Teatrul German Timișoara participă la Festivalul TESZT cu un spectacol special

Teatrul German Timișoara participă la Festivalul TESZT cu un spectacol special

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul german din Timișoara a fost invitat să participe la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru – TESZT, organizat de teatrul maghiar, cu spectacolul „Leonce și Lena” de Georg Büchner, regizat de Niky Wolcz, care va avea loc miercuri, 25 mai, începând cu ora 16:00, în sala de spectacole a teatrului maghiar. Biletele se pot cumpăra de la casieria teatrului maghiar, deschisă toată ziua pe perioada TESZT, sau de pe Biletmaster.

Multă vreme „Leonce și Lena”, comedia melancolică despre doi tineri care nu-și găsesc locul, a fost considerată ca eșuată. I se reproșa lipsa de acțiune și absența unei construcții clasice. Faptul că cineva se confrunta cu dificultăți precum cele mărturisite de Leonce – „Oh, dacă cineva ar reuși să fie altul. Doar pentru un minut.” – oboseala față de lume, care pe cei doi protagoniști îi face să fie ființe înrudite sufletește, veneau în contradicție cu imaginea existentă despre chipul omului de atunci.


Leonce și Lena sunt doi străini într-o lume irațională, în care doar ironia și autoironia mai puteau oferi o consolare. Melancolia lor provine din lipsa iluziilor și din refuzul viziunilor idealizante. Cu întrebări referitoare la identitate și la sensul vieții, cu percepția grotescă pe care o proiectează asupra clasei politice, Büchner de fapt a fost cu mult înaintea vremurilor sale. Doar moartea prematură l-a împiedicat să devină un Shakespeare al literaturii germane.

Actorul, regizorul, coreograful și profesorul de teatru Niky Wolcz are o carieră de cinci decenii care l-a purtat, ca actor și regizor, pe marile scene ale lumii. Ca actor, Wolcz a lucrat mai întâi la teatrul din Bochum, condus de Peter Zadek, unul din reprezentanții regiei moderne a teatrului german. Au urmat angajamente la Berna, apoi la Frankfurt, unde Wolcz a predat actoria. Ca regizor a lucrat lucrat, printre altele, la Basel, Geneva, Ulm, Freiburg, Regensburg. În 1996 Niky Wolcz a plecat la New York, unde a predat actoria la Columbia University, și unde a colaborat atât cu teatrul newyorkez La MaMa, cât și cu renumita Metropolitan Opera.

Din distribuția spectacolului timișorean fac parte Boris Gaza, Richard Hladik, Harald Weisz, Isa Berger, Rareș Hontzu, Franz Kattesch, Tatiana Sessler-Toami, Oana Vidoni, Ioana Iacob, Aljoscha Cobeţ, Daniel Ghidel, Simona Vintilă, Daniela Török, Radu Brănici, Daniel Ghidel și Aida Olaru iar spectacolul este jucat în limba germană, cu supratitrare în română, maghiară și engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.