RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 94. Ucraina afirmă că trupele sale s-ar putea...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 94. Ucraina afirmă că trupele sale s-ar putea retrage din estul țării, pe măsură ce Rusia avansează UPDATE 3 Rusia, dispusă să ajute la un export „fără obstacole” al cerealelor din Ucraina

1
DISTRIBUIȚI

UPDATE 3 Rusia este „dispusă” să ajute la un export „fără obstacole” al cerealelor din Ucraina, a dat asigurări sâmbătă preşedintele Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, în care a avertizat, pe de altă parte, în privinţa riscului unei „destabilizări” ulterioare a situaţiei în caz de continuare a livrărilor occidentale de arme către Kiev, transmite AFP.

„Rusia este dispusă să ajute la găsirea opţiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră”, a transmis Kremlinul într-un comunicat publicat în urma discuţiei telefonice, care a avut loc pe fondul temerilor legate de o gravă criză alimentară din cauza ofensivei ruse în Ucraina.

Potrivit lui Putin, dificultăţile legate de livrările de alimente au fost provocate de „o politică economică şi financiară eronată a ţărilor occidentale, precum şi de sancţiunile antiruse” impuse de aceste ţări.

O creştere a livrărilor de cereale şi de produse agricole ruse ar putea face să scadă tensiunile pe piaţa agricolă internaţională, „ceea ce va necesita, în mod evident, ridicarea sancţiunilor în cauză” împotriva Moscovei, a adăugat el, potrivit comunicatului Kremlinului.

Ucraina, mare exportator de cereale, mai ales de porumb şi grâu, îşi vede producţia blocată din cauza luptelor.

De partea cealaltă, Rusia, altă putere cerealieră, nu îşi poate vinde producţia în urma sancţiunilor occidentale care îi vizează sectoarele financiar şi logistic. Cele două ţări produc o treime din grâul la nivel global, iar războiul a afectat echilibrul alimentar mondial, declanşând temeri privind o criză gravă care va afecta mai ales statele cele mai sărace.

În discuţia telefonică, „preşedintele rus a pus accentul pe caracterul periculos al continuării inundării Ucrainei cu arme occidentale, avertizând asupra riscurilor unei destabilizări ulterioare a situaţiei şi ale unei agravări a crizei umanitare”, a adăugat comunicatul Kremlinului.

Putin a confirmat că Rusia rămâne „deschisă unei reluări a dialogului” cu Kievul pentru rezolvarea conflictului armat, a indicat aceeaşi sursă, în condiţiile în care negocierile de pace cu Ucraina sunt blocate din martie.

UPDATE 2 Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.

„Apărarea de coastă a țării noastre nu numai că va fi întărită de rachetele Harpoon, dar acestea vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate”, a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că rachetele Harpoon shore-to-ship vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptun în apărarea coastei țării, inclusiv a portului sudic Odesa.

Reznikov a declarat că livrările de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperării între mai multe țări, precizând că livrările din Danemarca au avut loc „cu participarea prietenilor noștri britanici”.

Ucraina a primit, de asemenea, o serie de piese de artilerie grea, a spus el, inclusiv obuziere autopropulsate M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ținte de la distanțe mai mari.

UPDATE Rusia a testat cu succes lansarea unei rachete de croazieră hipersonice Zircon pe o distanță de aproximativ 1.000 km, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Racheta a fost lansată din Marea Barents și a lovit o țintă în Marea Albă, a precizat ministerul. O înregistrare video a arătat cum racheta a fost lansată de pe o navă.

Președintele Vladimir Putin a descris racheta Zircon ca făcând parte dintr-o nouă generație de sisteme de armament.


Armele hipersonice se pot deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, iar Rusia a mai efectuat teste de lansare a rachetei Zircon de pe nave de război și submarine în ultimul an.

Armata rusă a suferit pierderi grele de oameni și echipamente în timpul invaziei sale de trei luni în Ucraina, pe care o numește o „operațiune specială”, dar a continuat să organizeze teste de armament de profil înalt pentru a reaminti lumii de posibilitățile sale în domeniul tehnologiei rachetelor.

Luna trecută a testat o nouă rachetă intercontinentală cu capacitate nucleară, Sarmat, capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase și să lovească Statele Unite.

Forțele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din regiunea Luhansk pentru a evita să fie capturate, a declarat un oficial ucrainean, în timp ce trupele ruse continuă să avanseze în estul țării, relatează Reuters.

