Aniversare muzicală: Gabriel Almași împlinește azi 45 de ani

Aniversare muzicală: Gabriel Almași împlinește azi 45 de ani

0
DISTRIBUIȚI

Gabriel Almași împlinește astăzi frumoasa vârstă de 45 de ani, ocazie cu care, alături de melomani, îi urăm un sincer La mulți Ani!

Născut în 20 iunie 1977 la Curtici, în județul Arad, Gabriel Almași este o figură cunoscută în lumea muzicală timișoreană. Absolvent al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, specializarea în pedagogia muzicală, Gabriel și-a continuat studiile în București și și-a încheiat doctoratul în muzică cu teza „O teorie a instrumentelor electronice“. Creația sa include lucrări pentru instrumente solo, pentru ansambluri de cameră și orchestre. A compus în diferite genuri muzicale și a colaborat de-a lungul anilor, printre alții, cu Alexandrina Hristov, Bega Blues Band, Implant pentru Refuz, Trompetre și Blazzaj.

Ediția din acest an a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi – eveniment organizat de Ministerul Culturii și Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România UCMR-ADA – a avut parte și de o compoziție dedicată orașului Timișoara, realizată de Gabriel Almași, intitulată „Themes/Anthemes“.


Cel mai important eveniment dedicat muzicii noi din România a avut loc în luna mai iar lucrarea dedicată orașului nostru a fost prezentată  în studioul „Mihail Jora” al SRR din București. „Lucrarea este o variantă modificată a piesei pentru care am fost distins cu premiul pentru muzică simfonică a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pentru anul 2020. Lucrarea este dedicată centenarului Orchestrei Timișene și în realizarea ei am pornit de la încifrarea numelui orașului (melograma -TIMIȘOARA) care m-a adoptat, prin combinarea sunetelor din gamă în diferite notații. Ti=Si, Mi=Mi, S=Mib, O=Do, A=La, R=Re, A=La. Am creat astfel un mod, o melodie cu numele orașului. După care i-am găsit un titlu: Themes/Anthemes. Acesta reprezintă un joc de cuvinte între Themes-care insemna „temă” sau „castrum regium Themes” cum este menţionată Timișoara în izvoarele medievale timpurii și Anthemes- lipsa temei. Acest joc sugerează și forma piesei – o intercalare între tema (muzicală) sau teme și absența acesteia. Apariția neașteptată a unui citat din Ceaikovski este contribuția fetiței mele, Anna, care a intrat în camera mea în timp ce scriam, iar din camera ei se auzea valsul din Lacul Lebedelor. Momentul l-am marcat în partitură. În 2021, proaspăt înființata Orchestră de Cameră Timișoara, mi-a propus să-mi cânte lucrarea în concertul lor de debut și pentru acest eveniment am scris o variantă ușor modificată la care am adăugat și un țambal. Datorită pandemiei însă, acest concert nu a mai avut loc.“, a spus Gabriel Almași.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.