Vestigii de aproximativ 800 de ani, descoperite la Foeni, în Timiș

Vestigii de aproximativ 800 de ani, descoperite la Foeni, în Timiș

0
DISTRIBUIȚI

În această săptămână, specialiștii Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al filialei Academiei Române din Timișoara, au început cercetările arheologice preventive la Foeni, prilejuite de lucrările de reabilitare a conacului Mocioneștilor. În doar câteva zile, au fost descoperite nu mai puțin de 46 de morminte de inhumație din perioada Evului Mediu timpuriu, datate în secolele XII – XIII.

Arheologul dr. Florin Drașovean, cercetător al Academiei Române – filiala Timișoara și coordonatorul echipei care efectuează săpăturile de salvare și care a întreprins de-a lungul anilor numeroase campanii de cercetări arheologice la Foeni, unde au fost documentate urme de locuire începând din epoca neolitică, spune că acest loc de incinerație se leagă, cu siguranță, de o așezare medievală fortificată, cu un șanț de apărare adânc de trei metri din secolul al XIII-lea, descoperită în vecinătate. „Era o fortificație solidă, ridicată peste așezarea preistorică, dar în zidul de lut bătut al unei case din secolul al XVII-lea, datată cu ajutorul unei monede, am descoperit un ancadrament de piatră provenit din demolarea unei construcții, probabil o biserică.


Un document medieval menționează că regele maghiar Ladislau al IV-lea Cumanul a plecat în localitatea Feny, localizată în Transdanubia, în urma unor conflicte cu nobilimea, dar eu cred că localitatea putea fi Foeni, altfel nu se explică fortificația de mari dimensiuni care nu putea fi ridicată de o comunitate rurală, și nici ancadramentul descoperit”, a spus arheologul.

În urmă cu mai mulți ani s-au descoperit mai multe schelete la o distanță de aproximativ 200 de metri de locul în care se fac acum săpături, multe suprapuse, ceea ce indică o mare dinamică a înmormântărilor și folosirea cimitirului o perioadă îndelungată de timp, dar deocamdată e prematur să se stabiliească dacă e vorba de unul și același cimitir. Florin Drașovean nu poate preciza cât timp vor dura cercetările, dar estimează că pe suprafața aflată în fața conacului se vor găsi peste 150 de morminte și, probabil că multe se află chiar sub conac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.