Arta se vede din stradă. O nouă lucrare expusă în cadrul proiectului...

Arta se vede din stradă. O nouă lucrare expusă în cadrul proiectului „Open View”, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul de artă timișorean expune miercuri, 29 iunie, o nouă lucrare în Galeria  Mercy, în cadrul proiectului „Open View” care aduce în fața publicului lucrări care se află în colecții private.

Lucrarea aleasă se intitulează „Accident (Lecția de anatomie)”, este semnată de artistul Aurel Vlad și provine din colecția lui Andrei Herczeg, un susținător al artelor și al unor proiecte culturale, precum taberele de pictură organizate la Gărâna, în reședința sa, unde se adună atât artiști plastici locali cât și străini.

„O zi normală în capitală. Mulțimea de oameni grăbită să ajungă la job creează atmosfera unui furnicar. Plimbându-ne pe bulevard, ne îndreptăm privirea spre o stație de autobuz. Se aude un țipăt! Oamenii se adună în jurul bărbatului leșinat, devenind martori ai unui spectacol public morbid, asemănător cadavrelor din Amsterdamul secolului al XVII-lea”.


Aurel Vlad, artist și academician, a surprins și imortalizat momentul într-o lucrare de artă, în onoarea lui Rembrandt, cel care a lăsat posterității celebrul tablou „Lecția de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.

În urmă cu secole, disecțiile cu rol educativ erau transformate în adevărate spectacole la care puteau participa învățații, iar sculptura lui Aurel Vlad se dorește a fi ecou al capodoperei maestrului olandez, adaptată stilului figurativ, într-o manieră care reflectă sensibilitatea artistică românească.

Aurel Vlad are un loc special în comunitatea artistică românească, fiind recunoscut la nivel internațional. Absolvent al Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, el își începe cariera artistică la sfârșitul anilor ʹ80 și realizează opere de gravură și grafică, dar sculpturile se evidențiază printre creațiile sale. Conform artistului, posibilitățile sunt nelimitate, însă opera este personală și reflectă caracterul creatorului, prin creația sa, el dorind să relateze un adevăr al vieții. El consideră că inspirația poate veni în orice moment, analizând fragmente de tablă „veche, ruginită, plumbuită, zincată, vopsită, ruptă de pe acoperișuri”. Din aceste bucăți metalice, prinse cu cositor, sunt plămădite personaje unghiulare, recompuse, care păstrează spiritul materiei din care provin. În pofida caracterului utilitar al materialului din care sunt realizate sculpturile artistului, acesta se mulează după viziunea artistului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.