Bilanț după ediția 13 a Festivalului TESZT de la Timișoara. Opt zile...

Bilanț după ediția 13 a Festivalului TESZT de la Timișoara. Opt zile cu spectacole din 12 țări, mii de spectatori

0
DISTRIBUIȚI

După opt zile în care publicul a avut parte de nu mai puțin de 25 de spectacole din 12 țări care au adunat peste 3.000 de spectatori din țară și străinătate, cea de-a XIII-a ediție a festivalului TESZT s-a încheiat cu un bilanț remarcabil.

Spectacolele din Ungaria, Serbia, Croația, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Bulgaria, Italia, Germania, Franța și România au propus teme mereu actuale în forme artistice diverse, care stârnesc interesul spectatorului de astăzi. Temele abordate  – identitate, alienare, război și traumele sale, boală, destin, bătrânețe, sisteme sociale, rezistența omului la vicisitudinile istoriei, s-au axat pe tema centrală a aceastei ediții, alături de refacerea relației dintre teatru și public și a rolului pe care teatrul îl joacă în viața comunității.

Spectacolul în aer liber „Moby Dick” din Italia a adunat sute de timișoreni în Piața Operei, iar producția „încă fără titlu” – cu durata-maraton de 11 ore – a reprezentat un festival teatral în sine.


O serie de șase spectacole s-au desfășurat cu acces liber pentru timișoreni. Inedită a fost și invitarea Teatrului Virymo din Dnipro, Ucraina, cu spectacolul „Clasa noastră”, în semn de solidaritate și prietenie cu artiștii afectați de conflictul ruso-ucrainean. Un program distinct al acestei ediții a fost Extensia-TESZT, dedicată teatrului independent. Serile de festival s-au încheiat cu discuții interesante în foaierul teatrului.

Actuala ediție a TESZT a evidențiat însă și necesitatea unor săli de spectacole mai mari pentru evenimente artistice de anvergură, la care participă un număr considerabil de spectatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.