RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 85. Rusia acuzată că folosește foamea ca armă...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 85. Rusia acuzată că folosește foamea ca armă de război UPDATE 2 Rusia cere să-i fie ridicate sancţiunile pentru a debloca porturile ucrainene

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Moscova a cerut joi revizuirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs unui apel al ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale, relatează agenţia Interfax, citată de Reuters.

Ucraina, unul dintre principalii producători mondiali de cereale, îşi exporta cea mai mare parte a produselor prin porturile maritime, dar de când Rusia a atacat această ţară, pe 24 februarie, ea este nevoită să-şi expedieze exporturile pe cale feroviară sau prin mici porturi de la Dunăre.

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, i-a adresat miercuri un apel preşedintelui rus Vladimir Putin să deblocheze porturile ucrainene: „Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!”, i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin.

În replică, unul dintre viceminiştrii ruşi de externe, Andrei Rudenko, a declarat că pentru ca Rusia să redeschidă porturile ucrainene mai întâi trebuie ridicate sancţiunile ce i-au fost impuse de Occident. „Trebuie nu doar să faceţi apel la Federaţia Rusă, ci şi să priviţi în profunzime întregul complex de motive care au provocat actuala criză alimentară, primul fiind sancţiunile impuse împotriva Rusiei de SUA şi Uniunea Europeană care interferează cu comerţul liber normal – ce cuprinde şi comerţul cu produse alimentare -, inclusiv cu grâu, îngrăşăminte şi altele”, a declarat oficialul rus.

Întrucât Ucraina nu mai poate folosi porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, exporturile sale de cereale au scăzut luna aceasta la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu. Ucraina este de asemenea un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă, în timp ce Rusia şi Belarus – ţară care a sprijinit agresiunea rusă contra Ucrainei şi este de asemenea vizată de sancţiunile occidentale – exportă împreună peste 40% din îngrăşămintele pe bază de potasiu la nivel mondial.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat joi un decret privind prelungirea cu trei luni a legii marţiale şi a perioadei de mobilizare în ţară în faţa posibilităţii ca războiul cu Rusia să se prelungească, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax-Ukraina.

„Cât timp va dura aceasta (eliberarea teritoriilor ocupate)? Doar situaţia reală de pe câmpul de luptă poate da un răspuns la această întrebare. Încercăm să fie cât mai curând posibil. Asta e sigur. Suntem obligaţi să alungăm ocupanţii şi să garantăm o securitate reală pentru Ucraina”, a declarat Zelenski în cursul nopţii, în mesajul său video zilnic adresat cetăţenilor ucraineni, reprodus joi de media locale.

De aceea, „am semnat decretele privind prelungirea regimului juridic vizând legea marţială şi termenul de mobilizare generală. Sper ca Rada Supremă (parlamentul unicameral) a Ucrainei să sprijine această decizie în viitorul apropiat. Armata noastră şi toţi cei care apără statul trebuie să aibă toate instrumentele legale pentru a acţiona cu perseverenţă”, a precizat el.

Zelenski a declarat că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina în 24 februarie, încă mai caută o „armă minune” cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată, a spus el, „eşecul total al acestei operaţiuni şi teama ( Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile”.

„Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război.


Cu recruţi fără experienţă pe care îi aruncă în luptă drept carne de tun. Cu hoţi, care văd pentru prima dată aparate electrocasnice într-o ţară străină (…) Cu bombe cu fosfor interzise, utilizate pentru a incendia şcoli şi imobile simple de locuit”, a afirmat preşedintele ucrainean.

El a insistat că aceasta demonstrează că ruşilor „le este frică să admită că au fost comise greşeli catastrofale la cele mai înalte niveluri de stat şi militar ale Rusiei”. „În consecinţă, vor veni cu din ce în ce mai multe ‘arme minune’ pe măsură ce Forţele armate ucrainene şi toţi apărătorii noştri eliberează pământul nostru pas cu pas”, a spus Zelenski.

Vicepremierul rus Iuri Borisov a anunţat miercuri că Rusia este aproape de a introduce în dotarea armatei sale un laser de mare putere pentru a doborî drone şi aparate uşoare de zbor.

Preşedintele ucrainean a declarat că „Herson, Melitopol, Berdiansk, Enerhodar, Mariupol şi toate oraşele şi comunităţile noastre care se află sub ocupaţie – sub o ocupaţie temporară- trebuie să ştie că Ucraina se va întoarce”.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, transmite dpa.

„Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală”, a afirmat Baerbock la o întâlnire a miniştrilor de externe desfăşurată la sediul ONU din New York.

„Face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foame te, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de COVID, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni”.

Potrivit guvernului german, Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în primul rând către Africa de Nord şi Asia. O mare parte este blocată în portul Odesa. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume.

Secretarul general al ONU consideră că războiul din Ucraina a amplificat şi accelerat factorii care contribuie la criza alimentară globală.”În doar doi ani, numărul persoanelor care suferă de insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane astăzi”, a avertizat Antonio Guterres.

Administraţia Joseph Biden a catalogat drept „false” acuzaţiile potrivit cărora sancţiunile impuse Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina ar fi agravat criza alimentară la nivel internaţional.

„Unii au încercat să afirme că sancţiunile impuse Federaţiei Ruse de Statele Unite şi de multe alte ţări au agravat criza. Este fals. Atunci când am impus sancţiunile împotriva Rusiei cu scopul de a opri războiul cât mai rapid, am creat deliberat şi atent excepţii pentru produsele agricole şi fertilizatori”, a declarat miercuri seară Antony Blinken, secretarul de Stat american, citat de CNN.

Antony Blinken susţine că Administraţia Vladimir Putin este vinovată de criza alimentară internaţională. „În privinţa deciziei de a lansa acest război nejustificat, responsabilitatea pentru perturbarea surselor de aprovizionare şi a suferinţelor din întreaga lume aparţine direct şi doar Administraţiei Rusiei”, a afirmat Antony Blinken.

Preţurile produselor agricole au crescut semnificativ în contextul războiului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse de Occident Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.