„Doctor Faustus – live drama music show”, teatru-concert la Timișoara

„Doctor Faustus – live drama music show”, teatru-concert la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Compania independentă Arte-Factum continuă „Nocturnaliile” în studioul franciscan de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș cu „Doctor Faustus – live drama music show”, un „theater-concert” inspirat de capodopera lui Thomas Mann, la care Levente Kocsárdi este compozitor, regizor și interpret.

Noua versiune scenică, alături de patru tineri muzicieni talentați, este o meditație despre rostul artei și condiția artistului, teama de ratare și efectele devastatoare ale izolării, elaborată în cel mai recent laborator de instrospecție teatrală/muzicală Arte-Factum. „Criza de inspirație a creatorului, tragica vocație a ratării, fragilitatea geniului, compromisul fatal și eul supus experienței interioare a timpului, relația dintre neant și etern, disjuncția geniului de schizofrenie, dar și efectele intense ale izolării asupra naturii hipersensibile a creatorului sunt temele care alcătuiesc arhitectura acestui inedit concert de muzică contemporană de teatru inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său intim Serenus Zeitblom” este ceea ce dorește să scoată în evidență creatorul spectacolului.

Levente Kocsárdi a conceput spectacolul ca pe un proiect evolutiv. În noua sa versiune, „orchestra faustiană” are în componență patru tineri muzicieni, masteranzi ai universității timișorene, un licean, o absolventă a masteratului de vioară în Marea Britanie și un membru al orchestrei filarmonice timișorene:  Alexandra Mahu (flaut, voce), Georgi Rădulescu (vioară), Victor Geru (vioară) și Csaba Zsolt Maksay (violoncel). Dramaturgia este realizată de Simona Donici iar  universul vizual al spectacolului este creația scenografului Mihai Donici.

„În această ediție a proiectului am invitat patru tineri muzicieni extrem de talentați, captivați de tema (și de teama) faustiană și deveniți, ei înșiși și instrumentele lor, personaje ale dramei. Pentru că drama doctorului Faustus, teama de ratare și disperarea artistului în criză, sunt teme care m-au preocupat în tot acest timp trăit în teatru, aș putea spune că sunt 25 de ani de când pregătesc acest spectacol, iar astăzi, când am vârsta personajului său, am hotărât să-i expun vulnerabilitățile, acutizate de anii pandemici, impredictibili și încă amenințători”, mărturisește Kocsárdi.

Acest „theater-concert” abordează pactul mefistofelic dintr-o perspectivă nouă, un Faust contemporan, cu dilemele, disonanțele și acutele lumii contemporane, destructurată de situații de criză globală, confuză în fața schimbărilor rapide a evenimentelor, o realitate îngroșată de scenarii apocaliptice, într-un timp în care iluzia că deținem controlul, că noi compunem partitura, că dirijăm măcar propria noastră realitate, e compromisă.

Spectacolul „Doctor Faustus – live drama music show” va avea loc joi, 30 iunie, de la ora 20:00 iar rezervări se pot face la numărul de telefon 0752 111 807.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.