Sinagoga din Cetate îşi redeschide oficial porţile la 150 de ani de...

Sinagoga din Cetate îşi redeschide oficial porţile la 150 de ani de la vizita împăratului Franz Joseph

0
DISTRIBUIȚI

Trecută printr-un îndelung proces de renovări, încă nefinalizate complet, Sinagoga din Cetate îşi redeschide oficial porţile vineri, 6 mai. Evenimentul e organizat la 150 de ani de la vizita făcută de împăratul Franz Joseph al Austriei la lăcaşul de cult din inima Timişoarei.

Primarul Dominic Fritz a subliniat azi la sediul Primăriei că Sinagoga din Fabric a fost un obiectiv asumat în dosarul de candidatură. Pe 7 mai 1872 „împăratul Franz Joseph a făcut o vizită în Timişoara, exact acum 150 de ani, şi acum 7 mai pică sâmbătă, este Şabat, dar am zis să facem vineri. Să redăm această sinagogă comunităţii evreieşti, dar şi comunităţii timişorene, va fi o clădire care va servi pentru rugăciune, dar şi o clădire culturală şi mă bucur că avem o colaborare foarte bună… Este o clădire emblematică pentru Timişoara şi se înscrie în eforturile noastre de a redeschide porţile unei clădiri istorice”, a declarat edilul Timişoarei.

„Pentru noi este cel mai important şi pentru Timişoara este un obiectiv de referinţă. Este un vis pe care comunitatea noastră l-a avut de mult. Această sinagogă a fost 15 ani într-un contract de comodat cu Filarmonica, în pofida eforturilor nu au avut posibilitatea să o renoveze. Cu tot cu ce s-a întâmplat, cu pandemia, cu faptul că s-a amânat Timişoara Capitală Culturală Europeană cu doi ani, acest lucru ne ajută să ajungem în acest an de referinţă cu o sinagogă funcţională.


Mulţumesc Primăriei Timişoara pentru sprijinul din ultimii trei ani, Guvernului României, care a depus un efort financiar deosebit şi menţionez colaborarea cu secretarul de stat Victor Opaschi şi poate cel mai inimos suporter al acestui proiect Silviu Vexler, deputatul şi preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, din acest suport conjugat putem face o redeschidere a sinagogii, nu este una finală. Istoria ne vorbeşte despre câteva deschideri, prima a avut loc în anul finalizării construcţii 1864 şi faptul că împăratul Franz Joseph a venit să vadă acest edificiu evreiesc, în 1872, a însemnat o a doua deschidere a Sinagogii. Şi noi facem un eveniment special în amintirea acestui eveniment şi cu siguranţă sinagoga aceasta va servi pentru diverse evenimente culturale, pe lângă caracterul său de sinagogă şi va găzdui şi un mic memento muzeistic al evreimii din Timişoara”, a subliniat Luciana Friedmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara.

De vineri, timp de două săptămâni Sinagoga din Cetate va fi disponibilă pentru vizitare astfel încât cât mai mulţi timişoreni să se bucure de edificiul redeschis. Lucrările de consolidare, structură, sunt finalizate, nu şi cele legate de partea artistică. Cupola şi-a recăpătat frumuseţea de odinioară, dar la pictură se va mai lucra destul de mult, a mai spus Friedmann. Se caută de asemenea surse de finanţare pentru refacerea orgii, una cu o acustică specială.

600 de membri are acum comunitatea evreiască din oraş, una care număra peste 15.000 de persoane între cele două războaie.

Timişoara mai are o sinagogă monumentală în cartierul Fabric. Există dorinţa ca şi aceasta să fie reabilitată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.