Trei proiecte din Timișoara, laureate la Premiile AFCN 2021

Trei proiecte din Timișoara, laureate la Premiile AFCN 2021

0
DISTRIBUIȚI

Trei dintre cele zece premii acordate în cadrul Galei Premiilor Administrației Fondului Cultural Național 2021 au revenit Timișoarei, prin trei proiecte deosebite.

Astfel, Teatrul „Basca” a primit premiul proiectului „Homo Videns”, la secțiunea „Soluții inovatoare în promovarea patrimoniului”, pentru contribuția la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creației contemporane, a noilor medii și/sau prin activarea participativă. Juriul a apreciat că „proiectul propus dă o nouă dimensiune unui monument de patrimoniu industrial ce urmează să fie transformat în curând într-un spațiu cultural. Aducând împreună resurse vizuale, performative, digitale, sonore, printr-un exercițiu de scriere creativă, proiectul vorbește despre demonii lumii contemporane”.

Acest proiect a adus Timișoarei o premieră, prima producție la granița dintre teatru și film care folosește tehnologia de realitate virtuală într-un proiect cultural, prin punerea în valoare a spațiului în care a fost filmată, turnul de apă din Iosefin, care va deveni un spațiu cultural.


A fost realizată în format video 360 – în curând adaptată și VR – și s-a filmat la sfârșitul anului trecut, producția „TURNUL #urmatorulnivel”, regizată de Alexandru Mihăescu, fiind realizată de teatrul „Basca” împreună cu echipa StageOn și lansată în decembrie 2021 la FABER. Lansarea a fost urmată de o săptămână de vizionări gratuite, cu ajutorul echipamentului VR pus la dispoziție de teatrul „Basca”.

Asociația „Sfera Timișoarei” a primit „Premiul pentru promovarea culturii scrise” pentru proiectul „eLibrăria – Lecția de română”, prin care asociația a realizat „o bibliotecă digitală care cuprinde 60 de cărți audio recomandate în programa școlară pentru liceu și 10 lecții de română coordonate de scriitori și profesori de elită și publicate în format video. Cărțile audio și lecțiile video sunt o alternativă pentru comunitatea elevilor nevăzători și pentru comunitatea elevilor cu deficiențe de auz, pentru care platforma oferă interpretarea fiecărei lecții în limbajul semnelor”.

De asemenea, Fundația Art Encounters, care organizează unul dintre cele mai mari evenimente de artă contemporană din România, a primit „Premiul pentru cooperare internațională”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.