Tezaur cu monede vechi de sute de ani, descoperit în Timiș

Tezaur cu monede vechi de sute de ani, descoperit în Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Un impresionant tezaur monetar, alcătuit din peste 400 de denari de argint și groși polonezi, a ieșit la iveală pe un câmp din comuna timișeană Găvojdia.

„Tezaurul monetar medieval târziu de la Găvojdia reprezintă o descoperire deosebită. El este compus din 429 de piese de argint: denari ungurești și groși polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. Pe baza primelor observații el se datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia. Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică. În orice caz acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii și este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara”, sunt amănuntele oferite de Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului. În prezent, monedele se află la Muzeul Național al Banatului, unde un specialist în numismatică se ocupă de cercetarea și datarea lor exactă.

Autorul descoperirii, Petru Eugen Bănățean Dunea, povestește că are autorizație pentru detectorul de metale din 2020. „Nu sunt la prima descoperire, dar cu siguranță la prima de o asemenea anvergură. În seara în care am detectat primele monede, am scos singur undeva în jur de 50 de bucăți. Mai apoi, am lucrat umăr la umăr cu specialiștii de la Muzeul Banatului și de la Direcția Județeană de Cultură Timiș  și am reușit să cercetăm întreaga zonă și să dezgropăm înca aproape 400”.


Gestul său a fost extrem de apreciat DJC Timiș, căci, după cum arheologul Sofia Berdea, „este important ca astfel de evenimente să fie corect gestionate. De aceea salutăm gestul celui care a făcut această descoperire. El a anunțat imediat autoritățile și, astfel, cercetarea întregii zone de către specialiști a decurs corect. Colaborarea utilizatorilor autorizați de detectoare de metale cu specialiștii din muzee și cu cei din direcțiile județene pentru cultură este esențială pentru protejarea corespunzătoare a patrimoniului. Orice verigă lipsă în această colaborare, poate duce la deteriorarea majoră și chiar definitivă a unor obiecte și situri”.

Un tezaur asemănător, alcătuit din 416 denari, a mai fost descoperit la Timișoara, în 2016, dar cel de la Găvojdia este mai valoros, grație monedelor de schimb poloneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.