Amalia Gaiță prezintă proiectul fotografic „Clara e confuză“ la Timișoara

Amalia Gaiță prezintă proiectul fotografic „Clara e confuză“ la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Facebook Amalia Gaiță

Joi 16 iunie, de la ora 19, la centrul de artă și știință META ׀ MV sci-art, va avea loc vernisajul proiectului fotografic Clara e confuză, realizat de Amalia Gaiță.

„Proiectul fotografic, prin studiul solitudinii ca experiență artistică, propune o reflecție asupra sinelui creator și a relației pe care o are în raport cu creația și expunerea ei. În acest demers, Amalia Gaiță atinge subiecte ca empatia și puterea terapeutică a artei. Un rol important îl are construcția unui alter-ego sub forma personajului Clarei. Clara poate fi socotită ca o prezență evidentă, o figură concretă în seria de imagini. Clara poate fi, în același timp, o căutare a fiecăruia dintre noi, o căutare a sinelui. Este ea unul dintre personaje? Este privitorul, sau chiar vidul? Sau toate în același timp? O alternanță între clar și neclar, între material și imaterial.

Centrul de interes, vidul, subiect de reflecție și cercetare, neimortalizat, ci lăsat în voia privitorului, amintește de capacitatea uimitoare a artei de a reda invizibilul, de a adăuga sens imaginarului, până în punctul în care declanșează empatie față de inexplicabil, o conexiune profundă cu nevăzutul.
Într-un timp în care singurătatea atrage o aură de negativitate, pusă pe seama unei comunicări deficitare la nivel spiritual, prin proiectul de față Amalia Gaiță tratează percepția vis-à-vis de artă ca izvor de empatie, recunoaștere și regăsire, făcând loc astfel solitudinii, ca experiență artistică.


Tratând fotografia ca pe un simbol al solitudinii, o descoperim prin prisma a două perspective, ca manifest compulsiv al afectului, dar și ca unealtă vindecătoare în generarea de noi sensuri“, se spune în prezentarea acestui proiect realizat în cadrul cercetării doctorale cu tema „Solitudinea ca experiență artistică”, Conducător științific: Prof. univ. dr. Habil Stelian Acea.

„Am fost un copil care petrecerea mult timp în solitudine. Solitudine și nu singurătate, pentru că o alegeam mereu cu plăcere și asumare și pentru că îmi dăruia spațiul și timpul pentru a fi și atât. Acest „a fi” s-a transformat și în „a crea”, iar solitudinea, într-o cameră luminoasă, confortabilă. În 2019 am început un doctorat în fotografie, pe tema solitudinii ca experiență artistică și așa s-a născut proiectul foto „Clara e confuză”. În sfârșit, după trei ani, pășește prin pereți într-un afară contemplativ“, spune Amalia Gaiță.

La sfârșitul anului 2017, Amalia Gaiță a lansat albumul de debut, „Melting Sun”, alături de trupa din care fac parte Mihai Moldoveanu la bas, Adrian Şchiopu la tobe şi Vlad Cotruş la chitară și a susținut de atunci o serie de concerte, iar pasiunea sa pentru fotografie vine din perioada liceului.

Centrul cultural MV Sci-Art este prima inițiativă comună a organizației artistice META Spațiu și a Universității Politehnica, și își propune să susțină constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și să reunească profesioniști din ambele sfere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.