Sărbătoare în muzica timișoreană: La mulți ani, Teodor Pop!

Sărbătoare în muzica timișoreană: La mulți ani, Teodor Pop!

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Anca Coleasa

Pianistul Teodor Pop, membru al formației timișorene Jazzybit împlineşte 38 de ani, ocazie cu care și colectivul PRESSALERT.ro îi urează un sincer „La Mulţi Ani!”.

Teodor Pop s-a îndrăgostit de pian la vârsta fragedă de 4 ani și a studiat muzica clasică până la 14 ani, când a urmat cursurile de jazz din cadrul Școlii Populare de Arte Francisc Hubic din Oradea. După ce a ajuns la Timișoara la facultate a continuat să cânte jazz și blues în mai multe proiecte muzicale.

„Studenția m-a adus în Timișoara, direct la Universitatea Politehnica unde am studiat Ingineria Calculatoarelor. Profesia mea de bază este cea de inginer, am absolvit licelul Emanuil Gojdu din Oradea, la secția Informatică – intensiv. Muzica clasică am studiat-o cu domana Maria Jakobi, timp de 8 ani, și după acea am fost elev al Școlii Populare de Artă Francisc Hubic, secția pian – jazz, tot în Oradea, având-ul ca profesor pe domnul Ari Nagy Sandor. În Oradea am avut plăcerea și norocul să activez cu muzicieni foarte buni (Marius Pop – M Theory, Smiley sau Vladimir Săteanu – Sarmalele Reci, Phoenix), dar prin mutarea mea în Timișoara, colaborarea cu ei s-a cam rupt.


Profesorul meu de pian-jazz din Oradea, domnul Ari Nagy Sandor, mi-a povestit de Quo Vadis chiar înainte să mă mut în Timișoara, mai ales că Joe Gaspar era nepotul lui. I-am și văzut pe ei într-un concert la Gong, dar nu am avut curaj sa merg sa vorbesc cu ei. Tot la Gong am avut primul meu concert solo în Timișoara, cu ajutorul lui Emil Kindlein, și tot acolo m-am întâlnit cu viitori mei colegi din Blue Station, dar îmi aduc aminte cu mare drag de un super jam session cu Sașa Bota. Pe atunci mergeam des la Gong, dar și la Jazz Club Pod 16. Erau multe locuri unde se cânta live în Timișoara, și era clar o lume muzicală mult mai vastă decât în Oradea. Îmi aduc aminte și de un concert cu Blue Station la Festivalul Berii, unde am împărțit scena și backstage-ul cu Cargo, Iris, Desperado sau Nicola, formații pe care eu le urmăream din public în Oradea, copiil find“, își amintește Teodor Pop.

Formația JazzyBIT a aniversat la începutul acestui an zece ani de la primul concert susținut de cei trei membri ai trupei, eveniment care a avut loc în data de 2 februarie 2012, în clubul Jazz Office din Timișoara. Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) au lansat discul de debut „Touch the Sky” în 2014 în sala de concerte a Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu”, iar cel de-al doilea material discografic din cariera trupei, „Horizon“, a fost lansat în 2016. La sfârșitul anului trecut, JazzyBIT a lansat discul cu numărul trei, numit „Drive“. Conceptul grafic și coperta albumului au fost create de Ovidiu Hrin iar discul a fost compus pe întreaga perioadă a anului 2020 și a fost înregistrat în luna mai a anului 2021 în studioul SuperSize Recording din Budapesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.