Concert special la Filarmonica „Banatul”, cu invitați din Franța și Portugalia

Concert special la Filarmonica „Banatul”, cu invitați din Franța și Portugalia

0
DISTRIBUIȚI

Vineri, 17 iunie, de la ora 19:00, concertul simfonic de pe scena Filarmonicii „Banatul” va fi dirijat de maestrul Michaël Cousteau care ne propune audierea unui program interesant pe scena Capitol — „Masque et Bergamasque op.112”, de Gabriel Faure, „Concertul pentru trombon şi orchestră”, de Launi Grøndhal şi „Ma Mére l`Oye”, de Maurice Ravel. Dacă primele două lucrări sunt în premieră, suita lui Ravel a mai fost interpretată acum 15 ani şi este bine să ne-o reamintim. Portughezul Filipe Alves va fi solistul „Concertul pentru trombon şi orchestră”.

Michaël Cousteau a început să cânte la pian și violoncel la o vârstă foarte fragedă. După studiile de istorie și filosofie, a ales să se dedice dirijatului, urmând cursuri în Franța și Austria cu Jean-Sébastien Béreau, Julius Kalmar și Karl Osterreicher. A fost selecționat pentru a participa la numeroase cursuri de măiestrie a unor maeștrii prestigioși precum Yuri Ahronovitch, Myung-Whun Chung (Accademia Musicale Chiggiana), Ton Koopmann și Peter Eötvös. A fost dirijor asistent al lui Gary Bertini la Opera din Paris și al lui Zoltan Pesko la Opera din Düsseldorf, formându-și de asemenea o relație privilegiată cu Emmanuel Krivine, care îl invită în mod frecvent pentru a-I fi asistent la Orchestra Franceză de Tineret și Orchestra Națională din Lyon.

Într-un timp scurt, i s-a dat posibilitatea de a dirija diferite orchestre ale unor școli și conservatoare de muzică franceze, activitate pedagogică pe care a prestart-o în special la Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Cu Orchestra Laureaților a acestei instituții a înregistrat numeroase CD-uri cu concerte menite pentru a-i promova pe elevii Conservatorului care sunt câștigători ai concursurilor internaționale.


Pasionat de arta vocală, a fost numit director muzical al Corului Universității din Paris II Panthéon-Assas, apoi dirijorul corului Societății de Cântăreți Saint-Eustache. Îi place să readucă în actualitate piese uitate și este pasionat de instrumentele antice, dirijând în mod frecvent Orchetra Sturm und Drang.

A colaborat cu Philarmonia di Roma (Italia), Savarian State Orchestra (Ungaria), Radio Kamer Orkest și Radio Symfonie Orkest (Olanda), și Orchestra Filarmonică din Luxembourg, dar și cu numeroase orchestre din Franța, precum Orchestra Națională din Lyon, Orchestra Națională din Montpellier, Languedoc-Roussillon și Orchestra Simfonică și Lirică din Nancy.

Michaël Cousteau este partener al Institutului Francez, care promoveaza prezenta dirijorilor francezi la conducerea diferitelor formatii simfonice din lume.

Filipe Alves s-a născut în 1989 în Porto, Portugalia. La vârsta de 11 ani a început să studieze trombonul în orașul său natal. A studiat la Lisabona, iar în 2011 s-a mutat la Berlin pentru a-și face masteratul cu profesorul Stefan Schulz la Universität der Künste Berlin. Din 2016 este trombonist solo al Staatskapelle Berlin.

Filipe Alves a fost akademist al Berliner Philharmoniker în 2012. A fost trombonist solo al Gustav Mahler Jugendorchester și a cântat, de asemenea, cu Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. În 2011-2012 a fost trombonist al Remix Ensemble, în Porto, iar în 2012-2016 a fost trombonist solo al Staatsoper Hamburg.

În plus, a cântat la trombon solo cu WDR Sinfonieorchester din Köln, NDR Sinfonieorchester din Hamburg sau cu Orchestra Gulbenkian din Lisabona. De asemenea, a cântat cu German Brass.

A lucrat cu dirijori precum Daniel Barenboim, Sir Simon Rattle, Claudio Abbado, Zubin Mehta, Franz Welser-Möst, Semyon Bychkov, Herbert Blomstedt, Paavo Järvi. În 2008, Filipe Alves a câștigat premiul I al Prémio Jovens Músicos din Lisabona, iar în 2014 premiul Eduard Söring din partea Stiftung zur Förderung der Hamburgischen Staatsoper. Este mentor la Orchesterakademie a Staatskapelle Berlin, precum și profesor la Barenboim-Said Akademie. Filipe Alves este artist la trombon Bach.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.