Faţadele a 30 de clădiri din satul Fărăşeşti, comuna Pietroasa, refăcute de...

Faţadele a 30 de clădiri din satul Fărăşeşti, comuna Pietroasa, refăcute de voluntari

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1844249396">
Foto: Color the Village / Facebook

La sfârșitul săptămânii trecute, asociația „Acasă în Banat” a dat viață proiectului „Color the Village” prevăzut pentru acest an, și anume repararea și renovarea unor case vechi din satul timișean Fărășești, care aparține de comuna Pietroasa.

Cu ajutorul a 400 de voluntari veniți din toate colțurile țării și chiar din străinătate care s-au oferit să dea o mână de ajutor pentru ducerea la bun sfârșit a acestei inițiative, dar și cu sprijinul localnicilor, au fost renovate fațadele a 30 de case din centrul satului, gardurile și porțile acestora, în doar trei zile. Câteva dintre acestea sunt ale unor clădiri importante ale comunității, precum școala, o mai veche biserică baptistă sau grădinița, pe care voluntari de la Liceul de Arte din Timișoara au decorat-o cu o pictură murală. A fost renovată, de asemenea, și moara de apă din localitate, singura de acest fel care se mai păstrează în județul Timiș. Ajunsă în stare avansată de degradare, a fost nevoie de decolmatarea roții verticale, instalația  rurală fiind apoi amenajată ca un mic muzeu.

Satul cu aproximativ 200 de locuitori a fost ales deoarece mai păstrează case bătrânești cu fațade frumos ornate, vechea  moară de apă și diverse construcții din piatră. Acestea au fost protejate folosind tehnici și materiale tradiționale, pentru a le reda aspectul de odinioară, astfel încât să devină un loc de atracție pentru turiștii interesați de specificul satului bănățean, cu tradițiile sale. „Fărășeștiul este un sat extraordinar, și am dorit să arătăm tuturor adevăratul său potențial, prin a-i pune în valoare casele și porțile frumos decorate, amplasarea într-un cadru natural atrăgător, bucatele tradiționale, astfel încât să creăm bazele unui turism sustenabil pentru comunitatea locală”, după cum spune Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Cu sprijinul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, voluntarii au avut parte de mese gătite după vechi rețete și de produse locale iar Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și Facultatea de Horticultură și Silvicultură au oferit peste o sută de flori de sezon, care au fost plantate de voluntari pentru înfrumusețarea satului.

Proiectul, care își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoarea satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri – oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor – se află la cea de-a patra ediție, este unic în țară și are loc în fiecare an în alt sat bănățean. În anii precedenți, el s-a desfășurat în localitățile Eftimie Murgu, Racovița și Ilidia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.