrid total” împotriva Rusiei

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 5 Kremlinul a criticat din nou aspru sâmbătă acţiunile Occidentului cu privire la Ucraina, acuzându-l că duce un „război hibrid total” împotriva Rusiei şi că a declanşat o „explozie de rusofobie din epoca de piatră”, relatează DPA.

Occidentul „ne-a declarat un război hibrid total şi este greu de prezis cât va dura totul”, a afirmat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, avertizând că, fără excepţie, „consecinţele vor fi resimţite de toată lumea”.

Lavrov a făcut aceste comentarii în timpul unei reuniuni la Moscova a Consiliului pentru politică externă şi de securitate pro-Kremlin, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Rusia a făcut tot ce a putut pentru a evita o confruntare directă cu Occidentul, a afirmat Lavrov, adăugând că Moscova a acceptat acum provocarea, pentru că s-a obişnuit de mult timp cu sancţiunile.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunţat că trupele sale au bombardat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă mai multe posturi de comandă ucrainene şi două depozite de muniţii în regiunea Doneţk.

În cursul atacurilor, aproximativ 23 de unităţi militare au fost scoase din acţiune şi până la 100 de combatanţi ucraineni au fost „distruşi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov. Niciuna dintre afirmaţii nu a putut fi verificată în mod independent.

Ucrainenii au raportat că forţele ruseşti şi-au reluat bombardamentele asupra zonei industriale din Mariupol în timpul nopţii, în ciuda eforturilor ucrainene de a negocia o soluţie pentru cei rămaşi în uzina siderurgică Azovstal din oraş, acum în mare parte distrusă.

UDPATE 4 Primarul orașului Harkov, Ihor Terejov, a declarat pentru BBC că rușii s-au retras din zona orașului Harkov în direcția frontierei rusești.

Primarul Ihor Terejov spune că trupele rusești nu au reușit să intre decât o singură dată într-o mică parte a orașului din nord-estul țării.

„Rușii bombardau constant Harkovul, deoarece erau foarte aproape de oraș. Și datorită eforturilor depuse de apărarea teritorială a Harkovului și de forțele armate ucrainene, rușii s-au retras departe de zona orașului, în direcția frontierei rusești”, a declarat primarul.

El a povestit, pentru BBC, că acum în zonă este liniște și oamenii se întorc treptat în oraș.

„Nu a existat niciun bombardament în oraș în ultimele cinci zile. A existat o singură tentativă din partea rușilor de a lovi orașul cu o rachetă în apropierea aeroportului din Harkov, dar racheta a fost eliminată de apărarea antiaeriană ucraineană”, potrivit primarului.

Edilul a menționat că multe clădiri din oraș sunt distruse sau avariate.

UPDATE 3 Ambasada României la Kiev și-a reluat sâmbătă activitatea, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„Mă bucur să anunț că începând de astăzi Ambasada României la Kiev și-a reluat activitatea”, a scris sâmbătă pe Twitter Bogdan Aurescu.

Acesta suține că România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta sa curajoasă pentru libertate.

Ministrul de Externe anunța încă de la începutul lunii mai intenția de redeschidere a Ambasadei României din Kiev.

El a spus că tot personalul ambasadei a lucrat în continuare, chiar dacă a fost relocat la București.

„I-am inclus în task force-ul care a fost activat la momentul în care a început conflictul pe 24 februarie și au lucrat împreună cu colegii mei din acest Task Force, ținând legătura cu autoritățile ucrainene, cu comunitatea românească din Ucraina… Prin urmare, am încercat să compensăm această absență pe teren”, a spus Aurescu, la începutul lunii, la TVR.

UPDATE 2 Faptul că nu a reușit să impună o conducere pro-rusă decât într-un singur oraș ucrainean, Herson, arată eșecul Rusiei de a face progrese în ceea ce privește obiectivele sale politice în Ucraina, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

În ultima sa informare, citată de BBC, Ministerul britanic al Apărării afirmă că administrația militaro-civilă impusă de Rusia în Herson a anunțat că va cere ca regiunea să fie inclusă în Rusia prin organizarea unui referendum.

Conform ministerului, dacă un astfel de referendum va avea loc, Rusia „aproape sigur va manipula rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei”.

Cu toate acestea, faptul că Rusia a reușit să impună o conducere locală pro-rusă doar într-un singur oraș ucrainean, adaugă raportul, evidențiază eșecul planului său inițial de a plasa „majoritatea regiunilor din Ucraina sub o autoritate pro-rusă pe termen lung”.

UPDATE 1 Consiliul pentru politici externe şi de apărare şi ministrul de Externe Serghei Lavrov vor discuta sâmbătă despre „provocările şi trendurile de politică externă” ale Rusiei.

„Ca de obicei, întâlnirea va reuni membri ai mediului universitar şi experţi, diplomaţi, ofiţeri militari, afacerişti şi jurnalişti”, transmite consililul, citat de către agenţia de ştiri rusă TASS.

Schimbările geopolitice din ultimele două luni şi „operaţiunea specială” a Rusiei în Ucraina sunt pe lista de discuţii, precum şi noua situaţie în care se regăseşte Kremlinul după sancţiunile impuse de către Occident.

Consiliul pentru politici externe şi de apărare este o organizaţie publică, din care fac parte politicieni, oameni de afaceri, persoane publice, jurnalişti şi cercetători, înfiinţată în Moscova, în 1992.


Scopul organizaţiei este facilitarea dezvoltării şi implementării conceptelor de dezvoltare strategică ale Rusiei şi a politicilor interne şi externe.

Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul „Tor-M2” şi „Panţîri”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian.

„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a spus el.

Skibiţki a subliniat că nu întâmplător din primele zile ale războiului Rusia a capturat această insulă şi a început să instaleze acolo echipamente de control. Pentru ei, prezenţa pe insulă este o posibilitate suplimentară de a controla teritoriul Ucrainei, a adăugat oficialul ucrainean.

„Serviciul de informaţii militare dispune de date că în Insula Şerpilor au fost desfăşurate sisteme de apărare antiaeriană de tipul Tor-M2 şi Panţîri şi s-ar putea ca în viitor să fie amplasate şi sisteme de rachete, care vor permite bombardarea teritoriului statului nostru şi nu numai a statului nostru”, a insistat Skibiţki.

La 2 mai, forţele ucrainene au distrus două corvete ruseşti de tipul Raptor în apropiere de Insula Şerpilor.

La 7 mai, o navă de desant de tipul Serna a fost distrusă tot lângă Insula Şerpilor de armata ucraineană.

La 12 mai, şeful administraţiei regionale militare Odesa, Serhii Bratciuk, a declarat că marinarii ucraineni au avariat în apropiere de Insula Şerpilor nava de logistică rusească „Vsevolod Bobrov”.

Compania Maxar Technologies a arătat imagini din satelit ale Insulei Şerpilor, rezultatele bombardamentelor şi ale navei Serna, scufundată, potrivit site-ului LB.ua.

La 12 mai, satelitul a înregistrat o navă scufundată de tip Serna, lângă care se afla o macara plutitoare. O dronă ucraineană Bayraktar a distrus această navă în data de 7 mai. O altă navă de acelaşi tip se putea vedea în imagini în apropiere de macaraua plutitoare.

Serviciile secrete britanice consideră că atunci când Rusia îşi va consolida prezenţa în insulă şi va desfăşura acolo sisteme de apărare aeriană şi rachete de croazieră, ea va controla strict partea de nord-est a Mării Negre.

Şeful GUR, generalul Kirill Budanov a subliniat anterior că Ucraina va lupta pentru Insula Şerpilor atât cât va fi necesar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.