RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 89. Rusia, pregătită pentru reluarea negocierilor UPDATE 4...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 89. Rusia, pregătită pentru reluarea negocierilor UPDATE 4 Şeful Pentagonului: Strategia generală a lui Vladimir Putin în Ucraina este necunoscută

1
DISTRIBUIȚI

UPDATE 4 Strategia „generală” a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în conflictul militar cu Ucraina este „necunoscută”, a afirmat luni secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, conform postului de televiziune CNN.

Întrebat dacă Vladimir Putin recurge la utilizarea alimentelor, energiei şi imigraţiei ca forme de presiune, şeful Pentagonului a explicat că liderul de la Kremlin a folosit „o serie de pârghii încă de la început”.

Vladimir Putin „a intenţionat să utilizeze forţa masivă, viteza şi puterea foarte rapid” pentru a ocupa Kievul şi a înlătura Administraţia Ucrainei, dar a eşuat, a notat Lloyd Austin.

„Am observat că armata rusă a procedat foarte lent şi fără succes pe câmpul de luptă şi ne-am aştepta ca preşedintele rus să utilizeze alte pârghii de putere sau alte instrumente de putere şi exact acest lucru îl face, dar din punctul de vedere al strategiei generale, aceasta este necunoscută”, a argumentat Lloyd Austin.

UPDATE 3 Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat luni, cu ocazia întâlnirii cu omologul său rus Vladimir Putin, că Polonia şi NATO intenţionează să „dezmembreze” Ucraina, fiind convins că la un moment dat liderii ucraineni vor trebui să ceară ajutorul Rusiei şi Belarusului.

„Ceea ce ne îngrijorează este că polonezii şi NATO sunt dispuşi să intervină şi să ajute la acapararea vestului Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939, vor să dezmembreze Ucraina”, a afirmat Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia Reuters şi de postul de televiziune BBC News.

Alekandr Lukaşenko a subliniat, în cursul întâlnirii în oraşul rus Soci cu preşedintele Vladimir Putin, că la un moment dat liderii de la Kiev vor trebui să ceară susţinerea Rusiei şi Belarusului pentru recuperarea teritoriilor. Lukaşenko nu a oferit detalii despre argumentaţia sa, dar în trecut Rusia a sugerat că Polonia ar putea încerca că obţină controlul asupra regiunilor istorice care au trecut la Ucraina. Varşovia a respins aceste acuzaţii. Polonia este unul dintre principalii susţinători ai Administraţiei Volodimir Zelenski, în contextul războiului dintre Ucraina şi Rusia.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar în februarie 2022, cu câteva zile înaintea intervenţiei militare în Ucraina, a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk şi este acuzat că ar vrea să le anexeze.

UPDATE 2 Peste 6,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, anunță Agenția ONU pentru refugiați. Acest lucru înseamnă că 15,8% din ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului.

Cel puțin 6,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, potrivit celor mai recente informații ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Asta înseamnă că 15,8% din ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului.

În plus, peste opt milioane de persoane, aproape una din cinci din populația Ucrainei de dinainte de război, sunt strămutate în interiorul țării după ce au fost forțate să își părăsească locuințele, anunță Organizația Internațională pentru Migrație, potrivit CNN.

Cei mai mulți refugiați au mers în Polonia care a primit 3,5 milioane de ucraineni.


În Moldova și în România au ajuns, în total, aproape un milion de refugiați. Peste 900.000 de ucraineni se află în prezent în Rusia, aproximativ 600.000 sunt în Ungaria și peste 400.000 au ajuns în Slovacia.

UPDATE 1 Un tribunal din Ucraina a condamnat luni un soldat rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil, în cadrul primului proces pentru crime de război de la invazia Rusiei în Ucraina, informează BBC.

Sergentul Vadim Șișimarin a fost condamnat pentru uciderea lui Oleksandr Șelipov, în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka din nord-estul țării, la 28 februarie.

Soldatul a recunoscut că l-a împușcat mortal pe Șelipov, dar a declarat că a acționat la ordin și a cerut iertare văduvei bărbatului.

Moscova a negat că trupele sale au vizat civili în timpul invaziei, în timp ce Ucraina afirmă că este posibil să fi avut loc peste 11.000 de crime.

Procesul din Kiev este văzut ca o șansă a Ucrainei de a dovedi că un soldat rus a ucis un civil fără să țină cont de regulile războiului.

Administraţia Vladimir Putin a semnalat, duminică seară, că este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar reprezentanţii Kievului avertizează că nu vor accepta să cedeze teritorii.

„Din punctul nostru de vedere, noi suntem pregătiţi să continuăm dialogul. Blocarea negocierilor a fost în totalitate o iniţiativă a Ucrainei. Mingea este în terenul Ucrainei. Rusia nu a refuzt niciodată negocierile”, a afirmat duminică seară Vladimir Medinski, şeful delegaţiei Rusiei în negocieri, conform cotidianului Le Figaro.

Negocierile dintre Moscova şi Kiev pentru un armistiţiu general sunt în impas de câteva săptămâni din cauza intensificării atacurilor armatei ruse în estul şi sudul Ucrainei.

La rândul său, Mihailo Podoliak, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei, a afirmat că Administraţia Volodimir Zelenski nu este dispusă să cedeze teritorii în negocierile cu Rusia, deoarece, chiar dacă ar fi agreat un armistiţiu, conflictul ar risca să reizbucnească ulterior. „Războiul nu se va încheia. Ar fi doar o pauză pentru ceva timp. Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă şi mai amplă”, a afirmat Mihail Podoliak, citat de BBC News.

Premierul Italiei, Mario Draghi, a cerut joi Rusiei şi Ucrainei să facă tot posibilul pentru a ajunge rapid la un armistiţiu. „Pentru a evita agravarea crizei umanitare, trebuie să ajungem cât se poate de rapid la o încetare a focului şi la relansarea negocierilor. Aceasta este poziţia Italiei, a Uniunii Europene şi pe care am împărtăşit-o cu preşedintele Biden. Italia va acţiona împreună cu partenerii europeni şi cu aliaţii pentru orice posibilitate de mediere, dar Ucraina, nu altcineva, va decide ce fel de pace va accepta, o pace fără Ucraina nu ar fi acceptabilă”, a afirmat premierul italian.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.