O retragere l-ar putea aduce pe președintele rus Vladimir Putin mai aproape de obiectivul său de a cuceri în întregime regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei. Trupele sale au câștigat teren în cele două zone cunoscute sub numele de Donbas.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că trupele ruse au intrat în Sievierodonetsk, cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, după ce au încercat să prindă în capcană forțele ucrainene timp de câteva zile. Gaidai a declarat că 90% din clădirile din oraș au fost avariate.

„Rușii nu vor reuși să captureze regiunea Luhansk în următoarele zile, așa cum au prezis analiștii”, a declarat Gaidai pe Telegram, referindu-se la Sievierodonetsk și la orașul Lysychansk, aflat de cealaltă parte a râului Siverskiy Donets. „Vom avea suficientă forță și resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi încercuiți, să fim nevoiți să ne retragem”.

Reprezentanții separatiști proruși ai Rusiei au declarat că acum controlează Lyman, un nod feroviar la vest de Sievierodonetsk. Ucraina a declarat că Rusia a capturat cea mai mare parte din Lyman, dar că forțele sale blochează un avans spre Sloviansk, în sud-vest.

Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că Ucraina își protejează teritoriul „atât cât ne permit resursele noastre actuale de apărare”. Armata ucraineană a declarat că a respins vineri opt atacuri în Donețk și Luhansk, distrugând tancuri și vehicule blindate.

„Dacă ocupanții cred că Liohan și Șievierodonețk vor fi ale lor, se înșeală. Donbasul va fi ucrainean”, a declarat Zelenskiy într-o alocuțiune.

Trupele ruse au avansat după ce au străpuns liniile ucrainene săptămâna trecută în orașul Popasna, la sud de Sievierodonetsk. Forțele terestre rusești au capturat mai multe sate la nord-vest de Popasna, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Câștigurile Rusiei în est urmează retragerii forțelor sale din apropierea capitalei, Kiev, și unei contraofensive ucrainene care a împins forțele sale înapoi din al doilea oraș al Ucrainei, Harkov. Forțele ucrainene nu au reușit să atace liniile de aprovizionare ruse către Donbas.

Forțele ruse au bombardat părți din Harkov, pentru prima dată în ultimele zile. Autoritățile au declarat că nouă persoane au fost ucise.

În sud, unde Moscova a confiscat o porțiune de teritoriu de la invazia din 24 februarie, inclusiv portul Mariupol, oficialii ucraineni spun că Rusia urmărește să impună un regim permanent.

În regiunea Herson, forțele rusești își fortifică apărarea și bombardează zonele controlate de Ucraina, a declarat presei guvernatorul ucrainean al regiunii, Hennadiy Laguta.

El a spus că situația umanitară este critică în unele zone și că oamenilor le este foarte greu să plece.

Pe frontul diplomatic, oficialii Uniunii Europene au declarat că până duminică s-ar putea ajunge la un acord pentru a interzice livrările de petrol rusesc pe mare, care reprezintă aproximativ 75% din aprovizionarea blocului, dar nu și prin conducte, un compromis pentru a câștiga Ungaria și a deschide calea pentru noi sancțiuni.

Zelenskiy a acuzat UE că tergiversează interzicerea energiei rusești, spunând că blocul finanțează războiul Rusiei și că întârzierea „înseamnă doar că mai mulți ucraineni vor fi uciși”.

Într-o convorbire telefonică cu cancelarul austriac Karl Nehammer, Putin a reiterat opinia sa conform căreia o criză alimentară globală cauzată de conflict poate fi rezolvată doar dacă Occidentul ridică sancțiunile.

Nehammer, care a vizitat Rusia în aprilie, a declarat că Putin și-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu Ucraina despre un schimb de prizonieri, dar a precizat: „Dacă este cu adevărat pregătit să negocieze este o întrebare complexă”.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari exportatori de cereale, iar blocarea porturilor de către Rusia a întrerupt livrările, ceea ce a dus la creșterea prețurilor globale. Rusia acuză Ucraina că a minat porturile.

1 COMENTARIU

  1. Auzim ca ucrainienii tot bombardeaza fortele ruse,dar usor usor sunt inghesuiti si pierd teren. Nu stiu cat o sa mai reziste dar nu i vad bine cu toate ajutoarele primite,asa ca sa ne asteptam la ceva nasol. Nu sunt rusofil dar vad realitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.