Comisia Europeană: România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile necesare pentru adoptarea monedei...

Comisia Europeană: România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile necesare pentru adoptarea monedei euro

0
DISTRIBUIȚI

Șase din cele șapte țări din Uniunea Europeană care nu folosesc momentan euro, inclusiv România, care stă cel mai rău, nu sunt încă pregătite să adopte moneda europeană, a declarat miercuri Comisia Europeană într-un raport citat de Reuters.

Croația, spune Comisia, îndeplinește toate criteriile pentru a începe să folosească moneda europeană din 2023.

Mai jos sunt prezentate elementele-cheie ale evaluării celorlalte țări în funcție de criteriile UE

Bulgaria
Legislația băncii centrale a țării nu este compatibilă cu legislația din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană, iar inflația din Bulgaria este prea mare. Bulgaria îndeplinește cerințele privind finanțele publice, rata de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

Cehia
Legile privind banca centrală a acestei țări nu sunt compatibile cu legislația din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană, inflația este prea ridicată și nu îndeplinește cerința privind cursul de schimb.


Însă îndeplinește criteriile privind finanțele publice și ratele dobânzilor pe termen lung.

Ungaria
Legile privind banca centrală a țării nu sunt compatibile cu legislația din zona euro privind Banca Centrală Europeană, inflația este prea mare și nu îndeplinește cerința privind cursul de schimb. Îndeplinește însă criteriul privind finanțele publice și ratele dobânzilor pe termen lung.

Polonia
Legislația băncii centrale a acestei țări nu este compatibilă cu legislația din zona euro privind Banca Centrală Europeană, inflația este prea ridicată și nu îndeplinește cerința privind cursul de schimb sau convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Ea îndeplinește doar criteriul privind finanțele publice.

România
Țara nu îndeplinește niciunul dintre criterii.

Suedia
Legile privind banca centrală din Suedia nu sunt compatibile cu legislația din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană și nu îndeplinește cerința privind cursul de schimb. Ea îndeplinește toate celelalte criterii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.